Czy aby korzystać z Wi-Fi Calling w roamingu muszę mieć wykupiony jakiś pakiet?

Poziom 24, Entuzjasta Przestworzy
  • 548
  • 2644
  • 23

@ksqnapisał(-a)

Sprawdziłem to w praktyce u rodziny, która karty z Flex przez WiFi Calling używa w Wielkiej Brytanii. Przy wyłączonym roamingu (przez aplikację Orange Flex) połączenia przychodzące działają, włączenie powoduje, że są odrzucane. Przełączałem kilka razy, aby się przekonać, czy to nie przypadek. 🙂

A jak to dokładnie wygląda w przypadku sms-ów?

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 20
  • 94
  • 0

@arthurnapisał(-a)

@ksqnapisał(-a)

Sprawdziłem to w praktyce u rodziny, która karty z Flex przez WiFi Calling używa w Wielkiej Brytanii. Przy wyłączonym roamingu (przez aplikację Orange Flex) połączenia przychodzące działają, włączenie powoduje, że są odrzucane. Przełączałem kilka razy, aby się przekonać, czy to nie przypadek. 🙂

A jak to dokładnie wygląda w przypadku sms-ów?

SMSy przychodzące są zawsze bezpłatne, dlatego nawet poza UE przyjdą. Kartę za granicą mamy jedną - bez dodatkowych kart z tym samym numerem - działają więc SMSy w WiFi Calling.

• 548
  • 2644
  • 23

@ksqnapisał(-a)

SMSy przychodzące są zawsze bezpłatne, dlatego nawet poza UE przyjdą. Kartę za granicą mamy jedną - bez dodatkowych kart z tym samym numerem - działają więc SMSy w WiFi Calling.

Czyli, że:

1. jeśli masz kartę flex

2. jesteś w strefie poza UE

3. nie masz wykupionego pakietu roamingowego na daną strefę

4. roaming w aplikacji jest wyłączony (a może włączony - czy w przypadku sms robi to różnicę?)

to mimo tego dostajesz sms-y (przez wifi)? Sprecyzuj proszę, bo to ciekawa i pożyteczna informacja  

Poziom 17, Badacz Przestworzy
  • 20
  • 94
  • 0

Czyli, że:

1. jeśli masz kartę flex

2. jesteś w strefie poza UE

3. nie masz wykupionego pakietu roamingowego na daną strefę

4. roaming w aplikacji jest wyłączony (a może włączony - czy w przypadku sms robi to różnicę?)

to mimo tego dostajesz sms-y (przez wifi)? Sprecyzuj proszę, bo to ciekawa i pożyteczna informacja 

1. Mam kartę Flex - jedną dla tego numeru, bez dodatkowych kart SIM.

2. Strefa poza UE.

3. Nie mam wykupionego żadnego pakietu, tylko Flex za 15 zł (0 GB).

4. Roaming jest WYŁĄCZONY - karta raportuje za granicą "Tylko połączenia alarmowe".

5. Telefon to Samsung Galaxy S25.

Działają połączenia głosowe i SMSy - wychodzące oraz przychodzące - z wykorzystaniem WiFi Calling. Zarówno przez WiFi, jak i z wykorzystaniem danych komórkowych z lokalnej karty SIM w tym samym telefonie. 

• 548
  • 2644
  • 23

Nie ma to jak testy w warunkach bojowych 👍