Nie można wyświetlić tego widżeta.

Światłowód KPO a inni dostawcy usługi. Kiedy inni będą mogli mi przedstawić ofertę?

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 613
  • 1588
  • 3

Światłowód KPO a inni dostawcy usługi. Kiedy inni będą mogli mi przedstawić ofertę?

kabel z KPO jest dostepny dla wszystkich chetnych, ale... uwaga. To ze jest dostepny to jeszcze nic nie znaczy.

Mam kolege lokalnego ISP w Malopolsce. Ma jakies pomiedzy 20.000 klientow w gore.

Jak mi mowi -

Ceny z przed roku.
Bsa 300/30 to koszta dla mnie jakieś 34zl netto, podłączenie 250netto, router 160netto. Podpisanie umowy handlowiec pozyskanie klienta nawet jak zadzownie to prowizja dla pracownika jakąś ale nawet ja pomijając. Dodatkowo płaci się miesięczną opłatę za port w switchu w miejscu kolokacji za 10Gb było 4000zl miesięcznie za 1Gb 1900zl miesięcznie.

Pomijając porty i pracownika.

Koszta: 34+(250+160)/24miesiace czyli 34+17 =51 netto plus zakup internetu jakieś 14zl na abonenta za łącze przy wykorzystaniu overbookingu.

Ja mam pasmo powiedzmy 8-10Gb teraz zjadam na Malopolsce i za to place tutaj jakieś 8000zl same styki operatorskie plus koszta światłowodów. Telekomunikacja jest nieopłacalna dla malego providera.

Zobacz 51zl +14 mam 65 zł netto za łącze 300/30 więc brutto +23% nie ma szans tego sprzedać plus koszta.

Liczyłem stopę zwrotu po 5 latach jak nie będzie wymiany routera i klient nie zrezygnuje z umowy ze był bym na zero ale po co inwestować w coś na 5 lat z opcją że się nie zwróci ??

Są jeszcze opłaty za port jak pisałem z Malopolski do powiedzmy Szczecina transmisja 10Gb jakieś 3000zl miesięcznie i ciągle rosną koszta a jeszcze musisz mieć redundancję bo są awarie kable przecięte na międzymiastowych.

Reasumując jak zaczynałem w 2006r to sprzedawałem 256kB/s za 78zl bo gdzieś ulotkę znalazłem.. ale nawet 5 lat temu za 50zl slzo coś kupić a teraz za 50zl to w pl już nic nie kupisz.

Dlatego rozwazam sprzedaz mojego biznesu bo stopa zwrotu coraz nizsza. Owszem, zyje z tego jeszcze ale na rynku zostana tylko duzi ponmadregionalni operatorzy w wyniku konsolidacji.

Juz teraz mam ofertyx od znajomych sluchaj daj mi 100PLN za usera i oddaje Tobie cala siec.

Tak wiec nie oplaca mi sie ekspansja bo jestem zbyt maly aby to zrobic...