- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak poprawić parametry sygnału na ODU TP-Link NE211
Azymut to wręcz fundamentalna zasada. Jednak jeżeli nie mamy bezpośredniej widoczności a sygnał odbieramy z odbicia to ja bym aż tak bardzo się nie przywiązywał do azymutu.
Sam mam nadajnik blisko ale odbieram z odbicia i jestem między sektorami (azymutami).
Generalnie można to poznać po skakaniu sygnału między antenami a to powoduje że szybkość może być nawet dobra ale sam sygnał mało stabilny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Korzyści po przejściu na flexa z OFnK a następnie powrocie z flexa do OFnK...
Tak wyglądają antenki w tego typu modemach. Kawałek blachy z tyłu a na froncie anteny. Generalnie trzeba odróżniać kierunek, od zwrotu. W tym przypadku ta blacha ekranująca blokuje jeden ze zwrotów a nie kierunek. To jest zaletą tego typu urządzeń, bo nie trzeba ich tak dokładnie ustawiać, jak np tego ZOWEE Super ODU IDU z silniczkiem
//Zdjęcie jest z netu, dla wersji Pro, ale prawie wszystkie tego tupu urządzenia wyglądają podobne, zaczynając od ZTE WF830 4G
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Zeuseknapisał(-a)Azymut to wręcz fundamentalna zasada. Jednak jeżeli nie mamy bezpośredniej widoczności a sygnał odbieramy z odbicia to ja bym aż tak bardzo się nie przywiązywał do azymutu.
Sam mam nadajnik blisko ale odbieram z odbicia i jestem między sektorami (azymutami).
Generalnie można to poznać po skakaniu sygnału między antenami a to powoduje że szybkość może być nawet dobra ale sam sygnał mało stabilny.
No to u mnie sie odbija, bo sygnał często skacze od 50 do 75% a czasem nawet od 25% a czy z tego dalszego BTSa (6,40km) by sie odbijał to nie wiem, po drodze też jest pare lasów ale z okna widzę że trafiałby w lukę więc możliwe że dałoby się wykorzystać ten lepszy azymut tj. bezpośrednie ukierunkowanie NE211...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Warto spróbować, jak nie to wrocisz do tego co było
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nawet mała zmiana, może bardzo dużo pomóc, a to nic nie kosztuje.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Aby sprawdzić, czy sygnał LTE/5G dociera głównie z odbicia, potrzebny jest profesjonalny miernik kosztujący zwykle kilka tysięcy złotych. Tego nie da się wiarygodnie określić za pomocą zwykłego modemu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Glutnapisał(-a)Nawet mała zmiana, może bardzo dużo pomóc, a to nic nie kosztuje.
W moim wypadku trzeba by jak wspomniałem zainwestować w maszt, bo nie mam rynny od tej strony żeby zamontować antene w strone tego dalszego BTSa, a samo obrócenie nie wiem czy by przyniosło odpowiedni rezultat ponieważ z prawej strony od rynny jest ściana ciągnąca się jeszcze ze 100cm co mogłoby ucinać znacznie sygnał lub wgl nie łapać go z tego dalszego BTSa, najlepszy byłby wynalazek w stylu masztu teleskopowego (wyciągający się z poziomu ziemi) a nie wiem czy jest sens inwestować jeśli takowe wgl są dostępne w sprzedaży...
Chyba że macie inne pomysły na montaż anteny to dajcie znać
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@ŁebDoInteresów u mnie swego czasu na drzewie wisiało i jakoś to działało😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kiedyś zamontowałem modem na słupie energetycznym, który był bezpośrednio przy posesji. Pan z PGE prosił tylko, żebym nie ingerował w sam słup i tak zrobiłem. Z 2Mbps zrobiło się stabilne 50-60Mbps na modemie za 40 zł 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jak poprawić parametry sygnału na ODU TP-Link NE211
@ŁebDoInteresów, słowo klucz maszt antenowy teleskopowy, ale to je drogie...