Pakiet Tu i Tam - internet w kraju poza UE

ROZWIĄZANE

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 235
  • 682
  • 6

Jestem głównym użytkownikiem aplikacji Orange Flex w której to między innymi w Mojej Grupie Flex mam dodaną żonę z Planem Orange Flex 0 Gb za 15 zł.

Tak się składa, że żona za kilka dni leci z firmy do pracy na 1,5 miesiąca do Izraela i w związku z tym szukam dla niej jakieś opcji z internetem. Przejrzałem różniste pakiety internetu oferowane u wszystkich naszych polskich operatorów i u każdego jest zawsze coś.. szkoda, że pakiety te sprzedawane są tylko na 7, czy też 15 dni max..

Zdecydowałem, że włączę jej na 7 dni 1 Gb z Pakietu Tu i Tam z Flexa, tak na początek, a potem kupi sobie tam na miejscu "ichnią" kartę SIM z internetem.

W związu z powyższym mam pytania:

1. Czy zadziała włączenie jej tego Pakietu z mojej aplikacji tak jak na dołączonym tu skreenie ?

(tak jak powyżej napisałem nie ma ona zainstalowanej apki Flexa, a jej Plan Flex to 0 Gb za 15 zł.)

2. Czy będąc tam za granicą jest ona narażona na jakieś dodatkowe opłaty we Flexie, gdy nie wyjmie karty SIM Flexa z komórki, będzie miała włączone dane komórkowe i w ramach roamingu "wskoczy" jej Izraelska sieć ?

Screenshot_20260109_202633_Orange Flex.jpg
1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21818
  • 64060
  • 866

@jarmk 

Ad1) Jeżeli w aplikacji masz możliwość zakupienia pakietu dla wybranego numeru, to jak najbardziej zadziała.

Ad2) Nie ma żadnych dodatkowych opłat, poza pakietami, które samodzielnie zostaną zakupione. Jeśli na dany kraj pakiet nie zostanie wykupiony, to po prostu numer nie będzie działał. Będzie logowanie do sieci, ale nie będzie można korzystać. 

WAŻNE.

Za granicę należy zabrać tylko główną kartę SIM. Dodatkowe nie działają. 

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

4 ODPOW. 4

• 21818
  • 64060
  • 866

@jarmk 

Ad1) Jeżeli w aplikacji masz możliwość zakupienia pakietu dla wybranego numeru, to jak najbardziej zadziała.

Ad2) Nie ma żadnych dodatkowych opłat, poza pakietami, które samodzielnie zostaną zakupione. Jeśli na dany kraj pakiet nie zostanie wykupiony, to po prostu numer nie będzie działał. Będzie logowanie do sieci, ale nie będzie można korzystać. 

WAŻNE.

Za granicę należy zabrać tylko główną kartę SIM. Dodatkowe nie działają. 

• 235
  • 682
  • 6

Tak jak widać powyżej w skreenie, niby z mojej aplikacji mogę jej włączyć..

Czyli "nie załapie się" na jakieś dziwne dodatkowe opłaty za roaming, ok.. 🙂

A tak główna karta SIM to która, bo nie kumam..?

Ona ma jedną kartę SIM ze swoim numerem Flexa w komórce swojej, a ja drugą kartę SIM ze swoim numerem Flexa w komórce swojej... żadnych innych nie mamy.

• 21818
  • 64060
  • 866

@jarmk właśnie FLEX na takie wyjazdy jest idealny, bo masz jasno podane, jakie opłaty poniesiesz, czyli tylko zakup odpowiedniego pakietu i nic więcej. Więc można być spokojnym.

Z Twojego opisu wynika, że macie tylko karty SIM główne. We FLEX jest możliwość aktywowania dodatkowej karty SIM z tym samym numerem, ale działa tylko w kraju.

• 235
  • 682
  • 6

To wszystko już wiem, dziękuję za oświecenie... 🙂

Pozdrawiam.