5G status uruchomienia w konkretnej lokalizacji

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 33
  • 91
  • 1

Zastanawiam się jeszcze czy mogę być na granicy sektora i w zależności od pogody nie łapać zasięgu?

Stacja bazowa ma 3 sektory dla LTE. Nie wiem jak jest w przypadku 5G. Czy da się to wywnioskować ze zdjęcia w którym kierunku są skierowane anteny? Zaznaczyłem też kierunek odbioru.

test_0-1760512827498.png

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 15594
  • 64163
  • 825

@test  z fotki wynika, że możesz być na granicy sektorów 

Kwestia ustawień samych anten sektorowych względem innych nadajników i całości oglądu kierunków nadawania 

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 30
  • 93
  • 0

@testnapisał(-a)

A dzisiaj N78 już nie działa. Czyżby to były tylko testy?

A skąd masz pewność, że n78 miałeś właśnie tej stacji? W przypadku 5G agregacja z LTE może być z innej stacji, niekoniecznie macierzystej z tej z której masz sygnał LTE. Sprawdź moce poszczególnych pasm.

• 30
  • 93
  • 0

@testnapisał(-a)

No i odpalili N78:

1000001633.png

• RSRP dla LTE na poziomie -109 dBm to nie jest za dobry sygnał. Powiedziałbym wręcz, że kiepski... 
  • a -114 dla 5G w C-band nawet nie będę komentował. 
  • Jeśli Orange tak wyobraża sobie dostawę nowoczesnych technologii do swoich abonentów, to pozostaje współczuć i po prostu szukać innego Operatora z tym, że T-Mobile pewnie będzie miał identyczne parametry ze względu na współpracę w ramach NetWorks. 
  • Pozostaje Play albo ostatecznie po weryfikacji Plus.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 477
  • 2193
  • 21

1.Parametry sygnału rzeczywiście słabe - zwróciłem na to uwagę w poprzednim poście.

2.Parametry sygnału nie są takie same i stałe dla wszystkich, którzy "złapią zasięg" z danego nadajnika. A parametry 5G N78 są szczególnie wrażliwe na odległość od nadajnika i przeszkody dla sygnału po drodze. Takie parametry zasięgu wskazują, że użytkownik mieszka zbyt daleko od nadajnika, albo w jakiejś problematycznej lokalizacji wynikającej ze specyficznego ukształtowania terenu, zasłaniających budynków, drzew etc. 

3. Skąd założenie, że Play albo Plus dostarcza tam nowoczesne technologie 5G z lepszymi parametrami?

Parametry odbioru można poprawić wykorzystując do tego urządzenia adekwatne dla swojej lokalizacji i oferty operatora na danym terenie

• 30
  • 93
  • 0

Ad.3 Słusznie zauważyłeś - to tylko założenie, a nie fakt. Skąd wziąłem założenie? Tak jak wszyscy inni, z głowy, bo to założenie. 😉

Ps. Dodatkowo dla pewności sprawdziłem wg btsearch moje potencjalne założenie i tak: NetWorks i Plus są na tym samym pylonie reklamowym, więc w przypadku Plusa będzie podobna kiszka. Natomiast Play nadaje z innej lokalizacji, że swojej wieży rurowej, więc istnieje potencjalna możliwość, że sygnał będzie się zachowywać inaczej - czytaj: może mieć lepsze parametry od sygnału Orange, ale nie musi. Wszystko najlepiej zweryfikować organoleptycznie. 😵💫

• 33
  • 91
  • 1

Pod nadajnikiem takie wartości pokazuje NetMonster (z 3 stron):

1000001737.png

1000001742.png

1000001741.png

 Czy jeśli PCI dla LTE 2600 i 5G jest ten sam to sygnał pochodzi z tej samej stacji?

• 30
  • 93
  • 0

Niekoniecznie. Po wynikach jednak wyraźnie widać, że sygnał w paśmie C-band jest z innej stacji niż z tej z której robiłeś pomiar. Z jakiejś sąsiedniej.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 477
  • 2193
  • 21

@PiotrK68napisał(-a)

Ad.3 Słusznie zauważyłeś - to tylko założenie, a nie fakt. Skąd wziąłem założenie? Tak jak wszyscy inni, z głowy, bo to założenie. 😉

Założenia nie mogą być wymysłami z głowy, ani tym bardziej z d. ani żadnymi przypadkowymi przekonaniami. Muszą mieć racjonalne i logiczne podstawy.  

Wniosek oparty na założeniach ma szanse być prawdziwy m.in. tylko jeśli wynika z "prawdziwych" przesłanek

@PiotrK68napisał(-a)

Wszystko najlepiej zweryfikować organoleptycznie. 😵💫

Dokładnie. Nie potrzeba wcale założeń jeśli tanim kosztem można przeprowadzić doświadczenie - np. podjeżdżając pod nadajnik z urządzeniem. Ale nie mamy info, aby play tam w okolicy miał lepszy zasięg 5G, co miałoby z góry uzasadniać porzucenie Orange

• 33
  • 91
  • 1

W okolicy Play ma chyba protezę 5G tylko a Plus nie ma wcale.

Jak można ustalić z jakiej stacji faktycznie pochodzi sygnał N78?