5G jakości Orange 💪

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 882
  • 3819
  • 6

5G jakości Orange 💪

Człowiek uczy się całe życie,dzięki 🙂  

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 15985
  • 80

5G jakości Orange 💪

@Samotnicknapisał(-a)

@IreneuszCD Używasz trybu 5G Auto czy 5G On?

Jasne że tryb Auto, 5G On to bym tracił sygnał co trochę, niby w mieście mieszkam i po miastach się poruszam (innych), ale te 5G słaby ma zasięg, LTE nadal panuje, zresztą nie tylko iPhone tak ma, Motorola Edge 30 Neo też gubi 5G, też korzystam na niej tylko z LTE/ 4G na co dzień, tylko do testów 5G sobie puszczam 😉

@giaur500 te Ready 5G można bez sprawdzania wyczaić, transfery gorsze niż po LTE+, ba dużo gorsze (jak LTE bez agregacji pasm), mam nadajnik takowy w okolicy, sygnał ma dobry i u mnie w domu, ale szybkość to porażka, tylko jeden plus to ikona 5G, jak kogoś to kręci 😉

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 390
  • 1168
  • 1

5G jakości Orange 💪

Nie, że coś, ale 5G w Polsce nie jest jeszcze tak rozwinięte, aby działać samemu, dlatego czasem z NR może zrzucać na LTE

Chodzi mi tutaj, że 5G obecnie to doczepka do sieci LTE. Telefon tak naprawdę cały czas łączy się z LTE, a 5G to taki dodatek. 

Czasami nawet pokazuje, że łączy z 5G, a na nadajniku jest tylko LTE, tylko po to, aby pokazać, że niby to 5G jest.

Często to się dzieje gdy łączymy się z pikokomórkami, gdzie telefon pokazuje to "5G" a sama antena tej technologii nie obsługuje. Czasem też to się dzieje na zwykłym nadajniku poza miastami, ale bardzo rzadko.

Co do 5G Ready w Play, to w Stanach już to przerabiali. W AT&T wpadli na coś takiego i nie raz ludzie skarżyli się, że to 5G E jest wolniejsze od zwykłego LTE.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 150
  • 631
  • 3

5G jakości Orange 💪

@_Artek_napisał(-a)

Nie to żebym coś miał do 5G od Orange ale czasem zasięg w budynkach spada do dwóch kresek albo nawet jednej. 

Kreska kresce nierówna 😅

Jako, że niedawno jeden numer przeniosłem do Orange Flex, dziś z nudów odpaliłem sobie na smartfonie (Samsung) SpeedTest: przy dwóch kreskach 5G na SpeedTest wyświetliło mi ponad 440 Mb/s. W tym samym miejscu, też dwie kreski 5G, ale w Plusie wynik 40 Mb/s 😉

Ale nie pytajcie mnie o technologie i nadajniki, bo ja to zwykły użytkownik, dla którego ma po prostu działać i nie przeszkadzać. 

• 390
  • 1168
  • 1

5G jakości Orange 💪

@szewol masz rację, kreska prawdy ci nie powie 😁

To samo z 5G na DSS i LTE również na 2100 MHz, właśnie tutaj na NO ktoś mówił, że gdy łączyło go

z 5G2100 to uzyskał niższą prędkość niż w LTE2100, które było szybsze.

Porównanie Plusa i Orange to nie jest dobre porównanie - co innego gdy jeden operator ma gdzieś swoją infrastrukturę i oferuje jedno pasmo w 5G i pewnie jeden nadajnik na całe osiedle i jest sektor przeciążony, a co innego operator który dba o klientów i ma dwa pasma w 5G oraz posiada duży kanał radiowy (w paśmie C, Orange ma 100 MHz) oraz odpowiednią ilość stacji

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 60
  • 228
  • 0

5G jakości Orange 💪

Faktycznie Plus wypada tu blado, ale z tym entuzjazmem jeśli chodzi o Orange to bym nie przesadzał. W moich okolicach, w paśmie 3500 w 5G jest około 350 Mbps, a w 2100 już zawsze poniżej 100 Mbps. Z kilku nadajników w centrum miasta wyciągnąłem do 750 - 800 Mbps. Ale to teren miejski, nie ma tam osiedli mieszkalnych nawet.

