Skąd się wzięła nazwa Bluetooth? 🤔

Zespół Nasz Orange
  • 3372
  • 14527
  • 73

Zastanawialiście się wcześniej? Ja nie. Nazwa, którą w sumie nie jest łatwo wymówić 😳

Bluetooth to hołd dla skandynawskiego króla Haralda Sinozębego (Harald Bluetooth) z X wieku, który zjednoczył skłócone plemiona Danii i Norwegii. Podobnie jak król łączył narody, technologia Bluetooth łączy urządzenia!

61920f40-55d9-414c-b5cb-7a951a4624f2.jpg

A ten charakterystyczny symbol, który widzicie wszędzie? To połączenie skandynawskich run H i B - inicjałów króla! Jak fajnie historia spotyka się z nowoczesnością, prawda? 👑

Ciekawe, czy dzisiejsza młodzież wie, że Bluetooth działa bez internetu 🤔 Ja jeszcze z czasów, gdzie przesyłało się pliki przez IRDę 🕯

Ok, ale jak to działa w praktyce? Wystarczy włączyć Bluetooth w telefonie, wybrać urządzenie z listy i potwierdzić parowanie. Po pierwszym połączeniu urządzenia zapamiętują się nawzajem - następnym razem łączą się automatycznie!

💡 Wskazówka bezpieczeństwa: Łączcie się tylko z zaufanymi urządzeniami i aktualizujcie system telefonu. To najlepsza ochrona!

Z jakimi urządzeniami najczęściej łączycie telefon? 🎧🔊 A może coś innego?

Napiszcie w komentarzach! 👇

#OrangeTeam oraz #NaszOrange poleca sprawdzać informacje o #Bluetooth #TechnologiaDlaCiebie #WolnośćBezKabli #PoradyTechno #CiekawostkiTechn

10 ODPOW. 10

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1982
  • 8498
  • 68

No i teraz już wiem, czemu mi się zawsze z zębami kojarzyło🤔.

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3815
  • 17581
  • 95

Używam BT zapewne jak większość, czyli słuchawki i zestaw audio w  aucie. 

Również pamiętam podczerwień, ale pamiętam też  przepisywanie nutek z kartki lub innego telefonu 🙂  

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 77
  • 597
  • 0

@atlas_cudow, przypomniałeś mi jak się namęczyłem przy wklepywaniu dzwonków do Ericssona R310s 😁 .

• 3815
  • 17581
  • 95

@idrwal0409 Hah. Ja przepisywałem na Nokii 3310 🙂  Z tym, że nie pamiętam, czy  to było możliwe w każdym sofcie bo miałem kabelek do telefonu, którym wgrywałem modyfikowane oprogramowanie. 

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 77
  • 597
  • 0

@atlas_cudow, popatrz, ile wspomnień dzięki Bluetooth 😅 .

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3208
  • 17164
  • 84

BT używam po podłączenia słuchawek/ Kina domowego czy laptopa 😎

• 3815
  • 17581
  • 95

@idrwal0409 Najciekawsze wspomnienia mam z telefonami Motorola. Można było wgrać sofcik z iTunes, który oprócz samego  iTunes dawał  polepszacze dźwięku (equalizer)  na słuchawkach BT, co w tamtych czasach nie było oczywiste. 

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3208
  • 17164
  • 84

Nowe Motorolę mają ulepszacze dźwięku i pomaga to gdy się z słuchawek Bezprzewodowych korzysta.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 48
  • 196
  • 1

Pamiętam czasy przed BT, gdy uczyłem się na pamięć menu i opcji takich telefonów jak Siemens a52, nim trafił do mnie pierwszy własny symbian Nokia 7610, w której to można było zainstalować pierońsko drogie oprogramowanie do odczytu ekranu Talks. Licencja na to coś była przypisana do telefonu, więc jak telefon padł, trzeba było kupić nową. Przez BT przesyłało się wtedy mp3 w fatalnej jakości. Paradoksalnie dziś nie często z tego korzystam albo specyficznie. Quick share i Airdrop okazjonalnie, częściej terminal brajlowski spięty  z iPadem czy iPhonem, na androidzie nie testowałem jeszcze Talkbacka z Brajlowskimi linijkami, które mam. Do zastosowań niespecjalistycznych jak sieć, przesyłanie plików Wolę wi-fi direct, DLNA w przypadku mediów albo transferów. Chyba, że coś transferuję przez BT z telefonu na telefon i wychodzi na to, że np. nie ma co żałować telefonów nieflagowych z USB 2.0, bo BT jest szybsze od tej dwójeczki, np. 2 GB Archiwum pewnego programu przetransferowałem w około minutkę, może mniej nawet. przez usb 2.0 hm, obawiam się, że w przypadku telefonu transfer trwałby dłużej. Podobnie jak 5g może być i często jest substytutem łącza stacjonarnego w określonych warunkach, tak bluetooth bywa szybsze od wolniejszych kabelków.