- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Oj na razie to jest ciekawostka. Pewnie jest to forma testu. Tych nadajników jest kilkadziesiąt. W skali kraju, to praktycznie nikt nie jest w zasięgu. A jak jest to 700Mhz... to już w ogóle .... Osobiście trzymam kciuki za 3.5Ghz a nie 0.7Ghz 🙂
BTW . W 600- 790 MHz nadaje UHV DVBT. Coś czuję , że będą niezłe cyrki.... Jak wyciąć takie pasmo z anteny? Tłumik LTE już chyba nie będą tak skuteczne.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dokładnie, to wzmacniacze są głównie przeszkodą a sporo osób je ma.
Ja nie mam ale Brat ma.
Są takie warunki jak Twoje że jest ciężko coś zrobić i oby 5G700 nie pogorszyło sprawy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Sieć 5G 700 MHz już na początku 2025?
Kto ma ten ma, ja mam 5G3600 ponad rok i to od trzech operatorów 😉
Oj, będą cyrki, wiele osób będzie miało zakłócenia.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak działa fizyka. 2 technologie w tym samym paśmie...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jest za mały odstęp między pasmem 700 a NTC, dodatkowo ludzie mają wzmacniacze na pasma 700 w górę gdy pasmo 700 było wykorzystywane pod NTC. Niektórzy mają filtry LTE ale pasma 700 nie filtrowało. Tak więc może być różnie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@atlas_cudownapisał(-a)Oj na razie to jest ciekawostka. Pewnie jest to forma testu. Tych nadajników jest kilkadziesiąt. W skali kraju, to praktycznie nikt nie jest w zasięgu. A jak jest to 700Mhz... to już w ogóle .... Osobiście trzymam kciuki za 3.5Ghz a nie 0.7Ghz 🙂
BTW . W 600- 790 MHz nadaje UHV DVBT. Coś czuję , że będą niezłe cyrki.... Jak wyciąć takie pasmo z anteny? Tłumik LTE już chyba nie będą tak skuteczne.
Przecież w 2022-2023 przy przejściu na DVBT2 HEVC był przeprowadzany refarming naziemnej telewizji cyfrowej. I DVB-T zostało max do 48-kanału to jest 690mhz.W związku z tym ryzyko zakłóceń naziemnej telewizji wydaje być niskie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Niestety nie jest to takie oczywiste. Jeśli ktoś nie używa wzmacniaczy antenowych dvb-t to większa szansa że nie będzie lte 700 800 900 przeszkadzać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Myślę że teraz LTE 800 i LTE 900 nie będzie zakłócało Naziemnej Telewizji Cyfrowej jeśli nie ma ktoś słabego kabla koncentrycznego. Bo jak ktoś ma to nawet LTE 1800 Mhz zakłóca kanały TVN na Satelicie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Teoretycznie, oglądam czasami na YT serwisanta który taki rzeczy robi tzn. jeździ do ludzi z problami z odbiorem NTC. Nadajnik GSM blisko lub na trasie sygnału NTC i problem gotowy + wzmacniacze w antenach na 700 w górę.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Czy 5G w paśmie 700MHz spowoduje problemy w odbiorze DVB-T
Ja nie rozumiem dlaczego oni tak się kryją z 5G 700 MHz to duży krok dla rozwoju NR, ale dla mnie to trochę za wcześnie z tą aukcją.
No bo przecież są multipleksy na DVB-T które nie wyszły z pasma 700 MHz bo nie przeszły na DVB-T2, na przykład MUX-8 nadal jest w tym starym DVB-T
O ile w miastach może 5G na N28 działać dobrze to w miejscowościach gdzie są nadajniki NTC z MUX-8 to pasmo może w ogóle nie zadziałać
Dla mnie to Emitel powinien całkowicie wyłączyć 700 MHz w NTC na wszystkich multipleksach, i potem dopiero pozwolić na aukcje i uruchomienie 5G700 - żeby właśnie uniknąć jakichkolwiek zakłóceń
Z resztą jak mogli dopuścić do tego aby nadal było DVB-T na częstotliwościach dla 5G po tym jak je właśnie uruchomili?
- « Poprzedni
-
- 1
- 2
- Następny »