- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam od jakiegoś czasu posiadam fleksa zamówiłem kartę podatkową SIM do internetu w routerze wybrałem opcję tylko do internetu jednak prędkość rzadko dobija do 30Mb/s najczęściej jest to od 15 do 20 max. Zamówiłem drugą kartę tym razem taką do połączeń telefonicznych wysłania sms-ów i transmisji danych no i transfer poszedł w górę nie jakoś mega natomiast 45 MB jestem w stanie osiągnąć w miarę regularnie. Na czacie dostałem instrukcję jak zmienić ustawienia by przyśpieszyć internet:
1. Nazwa konfiguracji: Internet IPv6
2. APN (punkt dostępu): internetipv6
3. Nazwa użytkownika: internetipv6
4.Hasło: internetipv6
5. Uwierzytelnianie: PAP
6. Typ APN: default, supl
7. Protokół APN: IPv6
8. typ PDP ma być wyłącznie IPv4
W ustawieniach zobaczyć czy jest 'tylko LAN' zamiast automatycznie WAN.
Jednak to nie działa po utworzeniu takiego profilu internetu po prostu nie ma i tyczy się to obydwóch kart tej tylko do transmisji danych jak i tej do wszystkiego. Posiadam router mercusys MB135-4G.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ten router to chyba nawet LTE cat. 4 czyli też bez obsługi agregacji pasm. Niestety router czy to cat 4 czy cat. 6 to wąskie gardło, sprzęt przestarzały i samymi ustawieniami nic więcej z niego nie wyciągniesz. Sprzęt do wymiany jeśli chcesz mieć szanse na lepszy download. To czy karta flex tylko do internetu, czy internet i rozmowy nie ma znaczenia dla prędkości internetu. Pokaż jakie prędkości masz z tej karty na smartfonie to zobaczymy na co możesz liczyć w swojej lokalizacji
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Słaby internet w routerze na kartę sim
Na samym końcu napisałeś odpowiedź. Twój router to zabytek z LTE Cat 6. Zmień go na coś współczesnego. Poza tym pokaż jaki masz sygnał, moc i jakość. Najlepiej pokaż zrzut ekranu z informacjami połączenia. Tak czy inaczej router do wymiany...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Tak podejrzewałem że router może być do wymiany jednak do oglądania streamingu ta prędkość wystarczy. Wymiana routera na coś lepszego wydaje się bez sensu koszty wysokie to chyba lepiej założyć światłowód 300 megabitów na spokojnie wystarczy nawet do 4K koszt abonamentu od 35 do 50 zł max.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Jeżeli masz możliwość podłączenia światłowodu to oczywiście, że warto z tego skorzystać. Internet LTE/5G jest ok ale czasem trzeba wydać kilka stówek, żeby było lepiej a finalnie różnie bywa... Światłowód nawet w opcji 300Mbps to zupełnie inny komfort użytkowania...
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ten router to chyba nawet LTE cat. 4 czyli też bez obsługi agregacji pasm. Niestety router czy to cat 4 czy cat. 6 to wąskie gardło, sprzęt przestarzały i samymi ustawieniami nic więcej z niego nie wyciągniesz. Sprzęt do wymiany jeśli chcesz mieć szanse na lepszy download. To czy karta flex tylko do internetu, czy internet i rozmowy nie ma znaczenia dla prędkości internetu. Pokaż jakie prędkości masz z tej karty na smartfonie to zobaczymy na co możesz liczyć w swojej lokalizacji
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
wyniki testu z telefonu
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
1. Wprowadzili Ciebie w błąd, Orange tak średnio sobie radzi z IPv6. Ustaw wszystko na IPv4. Routery bardzo rzadko sobie poprawnie radzą z IPv6.
2. Router kat. 4 czyli obsługuje JEDNO pasmo jednocześnie. Trzeba mieć wyjątkowe szczęście aby na tym była jakaś sensowna szybkość.
Jeżeli masz opcję światłowodu to zdecydowanie najlepsze wyjście. Pewnie że można korzystać z 4G/5G ale aby to dobrze działo to trzeba zainwestować 800-1200zł (sam mam tylko 4G/5G od kilku lat w domu).
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Noah Upload jakiś taki słaby, ale DL już bardzo dobry, więc jest potencjał i wymiana routera na nowoczesny poprawi sytuację. Ale nie działamy pochopnie - do zastanowienia i dyskusji jaki router wziąć. Oczywiście lepszy jest światłowód jak jest możliwość, z tym że to wiadomo - dodatkowy abonament. Sam zresztą jadę na 5G - teraz z flex i dobrze to działa. No i oczywiście pierwsza zmiana ustawień to na IPv4 tak jak napisał @Zeusek
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dzięki za odpowiedzi rozważę to czy lepiej kupić jakiś router 5g czy po prostu światłowód na przykład z t-mobile 300mb/s za 35 zł miesięcznie. Te prędkości które obecnie wyciągam do streamingu dają radę nic nie zacina nic nie buforuje no ale tak jak już wcześniej wspomniałem o 4K mogę zapomnieć przy tych prędkościach.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Noah Jeszcze co do routera 5G - warto wziąć pod uwagę kwestię czy to ma być sprzęt wewnętrzny czy zewnętrzny, aby nie być rozczarowanym, że spory wydatek 💵 na router wewnętrzny nie daje satysfakcjonujących wyników. To jaki wybrać zależy od lokalizacji stacji bazowej/lokalizacji użytkownika (prozaiczna kwestia - na którą stronę wychodzą okna, jakie przeszkody po drodze). Np. w moim przypadku mam dogodną lokalizację i router wewnętrzny wystarczy i daje bardzo dobre parametry, ale nie zawsze tak jest. Ale jeśli DL na smartphonie w mieszkaniu to 500+ tzn. że warunki są obiecujące