- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Cześć,
Mam pytanie jak działa apliakcja Orange Flex w roamingu poza UE.
Na stronie Orange jest napisane, że można dokupić pakiety "po wylądowaniu, bez konieczności połączenia z płatnym netem". Czy w związku z tym transmisja danych aplikacji z serwerami Orange nie jest taryfikowana w roamingu? Rozumiem, że w takim przypadku muszę mieć włączony roaming danych w telefonie nawet jeśli nie mam wykupionego pakietu aby aplikacja działała?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@t3tri5 jeżeli faktycznie w w regulaminie są takie zapisy, to aplikacja zadziała.
Co do płatności, to faktycznie będzie potrzebny dostęp do internetu, w celu potwierdzenia płatności. Warto wtedy albo zabezpieczyć wcześniej środki w portfelu na ewentualną opłatę na wykupienie pakietu,albo ustawić płatność z podpiętej karty.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Działanie aplikacji Orange Flex w roamingu poza UE
@t3tri5 w roamingu UE jest tak, że pakiet GB w UE nigdy nie schodzi do zera. Zawsze jest kilka kB na potrzeby działania aplikacji. Poza UE nie sprawdzałem, więc nie jestem w stanie odpowiedzieć. Zawsze masz dostęp do hotelowego WiFi, więc wtedy aplikację możesz odpalić i dokupić potrzebne pakiety.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Działanie aplikacji Orange Flex w roamingu poza UE
To że przez wifi w hotelu mogę dokupić pakiety to akurat nie podlega wątpliwości;) Są sytuacje w których nie masz wifi.
Zastanawiało mnie jak to działa technicznie, skoro Orange Flex na stronie chwali się możliwością zakupu pakietów od razu "po wylądowaniu" bez płatnego połączenia.
Znalazłem w cenniku roamingowym taki zapis:
2. We wszystkich krajach świata, dostęp do Aplikacji Orange Flex (dalej „Aplikacja”) jest
bezpłatny, tzn. że za transmisję danych potrzebną do korzystania z Aplikacji nie są pobierane
żadne opłaty. Dzięki temu masz możliwość zakupu dedykowanych pakietów oraz możesz w
pełni kontrolować ich zużycie.
3. Bezpłatna transmisja danych w roamingu dla Aplikacji działa wyłącznie w przypadku, gdy masz
włączoną usługę roamingu.
Wychodzi na to że transmisja danych jest dostępna domyślnie na całym świecie ale tylko do serwerów Orange w celu działania aplikacji i zakupu paczek.
Nasuwa się pytanie - czy w takiej sytuacji kiedy działa tylko aplikacja, to żeby dokupić np. paczkę danych to płatność zadziała tylko z podpiętej karty płatniczej? Inny sposób wymaga internetu do potwierdzenia BLIKa czy Google Pay/Apple Pay.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@t3tri5 jeżeli faktycznie w w regulaminie są takie zapisy, to aplikacja zadziała.
Co do płatności, to faktycznie będzie potrzebny dostęp do internetu, w celu potwierdzenia płatności. Warto wtedy albo zabezpieczyć wcześniej środki w portfelu na ewentualną opłatę na wykupienie pakietu,albo ustawić płatność z podpiętej karty.