Czy można doprowadzić internet światłowodowy do mieszkania bez kucia?

ROZWIĄZANE

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15596
  • 64176
  • 825

@deest  zamówić zawsze możesz z informacją dla technika, że do lokalu wchodzi skrętka 

Technicy mają doświadczenie i zaproponują na miejscu rozwiązanie. Gdyby odbiegało wielce od zgody właściciela lokalu, rezygnacja nic nie kosztuje. Odpiszą, że brak zgody właściciela na przewierty i po wszystkim, bo anulują zamówienie i umowę.

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 2997
  • 11193
  • 65

@psitophet najpierw pogadaj z właścicielem mieszkania żeby później nie było problemów. Druga rzecz: zakładam że to stara kamienica albo blok z czasów PRL i masz tam doprowadzony koncentryk z UPC. W takim przypadku najprościej zamówić w Play (oni przejęli infrastrukturę UPC). Jeśli chcesz z Orange to są dwie opcje. Albo monterowi uda się przeciągnąć patchcord przez otwór gdzie jest koncentryk albo będzie go musiał wyciągnąć i dopiero wprowadzić światłowód. W domu można wykorzystać klej aby nie naruszyć tynku. Druga opcja jest taka że nie uda się wykorzystać starego przejścia po koncentryku. Wtedy monter będzie musiał wiercić.  

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 3
  • 6
  • 0

Dziękuję! A wiesz czy jeśli monter przyjedzie i zaproponuje jakieś rozwiązanie, a ja powiem że jednak muszę zrezygnować, to coś płacę?

• 2997
  • 11193
  • 65

@psitophet Nie. Wystarczy że powiesz że musisz to skonsultować z właścicielem mieszkania a później poprostu zadzwonisz na infolinię i zrezygnujesz z usługi. 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 85
  • 326
  • 0

@mardernapisał(-a)

@psitophet najpierw pogadaj z właścicielem mieszkania żeby później nie było problemów. Druga rzecz: zakładam że to stara kamienica albo blok z czasów PRL i masz tam doprowadzony koncentryk z UPC. W takim przypadku najprościej zamówić w Play (oni przejęli infrastrukturę UPC). Jeśli chcesz z Orange to są dwie opcje. Albo monterowi uda się przeciągnąć patchcord przez otwór gdzie jest koncentryk albo będzie go musiał wyciągnąć i dopiero wprowadzić światłowód. W domu można wykorzystać klej aby nie naruszyć tynku. Druga opcja jest taka że nie uda się wykorzystać starego przejścia po koncentryku. Wtedy monter będzie musiał wiercić.  

Jak już na infrastukturze PŚO (Play)  to przynajmniej Netia/T-Mobile. Nigdy internetu z Playa.

• 2997
  • 11193
  • 65

@mily___ niestety działanie nowego cudownego dekodera Play pozostawia wiele do życzenia w porównaniu do tego od UPC. Wbrew zapowiedzią marketingowym. Pisałem ze Play w kontekście medium jakie kolega ma w mieszkaniu. Nie wiem jak T-mobile ale Netia nie używa koncentryka. 

• 85
  • 326
  • 0

@mardernapisał(-a)

@mily___ niestety działanie nowego cudownego dekodera Play pozostawia wiele do życzenia w porównaniu do tego od UPC. Wbrew zapowiedzią marketingowym. Pisałem ze Play w kontekście medium jakie kolega ma w mieszkaniu. Nie wiem jak T-mobile ale Netia nie używa koncentryka. 

Netia, Plus i T-Mobile są na światłowodzie i koncentryku PŚO. Jedynie Orange korzysta tylko że światłowodu.

• 2997
  • 11193
  • 65

@mily___ Netia buduje wszystko na światłowodach. Tam gdzie mieli sieć robioną dawno to zazwyczaj skrętka 5 kat. Może u Ciebie mieli na koncentryku. Trudno mi powiedzieć.

• 85
  • 326
  • 0

@marder Mi chodzi o sieć PŚO (Polskiego Światłowodu Otwartego).

• 2997
  • 11193
  • 65

Zgadza się bo operatorzy komórkowi. tacy jak T-mobile i Plus praktycznie swojej sieci nie posiadają. Wszędzie korzystają od innych.