Brak zainstalowanego światłowodu na Polskim Światłowodzie Otwartym, mimo posiadanych urządzeń.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2196
  • 9795
  • 72

Brak zainstalowanego światłowodu na Polskim Światłowodzie Otwartym, mimo posiadanych urządzeń.

@grzegorz_bp , bo Oni nie mają prawa nic budować bez Twojej zgody. Niestety możliwe, że "Ty się nie zgodziłeś na światłowód". Napisz tutaj: https://www.swiatlowodotwarty.pl/zglos-adres/

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 9
  • 56
  • 0

@Gluttutaj musimy oddzielić operatora od wykonawcy projektu. Jedyną rzecz jaką podpisywałem, to pozwolenie do prac na budowę. Jakoś w marcu 2025 pojawiła się w moim domu koordynatorka projektu - wspominałem o niej na początku. Pani wytłumaczyła na czym polega projekt, poprosiła o pozwolenie i tyle. Zapewniano mnie wówczas że będę mógł skorzystać z usług dowolnego operatora. Koordynatorka jest z firmy, która fizycznie odpowiadała za budowę i nie jest to Play.

tutaj jeszcze doprecyzuję że domokrążcy z deklaracjami od fioletowych byli u mnie jakiś tydzień przed tym jak światłowód został oddany do użytku, więc to bankowo chodziło o określenie dostawcy detalicznego. W salonie Orange mnie wręcz ostrzeżono przed tego typu sytuacjami, więc nic już nie podpisywałem.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3985
  • 18789
  • 96

W przypadku PŚO, który należy do P4 najprościej będzie ci osiągnąć przyłącze przez Play.

Przepływ  informacji między Play a PŚO na pewno jest na lepszym poziomie, niż  między PŚO  a resztą.  

• 2196
  • 9795
  • 72

• 9
  • 56
  • 0

@atlas_cudowtak, na 99% to prawda. Z tym że mam wszystko obecnie w Orange, nawet jestem podczas procedury przeniesienia numeru z Playa do Orange jednego z moich domowników. Jest jeszcze taka kwestia, że od Orange prawdopodobnie miał bym osobno ONT + Router ze względu na obcą infrastrukturę. Zależy mi na uniknięciu routera combo z pewnym względów, jednak to już osobny temat.

@Glutwłaśnie ogarnąłem formularz i zobaczymy. Na podstawie tego co mi wcześniej odpisali to na cud raczej nie liczę :D.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3985
  • 18789
  • 96

Zawsze możesz zrobić zamówienie online u Play a potem  w ciągu 2 tygodni zrezygnować . Przyłącze Ci zostanie i możesz przejść do Orange. 

• 9
  • 56
  • 0

@atlas_cudowmożliwe że tak zrobię ponieważ jest ewidentnie jakiś problem z PŚO, a Orange nie bardzo jest wstanie wymóc odblokowanie adresu - według tego, co dowiedziałem się w salonie. Spróbuje jeszcze podzwonić trochę na Biuro Obsługi Klienta. Raczej tam nic nie ugram, ale być może chociaż dowiem się czegoś nowego.

Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem. Prawdę mówiąc to nie spodziewałem się tak szybkiej reakcji społeczności. 🙂 Jak coś się więcej dowiem to dam znać 🙂

• 2196
  • 9795
  • 72

@grzegorz_bp  w salonie takich rzeczy nie załatwisz. Ogarnięty kolsuntant BOK mógłby pomóc. Gdyby umowa była podpisaną.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2415
  • 7494
  • 236

@atlas_cudownapisał(-a)

Zawsze możesz zrobić zamówienie online u Play a potem  w ciągu 2 tygodni zrezygnować . Przyłącze Ci zostanie i możesz przejść do Orange. 

Przyłącze zostanie, ale póki nie odblokują adresu nadal nie zamówi internetu w Orange.

• 2196
  • 9795
  • 72

@Arti_Kn_Pl  to już nie jest, aż taki problem, a zawsze to krok dalej.