Jak przenieść trzy numery z abonamentu na Orange Flex

ROZWIĄZANE

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 8
  • 30
  • 0

Mam pytanie, chce przejść z abo na Flexa z 3 numerami, chciałbym żeby na każdym cały czas był dostępny internet , miesięcznie na całe konto wystarczy 150Gb. Raczej odpada co miesięczne przekazywanie Gb. Parę razy w roku może przydać się roaming, Potrzebuje dodatkowe karty sim (odpada NJU).

Myślałem o tym multisimie za 15zł ale tam jest sporo ograniczeń, zostają 3 pakiety za 35 z 75Gb na każdy, w razie czego z roczną subskrypcją wyjdzie 29zł/miesiąc.

Najlepiej żeby zarządzać z jednego miejsca tymi 3 numerami, dało się w razie potrzeby przekazać Gb w aplikacji.

Znajdę coś lepszego, tańszego ?

Jak to ogarnąć, przez ponad 20lat nigdy nic nie zmieniałem ale chyba przyszła pora.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21558
  • 62781
  • 860

Starter do wymiany karty SIM w salonie jest bezpłatny i nie aktywny. W momencie wymiany w aplikcji dopiero jest przypisywany numer i usługi do karty SIM. Nie mylić, że w salonie odbierze się już aktywną kartę SIM FLEX-a. Wszelkie zmiany dokonuje się samodzielnie w aplikacji FLEX.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

20 ODPOW. 20

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5926
  • 57

Trzy numery z abo na Flexa

@esp  w ofercie na kartę też masz ciekawe 100 GB za 35 miesięcznie, 300 GB na 93 dni za 93 zł, lub 365 na rok 2TB.

• 21558
  • 62781
  • 860

@esp jak najbardziej możesz tak zrobić. Ustawiasz jeden główny numer, który przenosisz z abonamentu, a następnie dwa dodatkowe za kwotę 35 zł każdy i zarządzasz wszystkimi na jednym koncie e-mail. Każdy z numerów ma wtedy po 75 GB i za każdy numer płacisz po 35 zł. Do dyspozycji jest wtedy 10,18 GB w UE na każdym numerze.

Ważne, aby wszystkie trzy numery były zarejestrowane na jedną osobę. 

• 8
  • 30
  • 0

Mam jeszcze pytanie czy przenosząc numery mogę przejść na rozliczenie miesięczne a później roczne? 

Czy przenosząc numery mogę skorzystać z jakieś promocji typu miesiąc za darmo bo to z Orange, czy z polecenia ?

Czy dobrać dodatkową kartę muszę pobrać od razu , to samo z esim?

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1486
  • 5926
  • 57

@esp  raz na okres rozliczeniowy we flex możesz dokonać zmian.

• 21558
  • 62781
  • 860

@esp dla osób, które pierwszy raz skorzystają z oferty FLEX, jest promocja 0 zł na pierwszy miesiąc. Trzeba wpisać kod: HALOFLEX przed dokonaniem płatności za plan. W Twoim przypadku dostaniesz promocję na konto, czyli jeden numer. Pozostałe numery już nie otrzymają promocji.

Można jeszcze skorzystać z polecenia:

https://nasz.orange.pl/t5/Oferty-polecane-przez/Polecaj-zarabiaj-z-Orange-Flex-kody-spo%C5%82eczno%C...

wtedy dostajesz 30 zł, ale można skorzystać tylko raz i tylko z jednej promocji, albo jeden miesiąc za 0 zł, albo polecenie.

Sposób rozliczenia roczny, czy miesięczny zależy od Ciebie. Możesz rozliczać się miesięcznie, a jak oferta Tobie odpowiada, to opłacisz rok.

W przypadku oferty za 35 zł lub rocznej przysługuje jedna dodatkowa karta SIM/eSIM. Aktywację możesz wykonać w dowolnym momencie, od razu, w trakcie trwania planu, albo po kilku miesiącach. Wymiany głównej i dodatkowej karty SIM/eSIM możesz dokonać w dowolnym momencie i wielokrotnie. Ważne, aby plan był aktywny, nie w trakcie zawieszenia. Jeśli masz zastrzeżony PESEL, to na czas wymiany trzeba zdjąć zastrzeżenie. 

