- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ile prądu zużywa stacja bazowa?
Jeszcze w 2015 roku, przesłanie 1 GB danych za pośrednictwem mobilnej sieci Orange oznaczało zużycie 1,4 kWh prądu. W 2018 roku Orange udało się zmniejszyć zużycie do 0,2 kWh. Dla porównania, godzina pracy typowego odkurzacza z pełną mocą to zużycie 0,6 kWh, a w przypadku żelazka 2 kWh.
Jednym ze sposobów na oszczędność energii przy stacjach bazowych jest tzw. freecooling. Zamiast chłodzić systemy stacji za pomocą klimatyzacji, używa się do tego powietrza z zewnątrz. Takie rozwiązania powala na zaoszczędzenie 8 MWh godzin energii, co można przeliczyć na zużycie prądu jednego gospodarstwa domowego przez cztery lata.
Źródło:https://www.telepolis.pl/wiadomosci/taryfy-promocje-uslugi/orange-ile-pradu-zuzywa-stacja-bazowa
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Nie da się ukryć że najnowsze urządzenia są coraz bardziej energooszczędne 😄
Najlepszym sposobem na dziś jest zasilanie energią słoneczną + akumulatory.
Mam tak zrobione w domu , część urządzeń jest zasilana wyłącznie z paneli fotowoltaicznych bez dostępu do sieci....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
U mnie chodzi o uniezależnienie od sieci pieca CO, telefonu , komputera, telewizora, modemu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dokleiłem się do tego wątku bo myślę że artykuł tu pasuje Orange uruchomił pierwszą stację bazową off-grid, zasilaną energią słoneczną - TELEPOLIS.PL
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Natknąłem się na taki artykuł Orange: blisko 100 stacji bazowych zasilanych przez światłowód Fiberhost - TELEPOLIS.PL