- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dostęp do 5G
Dokładnie. Nie ma co się napalać. Obecne częstotliwości są raczej za słabe na 5G, czy to 2.1GHz czy 2.6GHz.
O wiele lepsze wyniki niektórzy właśnie uzyskują na LTE, a niektórzy niewiele słabsze.
Ot, z ciekawości zrobiłem teraz na telefonie test LTE - 1km około od nadajnika, dość zaludniony obszar:
Myślę, że to jest lepsze od marketingowego 5G - a 5G to będziemy mieli od połowy tego roku raczej, jeśli nie lepiej. Zależy od aukcji 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dostęp do 5G
@Anonim Jak na telefonie to i tak dobry wynik jak na 1km. Wiadomo że na kompie z kierunkową było by rewelacyjnie. Dokładnie nie ma co się napalać na to 5G chyba ze ktos ma nadajnik pod samym nosem z 300 metrów. I z drugiej strony po co przepłacać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dostęp do 5G
Myślę, że też obecnie 5G - te, które mamy u siebie na ten moment, to taki wstęp dla ludzi - "Mamy to, już działa - będzie co raz lepiej", by też trochę uspokoić nastroje społeczne - wiedząc, że coś już działa i nie "smaży" nas, bla bla bla... Może to taka moja teoria, może to ma jakiś wpływ.... Generalnie to jest czysty marketing - aczkolwiek szacunek dla operatorów, że to wprowadzili. Szkoda tylko, że pewna część ISP we współdzielonym paśmie - gdyby dać dedykowany zakres, to by działało nieco lepiej. Coś w stylu zielonych, gdzie da się nawet 400-500 Mbps osiągnąć. Niby nieimponujące, a jednak dedykowane pasmo pod 5G, odciąża się LTE itd. itp. 😉
U mnie o dziwo właśnie prędkości wzrosły do podanych wyżej widełek po uruchomieniu 5G, teraz mam zasięg Orange, T-Mobile i Plusa.
P.S. - nie smaży to nikogo haha 😛
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dostęp do 5G
Moim zdaniem warto testować 5G po tym jak odbędzie aukcja częstotliwości przez UKE.
I sieć będzie działać już na właściwym paśmie.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dostęp do 5G
To czekamy do 27 sierpnia 2021 roku. Moim zdaniem kto chce i ma kasę może testować. Ja wolę sobie spokojnie odczekać spadną ceny powstanie nowy sprzęt i poprawi się jakość.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dostęp do 5G
Ja tam mam czas, mogę i 5 lat czekać, może wtedy 6G już będzie, daje jeszcze więcej 😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dostęp do 5G
Na pewnej stronie pisali że już testują 6G ma być jeszcze szybsza i wydajniejsza od 5G.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dostęp do 5G
Obecnie sieć 6G przewidzian ajets na lata 2025-2030. Prędkość jaką uzyskano w testach przekracza lekko nawet 1 Tb/s. Obecnie badania prowadzi Korea i USA. Pierwsze testy są obiecujące zakres częstotliwości to od 100 GHz do 3THz. Na razie aktualnie testy testuje wojsko o z powodzeniem na dużych odległościach. Ja liczę że może być 6G w latach 2028-2031. ktoś musi pokryć najpierw sieć 5g. Niewykluczone że w latach 2030- będzie likwidacja powoli sieci LTE na poczet 5G. Co zmusi użytkownika na przymusową przesiadkę. A potem 6G. Zobaczymy co będzie. Ja na razie nie mam zamiaru inwestować full kasy w nowinkę technologiczną która nie jets jeszcze dobrze rozwinięta, a zarazem pokazywać znajomym o mam 5g dla szpanu. Znajomi sa programistami i na spokojnie mogą nawet kupić net za 3000zl miesięcznie przy ich zarobkach i sami też nie mają ochoty skoczyć na 5G. Dla nich to też nowość. Pamiętajmy że pasmo dla sieci 5g jest wydzielone z pasma DVBT i dlatego najpierw trzeba zwolnić to pasmo i przejść na DVBT2. Patrząc na to jaki mamy wielki bałagan w częstotliwościach w naszym kraju może okazać się też że mogą powstać też problemy. Warto poczekać i nie przepłacać. A jak komuś wystarcza na razie to co ma to tym bardziej warto poczekać. Mi finanse nie pozwalają na taką zabawę.
- « Poprzedni
- Następny »