Nie można wyświetlić tego widżeta.

Budynek wielorodzinny ze statusem "w realizacji" a tak naprawdę pominięty przez ŚI

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 8
  • 28
  • 0

Budynek wielorodzinny ze statusem "w realizacji" a tak naprawdę pominięty przez ŚI

Jak w temacie. Męczę się na VDSL 30mbps, skoki pingu i packet loss są tak tragiczne że zmuszony byłem przestać grać online. Rok temu ŚI zbudowała na ulicy sieć światłowodową, budynek wielorodzinny w którym mieszkam nie przyłączyli... Byłem w salonie - pani bezradna bo zgłosić dorejonizowania nie może na adresie ze stanem "w realizacji"...  Pisałem do skierniewic, załączałem zdjęcia jak to wygląda, studzienka dosłownie 1.5metra przed budynkiem, na elewacji ich stare miedziane kable i skrzynka - brak odpowiedzi... Na mapce internet.gov.pl adres ma taki sam status, tylko zmieniają datę, pierw było 31.12.2024, potem 28.02.2025, teraz zmienili na 31.12.2025... Piszę do ŚI to dostaję odpowiedź że adres był ujęty w planie ale ze względów "ekonomicznych" nie został zrealizowany i "brak możliwości realizacji". a następnie na ich mapce adres ma niebieską kropkę "budujemy", czeski film, nikt nic nie wie, wszędzie sprzeczne informacje.

18 ODPOW. 18

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 495
  • 1902
  • 7

Komu w tym kraju trzeba wręczyć "kopertę" żeby podłączyli budynek który pominęli?

@eb_33  wspomnij wysyłając pismo o współfinansowaniu. Wtedy na pewno będą bardziej zainteresowani tematem.

• 8
  • 28
  • 0

Komu w tym kraju trzeba wręczyć "kopertę" żeby podłączyli budynek który pominęli?

@Glut Pisałem - zarówno w liście do skierniewic jak i mailu do ŚI. Ci drudzy odpisali mi że "wszystkie inwestycje budowy sieci Światłowód Inwestycje są finansowane w 100% z własnych środków. Nie współdzielimy kosztów budowy sieci z mieszkańcami."

• 495
  • 1902
  • 7

@eb_33  próbowałeś zgłaszać sprawę przez internet.gov.pl o błędnym statusie Twojego budynku?

• 8
  • 28
  • 0

@Glut od momentu powstania strony wysłałem 3 zgłoszenia zapotrzebowania, we wrześniu tamtego roku po wyżej wspomnianej wymianie mailli z ŚI zgłośiłem weryfikację argumentując że w mailu piszą brak możliwości realizacji a tymczasem zmieniają sobie status na planowane/w realizacji i termin świadczenia usług na koniec roku... - zgłoszenie zostało zamknięte, nie otrzymałem żadnej odpowiedzi.

• 495
  • 1902
  • 7

@eb_33  może pismo do UKE z opisem "Twoich przygód" pomoże.

• 8
  • 28
  • 0

@Glut chyba tylko to mi pozostanie, rozważam załączenie zaświadczenia o niepełnosprawności jednego z domowników żeby wziąć ich na litość. 

co śmieszniejsze, na początku lutego kontaktowali się ze mną przedstawiciele plusa, netii i inea twierdząc że z końcem lutego pod moim adresem będą mogli świadczyć usługi na łączach ŚI (wtedy jeszcze na internet.gov.pl inwestycja miała termin 28.02) - 10 lutego stwierdziłem że zaryzykuje i zawarłem umowę bo pani przez telefon stwierdziła że są możliwości techniczne i monter przyjedzie "najpóźniej 6 marca" XD szkoda tylko że kilka dni później termin inwestycji został zmieniony na 31.12 a pani na infolinii mnie pocieszyła że "najwyżej wypowiedzą mi umowę jak nie będzie możliwości technicznych i żebym się nie martwił bo nie poniosę żadnych kosztów... to po co sprzedają usługę skoro nawet nie są pewni możliwości jej świadczenia? jak mówiłem - czeski film...

• 495
  • 1902
  • 7

@eb_33  u mnie kable 4 lata wisiały i podłączenie odwlekali. Po piśmie do UKE w 2 tygodnie po sprawie. Powodzenia.

• 8
  • 28
  • 0

@Glut nie zaszkodzi spróbować, pisałeś do centrali w wawie czy lokalnej delegatury?

• 495
  • 1902
  • 7

@eb_33  wojewódzkiej moim przypadku w Rzeszowie. Jeszcze nie zamknęli sprawy, a internet już miałem.