Koniec roamingu PLAY na sieci Orange

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12098
  • 74

@ketrasaArtur  Wręcz przeciwnie. Czasem bywam w magazynowych wyskokowego składu Amazona oraz halach produkcyjnych automotive. Accesspointy zwykle są już rozsiane  po całej infrastrukturze. U nas też są reapetery (od zielonego) , te popularne grzybki. Dla mnie to nieporozumienie, bo mają mniejszy zasięgu niż hot spot. 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21557
  • 62774
  • 860

@ign24467napisał(-a)

Zaraz skoro wyłączają roaming krajowy (Play) na Orange, to znaczy, że tam gdzie O i P4 współdzielą anteny to P4 zainstaluje swoje szafy, systemy i anteny? czy poprostu wyniesie się całkowicie z masztu Orange i zostawi klientów z słabym zasięgiem.

Wydaje mi się, że po tym wyłączeniu roamingu krajowego wiele klientów przeniesie się do Orange lub TMPL.

Raczej dalej będą współdzielić. Nie będzie tylko.logowania do sieci Orange.

@atlas_cudow jeżeli budynek jest jedną wielką halą, to faktycznie WiFi lepiej wyjdzie, ale jeśli masz poprzedzielane płytami z podwójnej blachy, to za ścianą już brak zasięgu. Trzeba stawiać kolejne urządzenie do rozsiewania WiFi.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 351
  • 1540
  • 5

A to gdzieś jest przekaźnik Play z Orange ?

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

@atlas_cudow Jeśli mogę spytać gdzie znajduje się ta hala/magazyn Amazona tam gdzie jest ten repeater PLK?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12098
  • 74

Dość blisko wawy.

• 390
  • 1168
  • 1

Swoją drogą wyłączenie roamingu krajowego w P4 musiało w końcu nastąpić – przypominam przecież, że roaming dla klientów PLAY mógł nie być za dobry, bo ograniczano prędkość parę razy. Skończyło się to niestety na 1,5 Mb/s – nawet nie wiem czy to pozwala na stabilne VoLTE.

Pamiętam, że jak byłem w tamtym roku (lub w 2023) nie pamiętam, to jakimś cudem wyłapało roaming krajowy na Rynku Głównym u mnie w Krakowie pokazując: 📶 Play (Orange) LTE. 

Szukaliśmy wtedy restauracji ale prędkość była tak okropna że mapy ledwo się ładowały – co prawda to był iPhone 6/6s który ma swoje lata, ale i tak powinni (P4) raczej w takim miejscu oferować macierzystą sieć.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

@ign24467napisał(-a)

Skończyło się to niestety na 1,5 Mb/s – nawet nie wiem czy to pozwala na stabilne VoLTE.

Oczywiście że tak. Voice to transfer rzędu dziesiątek Kbps w zależności jakie kodeki się zestawiają.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 423
  • 1534
  • 4

64 Kbps do kodeka G.711

• 390
  • 1168
  • 1

Jeśli VoLTE można używać przy znacznie niższych prędkościach niż 1.5 Mbps to przepraszam za wprowadzenie w błąd.

Skoro z tego co wiem, po wyłączeniu RK, P4 nadal zostanie na masztach Orange to czy wtedy przyspieszą transmisję sieci z tych ograniczonych 1.5 Mb/s na wyższe prędkości?

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

@ign24467napisał(-a)

Skoro z tego co wiem, po wyłączeniu RK, P4 nadal zostanie na masztach Orange to czy wtedy przyspieszą transmisję sieci z tych ograniczonych 1.5 Mb/s na wyższe prędkości?

Roaming krajowy to jest wtedy gdy P4 korzysta z sieci (z zasięgu) Orange. Jeśli fiolet ma anteny na maszcie należącym do Orange to nie jest to roaming, jest to współpraca w ramach dzierżawy masztu pod sprzęt sieciowy i anteny. Więc jeśli to będzie transmisja na zasięgu własnym fioletu to prędkość będzie bez tego ograniczenia w roamingu krajowym. Nie będzie to przyspieszenie tylko brak ograniczenia co w rezultacie można uznać za przyspieszenie.