Koniec roamingu PLAY na sieci Orange

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

Z ostatniej chwili: Play wyłączy roaming krajowy – co to oznacza dla klientów? | Parkiet 

Właśnie teraz na Google'u mi przyszło powiadomienie – czyli już nie zobaczymy Play (Orange) 😉

To jednocześnie koniec pewnej epoki, od sieci która raczkowała i musiała podpierać się PLK, TMPL i Orange, aż po zakończenie roamingu u ostatniego dostawcy... Orange

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

Ta wiadomość o zakończeniu RK z Orange jest dobra lub zła w zależności od lokalizacji. U mnie w pracy, użytkownicy fioletowego stracą zasięg, a na pewno będzie trudniej się do nich dodzwonić. 

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 15
  • 60
  • 0

@ketrasaArturnapisał(-a)

Ta wiadomość o zakończeniu RK z Orange jest dobra lub zła w zależności od lokalizacji. U mnie w pracy, użytkownicy fioletowego stracą zasięg, a na pewno będzie trudniej się do nich dodzwonić. 

U mnie na wsi także, dobra połowa się zdziwi i miejscowość obok 😅

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1549
  • 5

@Rozli rozumiem, że nie masz zasięgu fioletowego operatora, ale Orange już tak? I podobnie @ketrasaArtur w pracy? 

• 21558
  • 62781
  • 860

@Rozli w mieście zasięg będzie najlepszy, bo fioletowy zainwestował w trzy nadajniki wyposażene na full, Orange z partnerem ma gorsze, ale na wsi będę miał zasięg gorszy niż zielony.

@artur912 dokładnie, w pracy na dworze jeszcze się dogadamy, w hali/budynku już nie.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

Odnośnie hal i budynków to problem dość łatwo rozwiązać za pomocą Wi-fi calling.  Dla mnie to jest genialne, że legalnie można sobię zrobić zasięg nawet w najgłębszej piwnicy:)

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 15
  • 60
  • 0

@artur912 

Zgadza się, zasięg na zewnątrz z !N jest dostateczny (LTE), bez większego szału. Natomiast fiolet słaby EDGE. Tereny na naturze 2000 😉

• 21558
  • 62781
  • 860

Na w budynku 200 na 100 metrów. gdzie jest 26 hal produkcyjnych, to trochę trudno z WiFi. Trzeba by było sporo urządzeń nastawiać, aby pokryć zasięgiem WiFi.

Innym rozwiązaniem są repetery biznesowe. Szef ma podpisaną umowę z Orange i takie urządzenia są zamontowane. 

Prywatnie jak najbardziej WiFi Calling jest najlepszym rozwiązaniem na brak zasięgu. 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

Zaraz skoro wyłączają roaming krajowy (Play) na Orange, to znaczy, że tam gdzie O i P4 współdzielą anteny to P4 zainstaluje swoje szafy, systemy i anteny? czy poprostu wyniesie się całkowicie z masztu Orange i zostawi klientów z słabym zasięgiem.

Wydaje mi się, że po tym wyłączeniu roamingu krajowego wiele klientów przeniesie się do Orange lub TMPL.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 37
  • 130
  • 3

Sprawdzając statystyki BTSów dla poszczególnych sieci, to P4 już wcale nie zostaje w tyle, czemu mieliby się przenosić? BTSearch

Drugą kwestią jest to, jak te BTSy są zlokalizowane, bo o ile dobrze mi wiadomo to w mojej mieścince jest 6 BTSów P4, a 3 Orange, gdzie jednocześnie to pomarańczowi oferują dużo wyższą jakość usług.