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2197
  • 21

@esp Przeszedłem na flex niecały rok temu: oferta jest jak wskazuje nazwa bardzo elastyczna i możesz ją dopasowywać do siebie z miesiąca na miesiąc, np. zmieniać taryfy z miesiąca na miesiąc, przy czym zmiany planu można dokonać raz w miesiącu

1. Możesz najpierw wziąć rozliczenie miesięczne, a później kiedy chcesz przejść na roczne

2.Możesz skorzystać z takich promocji pod warunkiem, że nie byłeś nigdy we flex (weryfikacja po pesel). Przechodząc z Orange lub Nju jest dla nowych miesiąc za 0 zł z kodem HALOFLEX, a dla przechodzących z innych sieci - 0 złotych za 3 miesiące z kodem SIEMAFLEX (może warto zabawić się z przejściem z Orange gdzie indziej i z powrotem do flex?)

Uwaga!!! Kody trzeba wpisać zanim dokona się płatność za wybrany plan. W przeciwnym razie nie będzie możliwości cofnięcia tego i promocje przepadną.

3. Dodatkową kartę sim lub esim możesz sobie włączyć, kiedy chcesz. Możesz ją też kiedy chcesz wyłączyć i włączyć od nowa (z tym, że w przypadku fizycznych sim trzeba się zaopatrzyć w karty w salonie, bo wyłączonej sim ponownie nie wykorzystasz). Możesz też nie włączać dodatkowej sim jeśli nie potrzebujesz

• 8
  • 30
  • 0

Nic nie zmieniałem do tej pory byłem tylko w abonamencie Orange przez wiele lat.

Mam rozumieć że robię tak, przechodząc na Flexa od razu zaznaczam, że dobieram po jeden karcie dodatkowej Sim bo potrzebuje i wybieram że odbiorę w wskazanym salonie. Z dodatkowych kart mogę w każdej chwili zrezygnować, zawiesić lub zamienić na esim, widomo raz w okresie rozliczeniowym.

Doczytałem że we Flexie w porównaniu do NJU subskrypcji mogę wykonać płatny premium telefon czy sms oczywiście dokupując, zasilając wcześniej konto. Pytanie czy jak to zrobię to od razu będę mógł przykładowo zadzwonić na płatną infolinie czy trzeba czekać jakiś okres ?

• 21558
  • 62781
  • 860

@esp karty SIM/eSIM czy to główna, czy dodatkowa możesz zmieniać wielokrotnie w trakcie aktywnego planu. Dodatkowe możesz jeszcze włączać i wyłączać wielokrotnie w trakcie trwania planu. Nie ma przymusu, że tylko raz na miesiąc. Startery na wymianę oraz aktywacje karty SIM zamówisz w aplikacji (przyjdzie do paczkomatu) lub pobierasz bezpłatnie w salonie. Warto wziąć kilka sztuk. 

Jak wymienić kartę SIM we FLEX masz podane w temacie:

https://nasz.orange.pl/t5/Orange-Flex/Wymiana-karty-sim-we-Flex-wersja-obrazkowa/td-p/154104

Płatność za plan we FLEX możesz dokonać po przez uzupełnienie środków w portfelu BLIK-iem, podpięcie karty płatniczej lub po przez płatność Apple Pay lub Google Pay.

Po aktywacji planu możesz od razu wykonywać połączenia, również na infolinię: 510 100 100 (numer bezpłatny dla klientów indywidualnych FLEX).

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 478
  • 2197
  • 21

@esp Pierwsza kwestia jest tego typu, czy masz abonamenty w ramach Orange love. Bo żeby przejść do flex musisz najpierw rozwiązać Orange love, inaczej migracja przez aplikację flex nie przejdzie (to był mój przypadek)

Jeśli nie masz OL, to migrujesz przez aplikację flex. Pierwszym krokiem jest więc instalacja aplikacji poprzez którą migrujesz. Migrowane karty sim orange nie wymagają wymiany, będą służyły te same. Najpierw migrujesz podstawowy numer telefonu, a następne ewentualnie dodatkowe numery. 

Przez dodatkową kartę sim rozumiem, że rozumiesz dodatkową kartę z TYM SAMYM  numerem telefonu (która będzie służyła np. do rutera albo w innym telefonie)? Jeśli potrzebujesz fizycznej karty dodatkowej - na potrzeby dodatkowej sim z tym samym numerem,  to odbierzesz ją w salonie orange gratis (jeśli będzie na stanie) lub możesz ją zamówić w aplikacji flex np. do paczkomatu. Z kart dodatkowych z tym samym numerem możesz rezygnować kiedy chcesz. Plany /taryfy można natomiast zmieniać max raz w miesiącu

Można dzwonić na numery premium tylko po doładowaniu konta premium. W aplikacji flex jest kafelek "usługi premium" i tam "dodaj środki" max kwota tych środków w miesiącu rozliczeniowym to 35 pln