Brak zainstalowanego światłowodu na Polskim Światłowodzie Otwartym, mimo posiadanych urządzeń.

Poziom 14, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 63
  • 0

Brak zainstalowanego światłowodu na Polskim Światłowodzie Otwartym, mimo posiadanych urządzeń.

Witam wszystkich!

W mojej lokalizacji pojawiała się infrastruktura Polskiego Światłowodu Otwartego. Chcąc skorzystać z usługi dowiedziałem się w salonie Orange, że mój adres jest zablokowany. Z tego co zrozumiałem to chodzi o jakiś system techniczny, który jest ponad bazami operatora. To jest stan obecny.

Przedstawie pewien zarys, gdyż właśnie w nim dopatruje się przyczyn blokady. Instalacja została formalnie oddana do użytku w styczniu tego roku. Mniej więcej na tydzień przed oddaniem informowano mnie że, od 20 stycznia będzie możliwość zamówienia usługi. Zdecydowałem się, wybrałem się do salonu, podpisałem umowę, dostałem Funboxa 7 + boxa do IPTV oraz przydzielono mi termin montażu. Niestety na kilka dni przed zaplanowanym montażem dowiedziałem się, że instalacja nie jest gotowa i zlecenie zostało anulowane.

Mega mnie to zdziwiło, gdyż - jak wspominałem wcześniej - miałem telefony i smsy o gotowości. Nawet nachodzono mnie w domu i próbowano namówić do podpisania jakiejś deklaracji lub oświadczenia w sprawie usług światłowodowych. W sumie ok, zima była w tym roku sroga więc ekipa mogła czegoś nie dokończyć. Zapewne tu jest moment jak i przyczyna nałożenia blokady.

Do tematu wróciłem po majówce. W swojej skrzynce znalazłem zaproszenie do salonu Playa w sprawie oferty FTTH. Obecnie kilku moich sąsiadów już ma wykonane przyłącze więc instalacja jest już na pewno gotowa i oddana do użytku. mimo to z mojego adresu blokada zdjęta nie została.

Fioletowi i różowi teoretycznie świadczą u mnie swoje usługi światłowodowe (widzę to po liście na internet.gov.pl), jednak jestem pewien że tam usłyszę dokładnie to samo co w Orange. Orange też na tej liście było.

Co wiem na ten moment?
-Orange wie o problemie. Dowiedziałem się także, że w mojej okolicy jest kilka problematycznych w ten sposób adresów. Poszło nawet jakieś pismo do UKE w tej sprawie,
-Konsultantka z mojego lokalnego salonu złożyła wniosek o zapotrzebowanie na usługi internetowe poprzez internet.gov.pl pod moim adresem,

-wykonawcą infrastruktury w mojej okolicy jest Play, a inwestycja jest w ramach KPO,

-formalny deadline oddania to przełom czerwca i lipca tego roku,

-gdzieś mam jeszcze numer zlecenia montażu ze stycznia. Jeżeli dało by się coś ważnego z niego wyciągnąć to mogę podać,

-wspomnę jeszcze, że kontaktowałem się z koordynatorką projektu, którą zresztą poznałem osobiście. Na razie nie mam żadnych wieści,

-instalacja światłowodowa jest napowietrzna. Nie wiem czy to ważne, ale w sumie nie zaszkodzi wspomnieć 😄

Czy ktoś miał podobne przeprawy? Czy jest coś co mogę sam zrobić? Jak to może wyglądać czasowo?

*Doprecyzowałem nazwę tematu oraz przeniosłem z działu "AMA - dostępność światłowodu 2" - moderator Wojciech.

26 ODPOW. 26

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3225
  • 13491
  • 133

Cześć @grzegorz_bp 

Jeśli Twoi sąsiedzi maja już wykonane przyłącze a Twój adres nadal nie ma zdjętej blokady to sugeruje Ci skontaktowanie się z operatorem hurtowym, który zajmował się ta inwestycją czyli Polskim Światłowodem Otwartym pod tym linkiem https://www.swiatlowodotwarty.pl/kontakt/ Możesz wysłać wiadomość do nich z zapytaniem. 

