Nie można wyświetlić tego widżeta.

🛡️ (nie)Bezpieczna Sieć - Jak rozpoznać phishing?

Zespół Nasz Orange
  • 3129
  • 12639
  • 67

Kontynuujemy serię z Rosiem, który opowiada o niebezpieczeństwach w sieci. Tym razem o phishingu. Jak on jest niebezpieczny nie jedna firma się przekonała. W tym roku jest na to kilka poważnych przypadków. Także warto, aby każdy wiedział co to jest i jak się przed nim chronić. Zapraszamy do sensu:

#OrangeTeam oraz #NaszOrange poleca być czujną i czujnym, jak i bezpiecznym.

5 ODPOW. 5

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 1715
  • 13907
  • 2

Odsłuchałem kilka odcinków z @Rosiu . Niby krótko i na temat trwa każdy z Jego odcinków, ale "pędzi" jak po autostradzie, także w filmowym przekazie. Zwolnij! Chcesz punkty karne i mandat? 😀 A może być tak, że najpierw haker "odpina" dostęp" do sterowników, kursora, czy ważnych funkcji w systemie operacyjnym, by najpierw namieszać i napsuć krwi użytkownikowi w nadziei, że w tym rozgardiaszu pogubi się, popełniając błąd kosztujący go potem utratą wrażliwych danych? Skąd pewność, że nie mógłby to być programista we wrażliwej instytucji, by potem z pozycji pomocy zdalnie technicznej podpinać się pod coś, co ułatwi mu włam? Sam @Rosiu powiedział, że ogranicza go tylko wyobraźnia. Temat wart jest podciągnięcia pod tę Waszą wspólną akcję? Co na to @Wojciech i @Rosiu ?   

Ekspert AMA
  • 234
  • 973
  • 153

Czeaj czeaj, teraz to Ty się rozpędziłeś 🙂 W tym co przestępca może robić. Paradoksalnie to nie jest tak skomplikowane, w tej wędrówce do rozgardiaszu. Ale nie ukrywam, że tak zakręciłeś, że mimo starań mam problem ze zrozumieniem do czego dążysz. Szczerze i bez złośliwości - jak to zawsze tutaj 🙂

A, że krótko - na taki pomysł wpadliśmy z teamem kreatywnym. Samo gęste, bez gadania naokoło. Nie ukrywam, że w pracy nad materiałem to też bardzo pomaga, lepiej mi się przygotowuje i potem nagrywa "minutówki".

• 1715
  • 13907
  • 2

@Rosiunapisał(-a)

Czeaj czeaj, teraz to Ty się rozpędziłeś 🙂 W tym co przestępca może robić. Paradoksalnie to nie jest tak skomplikowane, w tej wędrówce do rozgardiaszu. Ale nie ukrywam, że tak zakręciłeś, że mimo starań mam problem ze zrozumieniem do czego dążysz. Szczerze i bez złośliwości - jak to zawsze tutaj 🙂

@Rosiu , może to moja wrodzona nieufność do wkładania czyich paluchów w cudzą własność, np. laptop?

Mam "potomka" pierwszej Neostrady" i nadal siedzę na miedzi. Niby ok, bo:  

CyberTarcza to bezpłatny mechanizm zabezpieczający każdego klienta usług do internetu, oferowanych przez Orange Polska. Składają się na nią wykrywanie zagrożeń w sieci Orange, zabezpieczanie przed nimi oraz przekazywanie informacji zagrożonym abonentom."
Ale w praktyce jest coraz gorzej. Na stronie https://cert.orange.pl/cybertarcza/ kiedyś bardzo szybko reagowała z paskiem postępu i "Na wszelki wypadek sprawdzimy jeszcze raz..." potwierdzało IP "z koniem" Orange. Gdy tworzę tego posta, zarówno w Edge, jak i w Chrome, pasek postępu złapał taką zadyszkę, że nie może się do tej pory posunąć chociażby o milimetr do przodu. Stąd mam pewne obawy, czy aby na pewno jestem bezpieczny? Już kilkukrotnie został mi odcięty dostęp do kursora, a i zdarzyło się, że odłączone zostały ważne sterowniki. Na bieżąco pilnuję aktualizacji, dałem zezwolenie dla Microsoft na zbieranie danych diagnostycznych, a także firma HP gwarantuje mi diagnostykę. Mimo tych możliwości, udało się komuś "przepchnąć" do wiadomości Aplikacja łącze z telefonem niektórych linków, m.in. z podszywaniem się pod InPost, czy bank. Zostało to zgłoszone, jednak ciągle mam wrażenie, ze to co powiedziałeś, że cyberprzestępców ogranicza tylko wyobraźnia, a co jednak nie stanowi dla nich żadnej bariery, to Wy jako antyhakerzy, reagujecie czasem dopiero po fakcie, czyli po zgłoszeniu. Nie krytykuję nikogo, bo to całkiem niewdzięczna rola łapania "złodziei". Szacunek za każdy krótkometrażowy materiał informacyjny, stąd też spytałem Ciebie o ten obszar, który mgliście (by może) nakreśliłem w tym poście, czy można z tego coś zmontować dla poszerzenia wiedzy o mechanizmach wyłudzania? Bo dbanie o własne bezpieczeństwo, to dosyć skomplikowana materia, jeżeli chodzi o same nazewnictwo, a wytłumaczenie prostym językiem, którego wizualnie używasz w swoich materiałach, trafia łatwiej na grunt. Jak namieszałem jeszcze bardziej, to wybacz, ale inaczej nie potrafię @Rosiu 🙂
P.S. A ja nie wierzę, że pasek postępu nie drgnął o mm, a kółeczko ładowania chyba się urwie i rozbije mi ekran. Idę po sprzęt BHP😀

Poziom 37, Nawigator Galaktyczny
  • 7088
  • 29039
  • 230

Screenshot_20250219_195618_org.mozilla.firefox.jpg

Serwer raportujący jest chwilowo niesprawny. Ale to w zasadzie nic nie znaczy dla nas. CT i tak działa, niepotrzebnie się @bronzub denerwujesz.

• 1715
  • 13907
  • 2

@j131 , dopiero jakąś chwilę po publikacji posta, serwer zaskoczył i uspokoił moje lęki.😊