- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Gm. Słomniki 32-090 Kiedy instalacja światłowodu ?
Temat przeniesiony z Szukam oferty / Inne do odpowiedniej kategorii + dodano etykiety - moderator Bartłomiej
Witam. Serdecznie. Czy jest możliwość uzyskania informacji kiedy w gminie Słomniki (32-090) będzie prowadzony światłowód ?. Mamy tu duży problem z dobrym dostępem do sieci. LTE działa dobrze ale po północy i to u wszystkich dostawców, neostrada którą posiadałem max 4Mb/s. Infrastruktura w postaci słupów jest.
Mamy tu lokalnego dostawcę internetu światłowodowego/tv itp. ale …. a nie będę pisał bo to nie ładnie.
Z Orange dotąd jestem zadowolony ale w obecnych czasach 4Mb to troszkę mało.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
No ale mają swoje własne słupy telefoniczne przejęte po tp. Ta lokalna firma korzysta ze słupów energetycznych więc nie wchodzili by sobie w "drogę". Mogli by przy miedzianej instalacji puścić światło. Centrala ze światłowodem jest w Słomnikach. A poza tym jak by tylko pojawiło się światło od Orange to myślę że 80% użytkowników lokalnej firmy przeszło by. A zdecydowały by o tym dwie kwestie. 1. Cena 2. Jakość usługi i awaryjność.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W Słomnikach był VDSL do 80 Mbit, więc jeszcze nie ma tragedii.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak 80Mb/s to przy centrali jest. U mnie około 3km po drutach średnio 3-4Mb/s a czasem do 6 dochodziło. Upload poniżej 1Mb/s zawsze
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Na vdsl chyba nie może być mniej jak 20Mbit/s.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
pytanie od ilu osób chętnych w ogóle ktoś na to spojrzy ? u mnie Sosnówka (6km od Słomnik) kabel Orange to pamięta chyba jeszcze poprzedni ustrój - w 2000 roku nie dało się na nim uruchomić Neostrady 😉
Rok temu było ok. 20 osób chętnych na szybsze łącze + TV bo siedzą na WiFi (14mbit max z NetBis) - pilotowałem sprawę ale firma Art** po roku zwodzenia stwierdziła że nie ma czasu (mają 0.5km od nas końcówkę swiatłowodu ale nie chciało im się ciągnąć). Pewnie sąsiedzi znowu przedłużyli umowy o kolejne 24mc na łącza wifi - chyba szybciej 5G wejdzie nim ktoś tu pociągnie światłowód.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Technologia 5G może i będzie szybciej ale w paśmie 700/800 Mhz które zasięgowo jest w stanie pokryć duże obszary niezurbanizowane. Prędkości jakie na nim osiągniesz nie będą się różniły od dzisiejszego LTE 800. Czyli 2-3 Mbit wieczorem 🙂
Duże przepustowości to 26Ghz i może częściowo 3.4-3.8Ghz a tych poza dużymi aglomeracjami długo nie będzie, jeśli kiedykolwiek tam będzie.
@Raptornapisał(-a)chyba szybciej 5G wejdzie nim ktoś tu pociągnie światłowód.
5G wejdzie dopiero wtedy jak ktoś pociągnie światłowód 🙂