Nie można wyświetlić tego widżeta.

Co to znaczy, że smartfon 📱 jest wydajny?

Zespół Nasz Orange
  • 3082
  • 12180
  • 66

720x.jpg

Zdarzyło Ci się doradzać komuś, jaki smartfon wybrać? Ile tych gigabajtów RAMu trzeba? Jak to się przekłada na gry i inne aplikacje? Przygotowaliśmy dla Was poradnik o tym, na co zwrócić uwagę dla najbardziej wymagających tutaj.

#OrangeTeam oraz #NaszOrange polecają sprawdzić, jak to się sprawy mają z tą wydajnością.

13 ODPOW. 13

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 841
  • 3266
  • 26

Jak gra nam zacina tzn. czas kupić nowy smartfon, mnie to kiedyś spotkało 😉 

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1820
  • 7926
  • 65

Ja najczęściej słyszę że jak telefon powolnie działa, to "na pewno jest zawirusowany". Nie rozpisując się - nie zgadzam się.

Co do RAMu to pamiętam czasy jak dzięki rootowi albo zmodyfikowanym softom można było zwiększać RAM o miejsce na karcie pamięci. Albo tak samo oszczędzanie pamieci ROM gdzie można było (chyba częściowo) przenosić aplikację z pamięci wewnętrznej na kartę SD. 🙂

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 508
  • 2126
  • 12

Tworzenie SWAPu nigdy nie było dobrym pomysłem 🙂 

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6378
  • 26089
  • 216

A, to jeśli już o alternatywnym oprogramowaniu, wydajności i RAM mowa, o wrzucę swoje 3 grosze.

Kiedyś bawiłem się w naprawianie takiego prawie-złomu. Czyli telefonów fizycznie uszkodzonych, i ewidentnie przestarzałych. Alternatywne oprogramowanie było dla nich jedyną szansą. Najczęściej sama możliwość swobodnego konfigurowania poprawiała wydajność kilkukrotnie (odczucie subiektywne). Wyeliminowanie wszystkich procesów odpalanych na starcie tylko po to żeby śledzić zachowania i raportować, raportować a jak nie da się to zbierać, zbierać i raportować, raportować przy starszym sprzęcie zabierało prawie 100% zasobów, kiedy się tego udawało pozbyć, magicznie telefon uzyskiwał nowe życie. Na sprzęcie na którym nie ma dostępu do konta systemowego, nie da się tego nawet sprawdzić, ale ze względu na szybsze procesory i więcej RAM szpiegom łatwiej ukryć swoją działalność.

Inną ciekawostką był pewien model Alcatela, który występował w kilku wersjach RAM (8 i 16 MB, IIRC), różniących się ceną prawie dwukrotnie. A ciekawostka polegała na tym, że sprzętowo modele były identyczne i po odpowiednim przeorganizowaniu partycji uzyskiwało się dostęp do tej ukrytej pamięci. Oczywiście wsparcie dla tego triku było tylko w oprogramowaniu alternatywnym, niestety tylko do wersji androida 6 komuś się chciało w to bawić i na początku tego roku żona zmieniła ten telefon na coś innego, jednak musiałem nieźle się napocić żeby ją przekonać - staruszek radził sobie bowiem z wszystkim na czym żonie zależało zupełnie dobrze. Wiem też, że jest możliwość zainstalowania na tym antyku współczesnego Androida, ale niestety za cenę obsługi np. kamerki, więc tylko obserwuję to z dystansu.

Spadek wydajności starszego sprzętu to IMHO w lwiej części chwyt marketingowy mający nas nakłonić do ciągłego kupowania urządzeń których nie potrzebujemy, a główny postęp polega na tym, że te urządzenia coraz doskonalej nas śledzą. 😂 I jeszcze za to płacimy...

Odpowiadając na pytanie tytułowe: to znaczy, że śledzi nas tak, że tego nie zauważamy. Wtedy jest wystarczająco wydajny.

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 6378
  • 26089
  • 216

Z rozpędu gigabajty z megabajtami pomyliłem i RAM z pamięcią "dyskową". Oczywiście chodziło nie o RAM, tylko o "flash", i miał nie 16MB tylko 16GB. Ale to tylko szczegół techniczny, wiadomo o co chodzi.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2317
  • 8799
  • 33

podobnie jak w przypadku tematu o dyskach do dekoderów i ten temat ma szansę zostać kolejną puszką z pandorą

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 2317
  • 8799
  • 33

a co do Twoich, @j131 , doświadczeń z zabytkami, mam taki tablet Lenovo z androidem 4.cos.cos. Ostatnio gdy był odpalany, jeszcze działał poprawnie, ale przestał być używany, bo mu się gniazdko USB wyluzowało. Teraz chciałem go wskrzesić i zrobić z niego zegar nocny, ale wifi mu się nie uruchamia. Po kliknięciu na ikonkę wifi, w menu ustawień, pojawia się komunikat "wifi się włącza", ale się nie włącza i odpuszcza. Podobnie jest z bluetooth. Czy jest na to jakaś rada?

Poziom 22, Odkrywca Przestworzy
  • 508
  • 2126
  • 12

Moduł BT i WIFI zwykle obsługuje jeden chipset, który pewnie padł. Zawsze możesz spróbować podłączyć ethernet pod USB 🙂

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 299
  • 1164
  • 5

Wszystko zależy od potrzeb, to co mamy w dłoni już dawno nie służy tylko do dzwonienia.