Orange ma najszybsze 5G według speedtest.pl 💪

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 151
  • 550
  • 1

Orange ma najszybe 5G według speedtest.pl 💪

@Zeusek Każdy przypadek może wymagać innej konfiguracji. Jednak jeśli BTS znajduje się w niedalekiej odległości, to wyżej wymieniona opcja jest zdecydowanie polecana. W moim przypadku najlepiej sprawdza się agregacja N78 + LTE/B1/B3, ponieważ konfiguracja z LTE/B7 (-107 lub brak sygnału – "no signal") powoduje restart routera lub całkowite zatrzymanie ruchu, mimo dobrego sygnału na N78. W przypadku pasma B20 sygnał jest co prawda dobry, ale prędkość wysyłania (upload) może być ograniczona do około 30 Mb/s. Zdarza się również, choć nie do końca rozumiem dlaczego, że po uruchomieniu aplikacji IMOU do podglądu kamer również następuje restart routera, choć nie zawsze w Orange częściej u konkurencji.

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 70
  • 334
  • 0

O to moje osiągi prędkości download/upload:

Test downloadu i uploadu - 23 Sierpnia 3, DębicaTest downloadu i uploadu - 23 Sierpnia 3, Dębica

Link do speedtest-u: https://www.speedtest.pl/wynik/448676707 

Także osiągi są duże, właśnie dzisiaj w niedziele gdy prawie BTS nie pada i nie ma downtime'u.

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 869
  • 3023
  • 25

@wojownikarcaz taki speed test nic nie znaczy, zrób go za pomocą Systemu Monitorowania Jakości Internetu (SMJI), to będzie miał moc dowodu urzędowego

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1224
  • 5048
  • 44

@wojownikarcaz 

Bywa i tak 🙄

Ja mam teraz tak.

Screenshot_2025-07-27-19-07-32-319_org.zwanoo.android.speedtest-edit.jpg

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2204
  • 21

@wojownikarcaz Taka prędkość internetu tzn. wolność "powinna być zabroniona" 😉 Ale tak to bywa z internetem mobilnym. Od czasu do czasu zabieram router w Polskę i widzę, że jest wiele do poprawy jeśli chodzi o  zapewnie przyzwoitego dostępu do internetu mobilnego.  Liczę, że uruchomienie 5G700 poprawi osiągi. A wyniki, którymi chwalą się operatorzy zawyżają takie jak ten mój. Speedtest zrobiony przed chwilą, router bez anten zewnętrznych i stoi sobie w pokoju byle jak na parapecie

IMG_6612.jpg

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2398
  • 10489
  • 94

@wojownikarcaznapisał(-a)

Także osiągi są duże, właśnie dzisiaj w niedziele gdy prawie BTS nie pada i nie ma downtime'u.

Weź pod uwagę jakość i poziom sygnału. Jakie masz maksymalne osiągi?

@ŁysaKaszankaINCnapisał(-a)
@wojownikarcaztaki speed test nic nie znaczy, zrób go za pomocą Systemu Monitorowania Jakości Internetu (SMJI), to będzie miał moc dowodu urzędowego

Internet mobilny nie ma gwarantowanej przepustowości więc nie wiem czy to coś może dać. I czy ten system zweryfikuje warunki radiowe modem <-> stacja bazowa? 

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 1224
  • 5048
  • 44

@arthur 

5G700 tak realnie da 30-40Mb, to jest pasmo zasięgowe i tutaj faktycznie powinna być znaczna poprawa. Co prawda mamy 800/900 ale każde pasmo zasięgowe jest ma wagę złota.

Osobą które mają 5G3600 dodatkowe pasmo 5G to większa stabilność łącza o ile nadajnik będzie dobrze skonfigurowany.

Piękny wynik i o ile nie spada niżej niż połowa tych osiągów to można uznać za dobry wynik.

• 478
  • 2204
  • 21

@Zeusek Bywam często w miejscówce, gdzie mam download najwyżej 20 Mbs, więc już to 30-40 Mbs zrobiłoby kolosalną różnicę

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 15
  • 56
  • 0

Jak myślisz, jeśli złapie 5G3500 I 5G700 to będzie powiedzmy wzrost jak mam 800 na te 830 czy to już inaczej. bo w SA to chyba  wzrost byłby bardzo odczuwalny ? akurat mi się trafiło że mieszkam na wsi a BTS stoi przy stacji pkp, więc ładuja nam zawsze każde nowe pasmo, przy prędkościach rzędu 750-850 na tel bts chyba " lekko działa", bo np w innej miejscowości stoje +- 100m od bts i są gorsze wyniki a do swojego mam 480m w lini prostej

• 478
  • 2204
  • 21

Tak to się raczej nie sumuje. Zresztą te 30 przy 800 to są jakieś drobniaki 😉 

I tak to właśnie teraz wyglada, każdy ma jak się trafiło. Łatwiej jednak trafić 5G3500 w dużym mieście, a na wsi to już szczególny traf. Ale żeby mając 800 domagać się jeszcze więcej podczas, gdy krajanie biedują nawet nie na 10... 😉