Aplikacja orange flex na telefonach z oprogramowaniem bez usług Google Play

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9756
  • 40618
  • 337

Rozumiem. Oczywiście oczekiwanie że Orange to uruchomi jest raczej nierealistyczne, ale przynajmniej wiadomo o co Ci chodzi. IMHO udostępnienie apki na stronie byłoby pewnie możliwe, ale taka apka nie dostawałaby automatycznych aktualizacji. Wtedy w przypadku konieczności takiej aktualizacji użytkownik dzwoniłby do BOK żeby się pożalić. To generowałoby koszty całkiem wymierne. Pewnie nie każdy byłby tak durny, ale jak znam życie to bardzo wielu by się znalazło takich, którzy woleliby - trochę zgodnie z filozofią którą zdajesz się podzielać - unikać np. Googla "bo to lepsza prywatność", ale jednocześnie chcieliby żeby apki "same" się aktualizowały. A pretensje o niedziałanie niezaktualizowanej apki byłyby kierowane do Orange, generując zły PR i koszta.

Obawiam się że takie oddzielne ekosystemy nie uzyskają wsparcia korporacji bo po prostu się ono im nie opłaca. Musiałbyś się zdrowo nagimnastykować żeby kogoś tam przekonać do swoich racji.

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 22
  • 37
  • 0

@j131 @atlas_cudow Użytkownik instalując aplikacje z pliku .apk godzi sie na brak automatycznych aktualizacji. Co do automatycznych aktualizacji przy alternatywnych sklepach, nie jest do tego potrzebny certyfikat google, zewnętrzny sklep jest od niego niezależny i nie ma powodu dla którego musiałby go używać. Część aplikacji, których używam nie posiada tego certyfikatu. Deweloper daje sklepowi plik .apk swój klucz publiczny oraz checksume i nic innego nie jest potrzebne do instalacji aplikacji. Accrescent udostępnia console developera https://console.accrescent.app/login 

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4197
  • 20393
  • 102

@Tomus Ty chyba nie rozumiesz jak działa korporacja.  Tak naprawdę do aktualizacji w ogóle nie jest potrzebny certyfikat Google / Hua.  Przecież my wydawcy, zanim wrzucimy apke gdziekolwiek, to robimy update apk setki razy. Apki są podpisane tylko kluczem deweloperskim i to już właściwie wystarcza. Nikt nie podpisuje aplikacji za każdym buildem. Podpisujemy finalne achwium (bundle). Widać, że jesteś młodą osobą i masz prawo nie widzieć wszystkiego ale żeby z takim uporem odrzucać czyste fakty to jestem zaskoczony. 

Poziom 13, Tropiciel Przestworzy
  • 22
  • 37
  • 0

@atlas_cudow juz powiedzialem, ze jestem świadom, ze może byc to malo opłacalne dla firmy, lecz uznalem ze zawsze warto spróbować i zapytać sie. Przepraszam jezeli pomylilem sie co do tego jak działa publikowanie aplikacji, ale nie znam sie na tym dobrze. Z tego co wiem umieszczenie pliku apk na stronie nie jest bardzo trudne. 

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 9756
  • 40618
  • 337

@Tomusnapisał(-a)

@j131 @atlas_cudow Użytkownik instalując aplikacje z pliku .apk godzi sie na brak automatycznych aktualizacji.

...

Naprawdę sądzisz że taka "zgoda" nie spowoduje wzrostu obciążenia BOK? To dość naiwne założenie. Nie chcę wchodzić w buty Orange, ale po prostu nie wierzę żeby nie brali tego pod uwagę. Nie bez kozery obecnie nie dystrybuują żadnego oprogramowania w takim modelu. 

• 4197
  • 20393
  • 102

Spoczko. Sorki że się uniosłem. Sam plik można zamieścić ale do tego trzeba dorobić cały ekosystem. Zmieniając temat, jakiś czas temu Orange wypuściło Apke Orange TV i tylko Android , do sklepu Google Play. Tysiące użytkowników Samsungów, LG i innych czeka na Apke, aby móc oglądać TV na własnych telewizorach. I tak czekamy i czekamy... i czekamy... 🙂 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2424
  • 11266
  • 74

@atlas_cudow  z Samsungami podobno coś robią, a LG... nic nie słychać 😞

• 4197
  • 20393
  • 102

No właśnie. A tu Orange traci kasę, bo użytkowników LG i innych jest bardzo dużo. Sam mam 2x LG i w sumie mógłbym czasem coś włączyć do oglądania. A tak muszę cały czas mieć dodatkowy dekoder:/ 

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2424
  • 11266
  • 74

@atlas_cudow  dokładnie, też nie rozumiem "tej logiki".