Router mobilny do Internetu domowego 5G

ROZWIĄZANE

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 12
  • 17
  • 1

Tyle że ten router mobilny to właśnie miałby mi służyć poza domem i poza działką. Są momenty, kiedy udostępniam neta z telefonu, np. żeby dzieciaki mogły sobie pooglądać bajki na tabletach w aucie w trakcie dłuższej podróży. Nie działa to najlepiej, bo telefon podłączony do auta przez CarPlay, używa internetu do Google Maps czy Spotify i jeszcze w dodatku udostępnia neta dalej. Nie mówiąc o tym jak zżera to baterię telefonu. Taki mobilny router właśnie przydałby się w takich sytuacjach.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 15985
  • 80

@bartekk90  tu masz ze sklepu Wyniki wyszukiwania - x-kom

Na miarę portfela kup, oczywiście im droższy tym lepszy, ale to lużna propozycja.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1551
  • 5

Skoro router ma być przenośny to według mnie lepiej jeszcze kupić router z samym LTE. Co do oferty nie przedłużałbym umowy tylko brał Orange Flex lub Orange na kartę.

• 12
  • 17
  • 1

Nie jestem do końca przekonany co do routerów LTE. Zanim zdecydowałem się na internet na działce próbowałem wersji LTE i tam zasięg i prędkość internetu była tragiczna. Po przejściu na 5G mam bardzo stabilne i szybkie połączenie.

Zdaję sobie sprawę, że router LTE kupię za mniej niż 200 zł, co byłoby bardzo budżetowym rozwiązaniem, ale właśnie obawiam się, że taki internet byłby praktycznie nieużywalny.

Do tego dochodzi fakt, że nie da rady przejść bezpośrednio z Nju Mobile do Orange Flex, więc ta droga totalnie odpada, nie będę się bawił w migrowanie między sieciami...

* Scalenie wpisów - Bartłomiej

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12101
  • 74

LTE a LTE to jest różnica. Możesz mieć LTE cat.4 gdzie net będzie działał bardzo słabo, możesz mieć LTE Cat 12, 18 , 19... gdzie net może działać lepiej niż "5G"..

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@bartekk90 Masz 5G na działce, fajnie. Pytanie czy na trasach którymi się poruszasz też jest dostępny zasięg 5G?

• 12
  • 17
  • 1

Zdecydowanie nie wszędzie to 5G będzie dostępne 🙂 Ale jak już będzie, to chyba wolę je mieć niż nie mieć. 

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@bartekk90 Obaj myślimy oczywiście o prawdziwym 5G na 3600/700? Bo jak to ma być 5G po LTE to chyba szkoda kasy na tak drogi mobilny router.

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1223
  • 5046
  • 44

@Samotnick 

Taka mało uwaga 'prawdziwe' 5G będzie dopiero SA a póki co to 5G NSA idzie po LTE...masz pewnie na myśli 5G2100 w DSS które jest dzielone dynamicznie między 5G a LTE.

Jeżeli router mobilny to koniecznie z 5G700 które ma duży zasięg, nie jest to co 5G3600 ale warto na to zwrócić uwagę przy kupnie.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2204
  • 21

@Zeusek @Samotnick Z pewnością nie chodzi o prawdziwe 5G SA ani o nieprawdziwe 2100 , lecz o prawdziwe 5G NSA 5G3500 N78 😉