Kodek EVS do rozmów telefonicznych z siecią Plus nie działa w Orange.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 85
  • 328
  • 2

Witam,

Drodzy dziś odkryłem, że Magentowa sieć zestawia z Plusem HD+, a nasza sieć (Orange) obecnie powoli traci pozycje, bo nie zestawia tego kodeka z siecią zielonego operatora.

Pytanie, czy planuje Orange coś z tym zrobić?

Technicy się wypowiedzą?

Orange nie pozwólmy być na szarym końcu!

17 ODPOW. 17

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8702
  • 35174
  • 294

Odkryłeś? Możesz skonkretyzować?

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2855
  • 12166
  • 75

Zrobiłem mały eksperyment i zadzwoniłem z karty zielonego na infolinię zielonego i HD+ brak XD.

• 85
  • 328
  • 2

@atlas_cudownapisał(-a)

Zrobiłem mały eksperyment i zadzwoniłem z karty zielonego na infolinię zielonego i HD+ brak XD.

Powiedz mi która infolinia w Polsce korzysta z kodeka EVS (HD+)??

Jakoś nie kojarzę, wiec test nawet w żartach mnie nie bawi 😛

Testowałem na karcie od SIM i tylko obecnie Magentowy ma ten kodek z Plusem, co jest wręcz zaskakujące. Liczę, że szanowny Orange również ruszy z tematem.

• 8702
  • 35174
  • 294

To nie jest kwestia tego co cię bawi a co nie.
Napisz nieco bardziej formalny opis tego co zrobiłeś, tak żebyśmy mogli też się pobawić.
Nie każdy łapie twoje skróty myślowe i wie jak do testowania kodeków podejść, żeby choćby zweryfikować Twoje odkrycia.

• 2855
  • 12166
  • 75

@alexyppPrzepraszam. Nawet nie zwróciłem na to uwagi.  Znam jedną osobę, która ma Orange. Potem zadzwonię do niej z Plusa i sprawdzę, co pokazuje.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 75
  • 296
  • 1

To nie jest raczej wina Orange. Miałem kilka tygodni temu kartę z Plusa w ramach testu aby przejść do ich sieci i zrezygnowałem bo jakość połączeń w Plusie to loteria dzwoniąc  i odbierając połączenia z numerów play zdarzało się że w ogóle nie było HD Voice a połączenie szło przez VoLTE w obu stronach. Z TM też jest losowanie i czasami był znaczek HD+ a czasami samo HD i kodek 12 coś już nie pamiętam. 

• 85
  • 328
  • 2

@j131napisał(-a)

To nie jest kwestia tego co cię bawi a co nie.
Napisz nieco bardziej formalny opis tego co zrobiłeś, tak żebyśmy mogli też się pobawić.
Nie każdy łapie twoje skróty myślowe i wie jak do testowania kodeków podejść, żeby choćby zweryfikować Twoje odkrycia.

Co rozumiesz pisząc bardziej formalny?

Wykonujesz połączenie z T-Mobile w kierunku sieci PLUS i sprawdzasz, czy zestawi ci kodek HD+.

Oczywiście pamiętaj o tym, że oba urządzenia muszą być w zasięgu LTE, obsługiwać VoLTE i wspierać kodek EVS. Jeżeli spełnisz te warunki zauważysz to, o czym piszę w pierwszym poście.

@Roberto971napisał(-a)

To nie jest raczej wina Orange. Miałem kilka tygodni temu kartę z Plusa w ramach testu aby przejść do ich sieci i zrezygnowałem bo jakość połączeń w Plusie to loteria dzwoniąc  i odbierając połączenia z numerów play zdarzało się że w ogóle nie było HD Voice a połączenie szło przez VoLTE w obu stronach. Z TM też jest losowanie i czasami był znaczek HD+ a czasami samo HD i kodek 12 coś już nie pamiętam. 

No bo to nie jest wina Orange, czy T-Mobile, czy nawet Playa. Plus ma skopaną negocjację kodeków z każdym operatorem.

• 8702
  • 35174
  • 294

Jak sprawdzić który kodek się zestawia?

• 2855
  • 12166
  • 75

Zależy od ikonki podczas rozmowy. Możesz mieć HD lub HD+, ewentualnie żadnej.