- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Hej, czy ktoś wie od kogo Orange ma anteny sektorowe? Jakie też pikokomórki stosują?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wchodzisz w sprawozdanie z pomiaru PEM i masz szczegółowe dane o nadajniku np. mój nadajnik.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jakie anteny sektorowe i pikokomórki stosuje Orange?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ŁysaKaszankaINC szukałem na si2pem i nie mogę znaleźć jest tam tylko informacja o promieniowaniu i kto testy wykonał - wie ktoś coś jakie anteny stosuje Orange?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wchodzisz w sprawozdanie z pomiaru PEM i masz szczegółowe dane o nadajniku np. mój nadajnik.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wybierasz zły raport np. mój nadajnik.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Zeusek sorry, w złą zakładkę wszedłem - już wiem. W mojej lokalizacji jest to: ASI4518R37v07 Huawei
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
NetWorks (bez względu czy to stacja Orange czy T-Mobile - bo modernizacjami itd. zajmuje się ta sama firma) w Rejonie Katowice (podkarpackie, małopolskie, śląskie, opolskie) stosuje obecnie zazwyczaj następujące anteny:
- Huawei ASI4518R39v07 (lub podobne) na stacjach w miastach
- Huawei ASI4518R10v18 (lub podobne) w terenach wiejskich i małych miasteczkach
- Huawei ADU4517R..... (lub podobne) na stacjach only 800/900 MHz w terenach wiejskich
- Huawei AAU5726e (lub podobne) na stacjach z dużym obciążeniem (antena AAU5726e obsługuje tylko pasma 1800 i 2100 więc obok jest druga antena ASI4518R.... lub AQU4518R.... dla pozostałych pasm)
- CommScope RRVV-65D-R4 (lub podobne) na stacjach wysoko położonych i z dużym obciążeniem
Zazwyczaj obecnie montowana jest jedna antena na sektor (za wyjątkiem AAU5726e gdzie obok musi być inna antena, no i nie licząc oczywiście 5G 3500 które ma osobną antenę)
Dla 5G 3500 (pasmo C) NetWorks stosuje zazwyczaj anteny Huawei AAU5339W
Kilka lat temu (lecz stosunkowo nie dawno) montowano systemy antenowe składające się z 2 anten na sektor:
- Huawei ATR4516R.... / ATR4518R.... (lub podobne)
bądź jedną na sektor:
- Kathrein 80010875 (lub podobne)
Anteny te nadal pracują i radzą sobie z współczesnym zapotrzebowaniem i standardami
Jeszcze dawniej (już dużo dawniejsze czasy) montowano systemy antenowe składające się z 3, 4 a czasem nawet 5 anten na sektor. Systemy te pracują jeszcze na niektórych stacjach i są obecnie masowo wymieniane na nowe, gdyż nie obsługują L900 oraz 5G 2100, a prędkości Internetu z tych anten są bardzo niskie są też nie dostosowane do obecnego obciążenia sieci, które stale rośnie i szybko się przeciążają, są też już często awaryjne - lata świetności mają już dawno za sobą, najczęściej stosowane modele:
Na LTE (w nieco nowszych konfiguracjach zintegrowany również GSM i UMTS):
- POWERWAVE 7752.00 / 7760.00
- Kathrein 742234/35/36
I Podobne anteny
Anteny były zwykle osobne na każde pasmo, czasem nadawano max 2 pasma z jednej anteny.
Na GSM i UMTS (pasmo 900MHz) zwykle był osobny system (głównie w najstarszych konfiguracjach i był pozostałością po czasach gdy istniał tylko GSM i UMTS, nie było LTE). Zwykle na pasmo 900 były 2 anteny na sektor. Stosowano zwykle anteny:
- Kathrein 739854
- POWERWAVE 7228.04
Stacje z takimi konfguracjami początkowo nie posiadały pasma LTE 800MHz W późniejszych czasach zaczęto dokładać do istniejących anten nowszą antenę Huawei ADU4517R.... (lub podobną), pod to pasmo.
Na stacjach z anteną dookólną zwykle stosowane są anteny Kathrein 80010847 lub podobne
Natomiast na instalacjach wnętrznowych stosuje się zwykle pikokomórki Kathreina (zazwyczaj - czasem lecz rzadko zdarza się inna firma) tzw. anteny DAS DAS. Natomiast w tunelach stosuje się tzw. cieknący kabel.
Nie wiem jak jest w innych regionach NetWorks ale podejrzewam, że są tam podobne anteny, wiem że na północy kraju stosuje się jeszcze anteny Nokii, a czasem także Ericsona do 5G.
Jakie anteny są na konkretnej stacji można sprawdzić tutaj: https://si2pem.gov.pl klikając na pomair PEM danej stacji. Dane takie są też na bipach starostwa
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy ktoś wie czy pikokomórki są tak samo podłączane do sieci operatora co normalne anteny na zewnętrznej stacji bazowej.
Ostatnio przeglądając stronę na reddicie (r/t-mobile) natknąłem się na coś takiego:
Pikokomórka Nokii w sieci T-Mobile USA podłączona do sieci tylko jednym kablem ethernet - to możliwe?
Przeczytałem dalsze wątki tego posta z tym zdjęciem i jeszcze ta pikokomórka nie jest podłączona do prądu.
Przeczytałem również dane techniczne na scribd i wychodzi że może obsłużyć tylko 1 pasmo LTE, 2x2 MIMO i 5,10,15 i 20 MHz w szerokości pasm i max. 400 aktywnych użytkowników