Jak sprawdzić z którym BTS się łączę

ROZWIĄZANE

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 6
  • 29
  • 0

Dzień dobry, 

mam ZTE 889A Pro na działce. Od jakiegoś czasu mam 5G N28, kotwica jest B3 i czasami mi dorzuca agregację B1 i B20 i teraz pytanie...wg. tego co ustaliłem na BTS gdzie mam kotwicę w LTE nie ma jeszcze B28, tak więc jak mogę sprawdzić z którym BTS paśmie N28 się łączę skoro widzę tylko PCC 131 (w załączeniu screen)?ZTE.PNG

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4552
  • 22936
  • 106

Jeżeli masz więcej niż 2 nadajniki, które nadają interesujące Cie pasma to tak naprawdę nie ma pewności, że łączysz się zawsze z tym samym. Na infolinii najwyżej ci powiedzą, że łączysz się z tym jednym lub łączysz się z kilkoma, w zależności od obciążenia i warunków sieci.  Może napisz co chcesz osiągnąć finalnie. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

17 ODPOW. 17

• 4552
  • 22936
  • 106

Te screeny to daj z kompa a nie z telefonu. Poza tym NR tak działa, że możesz mieć sygnał 5G z innego bts niż LTE. Na ZTE chyba nie sprawdzisz eNBID każdego z pasm, tylko kotwicy. 

BTW.: Na TP-Linkach chyba też tego nie widać. 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16342
  • 68440
  • 882

@Pan_K  spróbuj sprawdzić na aplikacji NetMonster za pomocą smartfona. Zerknij też na mapę nadajników https://btsearch.pl 

Tam zobaczysz gdzie są dookoła Ciebie nadajniki 

Podaj wspolrzedne miejsca,  może coś podpowiemy

• 4552
  • 22936
  • 106

netMonster tego nie pokaże. Jedyna nadzieja menu serwisowym Samsunga. Inna sprawa, że telefon może się łączyć z innym bts"em niż modem 5G. 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 16342
  • 68440
  • 882

@Pan_K  zawsze możesz zapytać na  infolinii. Podasz numer usługi, sprawdzą jaki to modem i z jakim BTS-em się łączysz według bazy zasięgowej 

Ogarnięty konsultant może wiele wyczytać z systemów 

• 6
  • 29
  • 0

Dzięki za odpowiedzi. Jedyna sensowna w tym wypadku wydaje się infolinia i sprawdzenie z czym się łączy. BTS Search znam i nic tam

nie znajduję, łącznie z tym, że 3 BTSy w okolicy na których jest juz N28 nie mają takiej aktualizacji na mapie BTS Search. To już lepsze do tego są www.stacjebazowe.pl, ale tam oprócz występujących technologii nie ma szczegółów dot. anten. 

• 4552
  • 22936
  • 106

Jeżeli masz więcej niż 2 nadajniki, które nadają interesujące Cie pasma to tak naprawdę nie ma pewności, że łączysz się zawsze z tym samym. Na infolinii najwyżej ci powiedzą, że łączysz się z tym jednym lub łączysz się z kilkoma, w zależności od obciążenia i warunków sieci.  Może napisz co chcesz osiągnąć finalnie. 

• 6
  • 29
  • 0

Finalnie chcę się połączyć z najlepszym możliwym BTS w mojej okolicy w tym momencie. Budowa sieci postępuje i mam nadzieję wkrótce na połączenie z lepszym BTS (oddalony ode mnie ok. 5 km) na którym wg. mnie w chwili obecnej nie ma N28 (czyli de facto teraz łączę się z BTS, który jest oddalony ode mne o ok. 15 km) i właśnie to chcę sprawdzić z którym się łączę 🙂 

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 48
  • 258
  • 2

1. Wchodzisz na btsearch.pl 

2. W szukajce wpisujesz taką frazę: ecid:36659253 (to ID ze screena) 

3. Widzisz swoją stacje - i teraz jeżeli wg. raportów si2pem nie ma tam 700Mhz, to szukasz jaka inna w pobliżu ma 700Mhz. Przeglądaj stacje i raporty T-Mobile i Orange - bo oni współdzielą stacje. Jeżeli gdzieś w raporcie jest 700Mhz to pewnie ta stacja już 700Mhz nadaje - aczkolwiek mógł tego ktoś jeszcze nie zaznaczyć w samej bazie 

• 4552
  • 22936
  • 106

Ah kumam. A rozważasz zmianę routera? Bo ten mc889 nie jest kierunkowy. Tak, wiem że opisany jest jako antena kierunkowa, ale to częściowo prawda. Rozbierałem niejedną sztukę i wszystko można powiedzieć o tym routerze ale nie to, że ma anteny kierunkowe. 

Raczej nie jest możliwe, abyś się łączył z BTS oddalonym o 15 km.

Jest coś takiego jak parametr TA. Czyli przybliżona odległość od BTS. Router powinien to pokazywać.

Np apka netMonster to pokazuje, ale tylko dla kotwicy.

Screenshot_20260915-102644.png