Jak przenieść trzy numery z abonamentu na Orange Flex

ROZWIĄZANE

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

Starter do wymiany karty SIM w salonie jest bezpłatny i nie aktywny. W momencie wymiany w aplikcji dopiero jest przypisywany numer i usługi do karty SIM. Nie mylić, że w salonie odbierze się już aktywną kartę SIM FLEX-a. Wszelkie zmiany dokonuje się samodzielnie w aplikacji FLEX.

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 8
  • 30
  • 0

Trzy numery z abo na Flexa

@arthur tak karty dodatkowe będę wykorzystywał do tableta lub parę razy w roku do rutera mobilnego.

Pewnie za jakiś czas będę potrzebował esima do smartwatcha, jeżeli to jest prosty zabieg w aplikacji i zmieniam zwykłą na esima to mam nadziej że sobie poradzę.  

Ja nie mam Love, trzy abonamenty w planie S na jednym koncie. Dlatego moje obawy i pytania bo nigdy nie zmieniałem niczego, tylko było przedłużanie.

Mam nadzieję że przechodząc do Flexa ze zwykłego Orange nie odbije się na jakości połączeń, czy szybkości netu, czy stabilności usługi 

Mam też nadzieje, że jak się zdecyduje na tą subskrypcje roczną nie będę miał "przygód" z nieaktywną kartą i telefon będzie dostępny 24h na dobę.  

• 8
  • 30
  • 0

Jeszcze mi przyszło jedno, czy mając te trzy numery na siebie , jeden jako główny z aplikacji mogę zarządzać tylko z tego, czy mogę zainstalować na kilku urządzeniach ?

Podsumowując jeszcze raz, skorzystam z kodu przed zapłatą ,sprawdzę przechodząc na miesięczną subskrypcje, jak wszystko będzie ok. przed następnym początkiem okresu przejdę na roczną bez żadnych dodatkowych problemów.

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2200
  • 21

@esp 

Dodanie esim za pośrednictwem aplikacji jest dziecinnie proste - przynajmniej na apple watch (dla precyzji - jeżeli tak jak w najniższym planie możesz dobrać jedną dodatkową sim z tym samym numerem, to jeżeli chcesz mieć esim na smartwatch to nie zamieniasz już posiadanej dodatkowej fizycznej karty na kartę esim, lecz tę dodatkową fizyczną sim wyłączasz i wtedy zwalnia się ten jeden slot z możliwością dodania np. esim)

Jako wieloletni abonent Orange, także internetu mobilnego stwierdzam, że jakość rozmów, jak i stabilność i prędkości internetu w praktyce użytkownika nie różnią się między abo a flex. Wszystko we flex działa stabilnie, a prędkości internetu przy moim dobrym zasięgu są zawrotne.

Uwaga: Orange ma  niestety zidentyfikowany, realny i nierozwiązany problem z jakością rozmów w przypadku posiadania dodatkowej karty sim z tym samym numerem, która ma funkcjonalność prowadzenia przez nią rozmów - dotyczy to także e-sim do smarwatcha. Jeśli dodatkowa ma służyć w routerze możesz przy wyborze zaznaczyć, że ma być to karta tylko do internetu, wtedy problem nie występuje. Nie każdemu musi przeszkadzać to obniżenie jakości - mnie przeszkadzało. Pisałem też o tym na forum.

Plan roczny wychodzi taniej, ale czy to dobry pomysł zapłacić za rok z góry i być przywiązanym tak długo do jednego planu bez możliwości zmiany??? Pamiętaj tez, że plan roczny jest tylko w najniższej taryfie z jedną dodatkową sim

Uczulam - jeśli chcesz skorzystać skorzystać z promocji z kodem HALOFLEX, to nie aktywuj żadnego planu w aplikacji, ani nie dodawaj płatności przed dniem przeniesienia się do Flex. Wszystko zrobisz w dniu w którym zostałeś przeniesiony. Najpierw wpisujesz kod promocyjny, a dopiero później wybierasz interesująca Cię taryfę i dodajesz metodę płatności. Mimo że bedą zachęcać Cię mejlem żeby to zrobić wcześniej, aby mieć aktywny plan od razu, nie ma potrzeby tego robić bo możesz stracić promocję 

• 478
  • 2200
  • 21

@espnapisał(-a)

Jeszcze mi przyszło jedno, czy mając te trzy numery na siebie , jeden jako główny z aplikacji mogę zarządzać tylko z tego, czy mogę zainstalować na kilku urządzeniach ?

