Flex - potwierdzanie tożsamości (rejestracja numeru)

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 23
  • 0

Mam pytanie o proces rejestracji we Flex, konkretniej o - zgodnie z tytułem - weryfikację tożsamości.

Według strony internetowej do wyboru dają: weryfikację poprzez bank albo zdjęcie dokumentów.

A co jeśli jest to przeniesienie numeru z Orange (prepaid) do flex? Można to ominąć? Tzn. rejestracja "zwykła" w salonie (rejestruję numer do zwykłego prepaida), a potem w aplikacji przenoszę numer do Flex, bez weryfikacji.

Z tego co się zorientowałem, u mnie w banku nie obsługują technicznie takiej weryfikacji. Natomiast ja nie wyrażam zgody na robienie zdjęć moich dokumentów i wysyłanie ich gdzieś do internetu, ze względów bezpieczeństwa.

Przy okazji, nie wiem czemu orange nie chce uwzględnić weryfikacji przez mObywatela, przecież ta aplikacja jest już prawnie uznawana na terytorium RP do czynności urzędowych, np. głosowanie w wyborach, legitymowanie przez policję, w urzędach itp. Ale to na marginesie.

Tak poza tym, muszę powiedzieć że jestem niemile zaskoczony poziomem obsługi w orange. Wczoraj wieczorem próbowałem o tę kwestię zapytać w salonie orange w Blue City Warszawa. Poczułem się potraktowany trochę jak natręt - dano mi do zrozumienia że w salonach nie obsługują flexa. Zabrzmiało to trochę jakby powiedziano mi "spadaj", co gorsza wstępna informacja była taka że podobnie będzie w dowolnym salonie orange w całej Polsce. Z góry dodam że wspomniałem konsultantowi co o tym myślę, w kulturalnych słowach (bez wyzwisk), ale dając mu do zrozumienia że czuję się niewłaściwie obsłużony.

Dodajmy na koniec że konsultant nawet nie znał odpowiedzi na wyżej postawione pytanie.

14 ODPOW. 14

Poziom 29, Znawca Przestworzy
  • 1943
  • 8315
  • 69

@mm1992  mObywatela po prostu jeszcze nie wprowadzili, ale z tego co wiem trwają nad tym prace. Jak masz już jakikolwiek numer w Orange to masz już weryfikację przez aplikację. Co do "wysyłania dokumentów" nie demonizował bym sprawy. Konsultantowi też pokazujesz dowód, dane w formie edowodu też są "gdzieś".

• 5
  • 23
  • 0

@Glutnapisał(-a)

@mm1992  Jak masz już jakikolwiek numer w Orange to masz już weryfikację przez aplikację.

Co masz na myśli?

• 1943
  • 8315
  • 69

@mm1992  wtedy nie potrzeba dowodu do jakichkolwiek operacji w Orange

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 693
  • 3544
  • 29

@mm1992 Przenieś numer zarejestrowany w Orange Free na kartę poprzez aplikację Orange Flex. Nie powinno być żadnych problemów.

Poczucie "niemiłości obsługi" to może być efekt tego, że w salonach nie prowadzi się obsługi Orange flex, lecz sprzedaje abonamenty - tak to sobie wymyślili. Flex to obsługa w aplikacji  

• 5
  • 23
  • 0

Czyli jak piszecie, można numer zarejestrowany w Orange przenieść do Flex i wtedy nie powinno być tej nietypowej weryfikacji.

Jeżeli tak, to powinna być odpowiedź na moje pytanie.

Trochę szkoda że nie uda się przenieść z innej sieci (miałbym taki numer który nie jest mi potrzebny), bo wtedy się dostaje 3 msc darmowego flexa - ale zależy mi na braku tej dziwnej weryfikacji więc wolę to odpuścić.

• 693
  • 3544
  • 29

@mm1992 A jaką masz trudność z przeniesieniem z innej sieci? Zainstaluj aplikację, zarejestruj się i przejdź w aplikacji przez proces przeniesienia numeru z innej sieci. Próbowałeś i nie wyszło? Sam przenosiłem numer z innej sieci przez aplikację. A Orange flex zdecydowanie polecam 

• 1943
  • 8315
  • 69

@mm1992  jeżeli chcesz z innej sieci, czy to do prepaid, czy Flex to musi być weryfikacja. Nie bój się tego zdjęcia dowodu.

• 693
  • 3544
  • 29

@mm1992 Przychylam się do tego co napisał @Glut . Rozumiem obawy przed robieniem foto dokumentów, ale taki typ weryfikacji tożsamości to jedna z opcji, która stała się standardem - korzystają z tego również banki 

• 5
  • 23
  • 0

@Glutnapisał(-a)

@mm1992  jeżeli chcesz z innej sieci, czy to do prepaid, czy Flex to musi być weryfikacja.

Dlatego mówię - wolę z numeru w orange prepaid, nawet kosztem utraty dwóch miesięcy darmowego flexa (chociaż 1 msc darmowy jest).