5G status uruchomienia w konkretnej lokalizacji

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2203
  • 21

@test A ile masz w okolicy, w odległości kilku kilometrów nadajników z 5G w paśmie C?

Pytanie też jaki jest Twój cel. Czy sprawdzasz dostępność pasm tak z ciekawości, czy też badasz możliwość dostępności 5G pod kątem zapewnienia sobie jak najlepszego dostępu do internetu mobilnego. Te parametry zasięgu sugerują, że z modemem zewnętrznym internet powinien być "używalny" i zapewne lepszy niż na samym LTE 

Poziom 16, Badacz Przestworzy
  • 30
  • 93
  • 0

Boże człowieku, po co to robi to Jego sprawa. Chce mieć chłop 5G w paśmie C-band i tyle... 🫣

• 478
  • 2203
  • 21

Poznanie celowości postawienia kwestii na forum jest kluczowe. Czy ot tak sobie rozmawiamy tylko dzieląc się doświadczeniami, zaspokajając przy tym ciekawość pytającego, czy też jest kwestia  konkretnego doradzenia (jak może, ale nie musi być w tym przypadku) w jaki sposób skutecznie poprawić zasięg, parametry 5G

• 478
  • 2203
  • 21

@testnapisał(-a)

Jak można ustalić z jakiej stacji faktycznie pochodzi sygnał N78?

Mieszkam w mieście, gdzie mam wokół kilka nadajników z 5G i tak z pełnym przekonaniem wcale nie jestem w stanie stwierdzić, z którego  pochodzi mój sygnał 5G N78 (ale co do LTE po numerkach da się sprawdzić). Podejrzewam (mam ku temu uzasadnienie), że łapię sygnał ze wspólnego nadajnika tmobile/orange, ale btsearch nie pokazuje, ze Orange ma na tym nadajniku 5g, ale tmobile - pokazuje, że ma.

Jeśli nie masz w promieniu 10 km drugiego nadajnika orange z 5G, to pozostaje ten jeden 

• 30
  • 93
  • 0

Napisz o jaki konkretnie nadajnik chodzi może coś doradzę. Wpisz eNBI.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 33
  • 91
  • 1

Jest w pierwszym poście.

• 30
  • 93
  • 0

Mam wrażenie, może mylne, że pytanie jest nie o ten z pierwszego posta tylko jakiś inny...

🤔

• 478
  • 2203
  • 21

No właśnie, tym bardziej, że btsearch nie pokazuje tam 5G, ale jest pozwolenie więc z całą pewnością wkrótce tam odpalą

@test A jak odpalą to powinen być już przyzwoity zasięg w okolicy. Biorąc pod uwagę pokazane marne parametry 5G, to łapiesz sieć z któregoś ze znacznie oddalonych nadajników 

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 33
  • 91
  • 1

Jeśli chodzi o LTE to łapię sygnał tylko z tego jednego nadajnika. NetMonster nie pokazuje przełączeń do innych nadajników w mojej lokalizacji.

A co do samego 5G to zainteresowałem się jak telefon pokazał mi zasięg. Na wspomnianej stacji występuje problem z TCP retransmission po LTE. Chcę sprawdzić czy po 5G też jest ten problem. Niestety operator tłumaczy się tak "Nadajnik jest przeciążony, wiemy o tym i co nam zrobisz?".

• 30
  • 93
  • 0

Buahahahaha!!! 

Nie mamy Pańskiego płaszcza i co nam Pan zrobi?! 

Orange - jako Miś naszych czasów...

Przykre to. 🫤