Zwracam uwagę, że 5G w Orange w większości lokalizacji osiąga zaledwie teoretyczną prędkość LTE. Więcej to tylko wyjątkowo gdzieś blisko centrów dużych miast.

Z jednym się zgodzę, że Plus wypada jeszcze gorzej, przynajmniej u mnie. Co prawda Plusa nie miałem, ale a2mobile tez należy do Plusai tutaj w 5G było po 10-20 Mbps o ile w ogóle był zasięg, bo przeważnie nie było. W LTE miałem po kilka Mbps. 

Nie wiem jak pozostali operatorzy, bo nie korzystałem już dawno. W Play chyba też tragedii nie ma.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 352
  • 1549
  • 5

5G jakości Orange 💪

Plus zawsze będzie wypadał najgorzej bo mają najmniej bts i na każdym najmniej pasma.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 150
  • 631
  • 3

5G jakości Orange 💪

Takie to już uroki technologii mobilnej, w jednym miejscu śmiga jak szatan, a w innym kiepsko. Jak wiatr zawieje 😉 Do tego kwestie techniczne urządzeń końcowych, przeszkody terenowe i takie tam. Ale takie to technologiczne kwestie mobilności, że jest mniej stabilna od tej stacjonarnej.

Jasne, do tego dochodzi kwestia rozbudowy sieci - inni inwestują bardziej, drudzy mniej. Nie od razu Rzym zbudowano. W komunikacji marketingowej zawsze działa wszystko szybko. Ale myślę sobie, że dla większości użytkowników technikalia są mniej istotne, ważne by serialu na Netflixie nie zacinało. Wiadomo. Zawsze lepiej jak działa szybciej niż wolniej. 

Nie mam jakiegoś fetyszu prędkości. Ale od momentu testowego przeniesienia jednego numeru do Orange Flex, od czasu do czasu robię SpeedTest w różnych miejscach średnich miast na Śląsku, to "pomarańczowi" znacznie wygrywają z "zielonymi" (nie wiem jak z innymi kolorami, bo nie mam tam kart). I to jest ten mały przykład tego jak inwestycje w infrastrukturę poprawiają jakość, gdy inni nieco śpią (lub zajmują się innymi biznesami grupy niż tym czym powinni).

• 390
  • 1168
  • 1

5G jakości Orange 💪

@giaur500napisał(-a)

Zwracam uwagę, że 5G w Orange w większości lokalizacji osiąga zaledwie teoretyczną prędkość LTE. Więcej to tylko wyjątkowo gdzieś blisko centrów dużych miast.

@giaur500 dlatego czasami to 5G może być szybsze od LTE - bo po prostu tego 5G nie ma.

U mnie na przykład BTS na ul. Skarżyńskiego 9 - niby pozwolenie na 5G3600 jest, ale samych anten nie ma - wiem bo tędy przejeżdżałem i tych anten do C band zwyczajnie nie ma.

Mój telefon nadal wskazywał 5G, ale nie było ono szybkie dlatego, ponieważ telefon prawdopodobnie łączył się z LTE, a 5G jako ikonka była tylko dlatego bo telefon sygnalizował to 5G ponieważ u nas jest NR jest doczepką do LTE i dlatego tak się dzieje.

Generalnie taki temat już był omawiany: Ikona 5G na telefonie, a na BTS jego brak 

Przypominam tylko, że u naszych sąsiadów na Słowacji 5G SA już działa jako 5G+ i dodam, że siecią RAN w Orange Słowacja zarządza polskie Orange - źródło: Orange PL i N! przejęli nadzór nad siecią komórkową naszych południowych sąsiadów 

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 15985
  • 80

5G jakości Orange 💪

Tak dzisiaj z nudów, testowałam te 5G na iPhone 16, z racji ze mam 2 e-SIM w telefonie, porównanie jest, nadal 4G rządzi u mnie 😎

IMG_0673.pngIMG_0674.png

IMG_0671.pngIMG_0672.png

T-Mobile nie chce mi volte włączyć na iPhone 16, pewnie konsultant by dał radę, ale SIM na 30 dni do testów internetu, więc nie drążę tematu 😎