Wydaje mi się, że występują jakieś rozbieżności w systemie u operatora lub występują jakieś problemy techniczne i przez to może mieć na Twoim adresie blokadę. 

Najlepszym rozwiązaniem jest skontaktowanie się z operatorem hurtowym w powyższym linku i wyjaśnienie zaistniałej sytuacji ( opisanie problemu/zaistniałej sytuacji) 🙂

Miłego dnia 🙂 

Pozdrawiam 🙂

• 10
  • 63
  • 0

@Pablo5W zasadzie to tak, kontakt z PŚO w tej sytuacji wydaje się być czymś od czego powinienem zacząć. Trochę jednak celowo unikałem z nimi kontaktu ponieważ naczytałem się w Internetach, że klient końcowy nie bardzo co może tam załatwić, a PŚO ponoć rozmawia tylko z dostawcami.

W sumie to faktycznie - napiszę do nich, może akurat uznają że problem jest wart uwagi. 😄

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2209
  • 9891
  • 72

@grzegorz_bp  najprawdopodobniej, gdzieś, ktoś coś skrzanił przy budowie.  Miałem podobną sytuację ( 3 adresy nie "działały", bo nie były wpięte w mufę ). Składaj reklamację do Orange do skutku, bo to z nimi masz podpisaną umowę. Oni na podstawie tej reklamacji będą się kontaktować z PŚO.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3994
  • 18840
  • 96

@grzegorz_bp Nawet nachodzono mnie w domu i próbowano namówić do podpisania jakiejś deklaracji lub oświadczenia w sprawie usług światłowodowych.

A możesz napisać, o  jakie deklaracje chodziło? 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 2416
  • 7505
  • 236

@Glutnapisał(-a)

@grzegorz_bp  najprawdopodobniej, gdzieś, ktoś coś skrzanił przy budowie.  Miałem podobną sytuację ( 3 adresy nie "działały", bo nie były wpięte w mufę ). Składaj reklamację do Orange do skutku, bo to z nimi masz podpisaną umowę. Oni na podstawie tej reklamacji będą się kontaktować z PŚO.

Składania reklamacji do Orange nic nie da. Brak możliwości technicznych równa się anulowanie umowy i brak roszczeń klienta wobec Orange. Więc oleją. Tylko kontakt z PŚO może coś tu pomóc.

• 2209
  • 9891
  • 72

@Arti_Kn_Pl  w moim przypadku to pomogło.

• 10
  • 63
  • 0

@Pablo5Dostałem odpowiedź i w dużym skrócie: PŚO jest operatorem hurtowym i nie udzielają informacji na temat indywidualnych połączeń. Powinienem się kontaktować z operatorem.

Prawdę mówiąc jak to przeczytałem to zdziwiony nie byłem 😄

@GlutJa jako takiej umowy na światło nie mam. Owszem, podpisałem ją w salonie Orange, jednak w moim przypadku została ona anulowana ze względna na problemy z infrastrukturą. Problemy z wykonaniem mogą być słuszne, ponieważ skrzynka do której powinienem być wpięty bardzo długo leżała na ziemi (z zamontowanymi już przewodami). Na mojej ulicy były dwie albo trzy takie. Wówczas zastanawiałem się dlaczego nie została powieszona na słupie jak pozostałe.

Osobiście uważam, że jest tak jak @Arti_Kn_Pl pisze.

@atlas_cudowto była jakaś deklaracja odnośnie korzystania z usług od danego operatora w przyszłosci. Wtedy byli to ludzie od Playa. W salonie Orange już taką deklarację mam z automatu, ponieważ jestem obecnie klientem pomarańczowych i mam min. VDSL.

*Scaliłem wpisy - moderator Wojciech.

• 2209
  • 9891
  • 72

@grzegorz_bp  tak jak napisał @atlas_cudow , czy Ty podpisałeś "fizycznie", deklarację, że chcesz światłowód? 

• 10
  • 63
  • 0

@Glutw żadnym wypadku, nic nie podpisywałem. Powiedziałem że się nie znam/nie jestem upoważniony i tyle. Poszli dalej.