Zarządzasz z aplikacji zainstalowanej dla głównego numeru. Pozostałe numery mogą mieć "swoją" aplikację jednakże mają mniejsze uprawnienia. Możesz a może i powinieneś zaznaczyć w odniesieniu do pozostałych numerów opcję "zapytaj o zakup" wtedy bez Twojej zgody użytkownicy pozostałych numerów nie wezmą sobie droższego planu, nie kupią dodatkowych pakietów etc. Pamiętaj, że wszystkie opłaty za włączenie usług dodatkowych na pozostałych numerach idą z Twojej karty/blika przypisanej do karty głównej 

• 8
  • 30
  • 0

@arthurnapisał(-a)

Uwaga: Orange ma  niestety zidentyfikowany, realny i nierozwiązany problem z jakością rozmów w przypadku posiadania dodatkowej karty sim z tym samym numerem, która ma funkcjonalność prowadzenia przez nią rozmów - dotyczy to także e-sim do smarwatcha. Jeśli dodatkowa ma służyć w routerze możesz przy wyborze zaznaczyć, że ma być to karta tylko do internetu, wtedy problem nie występuje. Nie każdemu musi przeszkadzać to obniżenie jakości - mnie przeszkadzało. Pisałem też o tym na forum.

Plan roczny wychodzi taniej, ale czy to dobry pomysł zapłacić za rok z góry i być przywiązanym tak długo do jednego planu bez możliwości zmiany??? Pamiętaj tez, że plan roczny jest tylko w najniższej taryfie z jedną dodatkową sim

Uczulam - jeśli chcesz skorzystać skorzystać z promocji z kodem HALOFLEX, to nie aktywuj żadnego planu w aplikacji, ani nie dodawaj płatności przed dniem przeniesienia się do Flex. Wszystko zrobisz w dniu w którym zostałeś przeniesiony. Najpierw wpisujesz kod promocyjny, a dopiero później wybierasz interesująca Cię taryfę i dodajesz metodę płatności. Mimo że bedą zachęcać Cię mejlem żeby to zrobić wcześniej, aby mieć aktywny plan od razu, nie ma potrzeby tego robić bo możesz stracić promocję 

Na dzień dzisiejszy dodatkowe karty będą wykorzystane tylko do tabletu wiec zaznaczę internet.

W planie rocznym czytałem że mogę sobie dokupić w razie potrzeby UNLMTD, choć pewnie nie będzie potrzeba, mało tego na dwóch numerach to pewnie co miesiąc będzie zostawało z 75Gb 50Gb. Coś czytałem, że jest ten sejf i będą się odkładały przez max 6 miesięcy, mogę wykorzystać na którymś z numerów.

Czekanie do ostatniego dnia, trochę się obawiam, ja muszę te numery mieć aktywne cały czas. Czytałem na tym forum że ludzie mieli straszne problemy jak przegapili jeden dzień.

Będąc już klientem Orange i zakładając konto we Flexie nie będzie problemu że adres @ już był podany w abonamencie ?    

• 478
  • 2200
  • 21

Na nic nie czekasz. W dniu w którym numer główny został przeniesiony budzisz się rano, otwierasz aplikację, logujesz się, wpisujesz kod promocyjny (wcześniej nie ma okienka do wpisania kodu), wybierasz plan i dodajesz metodę płatności. Poza tym najpierw przenosisz numer główny. A jak masz już przeniesiony numer główny to przez aplikację dopiero zaznaczasz chęć  przeniesienia na to konto kolejnych numerów (na te kolejne numery żadna promocja już nie przysługuje)

Co do @ to nic nie szkodzi. Mam ten sam email na koncie flex i w mój orange 

• 8
  • 30
  • 0

Rozumiem, że subskrypcja polega aby coś działało musi być wcześniej zapłacone. Teraz okres rozliczeniowy kończy się 10 każdego miesiąca, wtedy wyłączają abonament na tych trzech numerach i nie zauważalnie dla użytkownika przechodzę i korzystam z Flexa, oczywiście wcześniej wszystko przenosząc i ustawiając sobie w aplikacji dla wszystkich numerów. Tak to nie działa ?  

• 478
  • 2200
  • 21

To trzeba zaplanować, żebyś się nie obudził z wyłączonymi numerami. Najpierw przenosisz jeden numer, a dopiero do już przeniesionego na to samo konto dodajesz kolejne. To temat na kolejne opowiadanie 

• 8
  • 30
  • 0

To dobrze, że zapytałem, myślałem że za jednym razem przeniosę te trzy numery. 

W Nju w subskrypcji widziałem że tak się da, tutaj myślałam, że podobnie tylko zamiast za dodatkowy 15zł biorę większy plan za 35zł.

W taki razie to znaczy, że najpierw mam jeden przenieś, a w następnym miesiącu dołożyć pozostałe dwa  ?