- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
📣 Odświeżamy dział Pomysłów 💡
Cześć✋
Jak zapewne zauważyliście od kilku miesięcy porządkujemy🧹 dział pomysłów 💡.
Część zgłoszeń została przez nas przeanalizowana i otrzymała odpowiedni status🟢. Będziemy robić to dalej. Równolegle wprowadzamy od dziś kilka zmian w tym dziale.
Opis pomysłu
Nowo dodawany przez Ciebie pomysł powinien:
➡️ w jednym zdaniu, w temacie przedstawić Twój pomysł - co chcesz zmienić, poprawić, dodać itd.
➡️ mieć dobry opis - udziel po prostu odpowiedzi na pytania zawarte w szablonie
➡️ mieć zaznaczoną tylko jedną etykietę.
⚠️ Wszystkie pola formularza muszą być uzupełnione, aby pomysł był zatwierdzony przez moderację.
💡 Twój pomysł powinien być konkretny i zawierać szczegółowe informacje, które pomogą społeczności oraz pracownikom Orange na zapoznanie się z nim.
🔢 Masz kilka pomysłów? Zgłoś je osobno.
Przykład:
Temat: Możliwość anulowania zamówienia w aplikacji Orange Flex
Chcę
żeby w aplikacji Orange Flex był przycisk do anulowania zamówienia.
Dlaczego?
Po rozpoczęciu wymiany/ zamówienia karty SIM, część usług we FLEX jest blokowane, np: zmiana planu, czy zmiana numeru. Dodanie takiego przycisku pozwoliłoby szybko anulować zlecenie z poziomu aplikacji.
Dla kogo?
Użytkownicy Orange Flex
Statusy i kategorie
👉 wprowadzamy nowy status: Sprawdzany
👉 wprowadzamy nowe wytyczne odnośnie czasu "życia" pomysłu
wkrótce:
👉 kategorię usługi rozdzielimy na usługi mobilne, usługi domowe, telewizja
👉 zmienimy nazwy kategorii: "Strony i aplikacje" na "Mój Orange", a "Filmy Orange Ekspert" na "Orange Ekspert"
Głosowanie 👍 i komentowanie 💭
Co się stanie po dodaniu pomysłu przez użytkownika?
Można głosować, komentować czy nawet założyć nowy temat i dyskutować o tym pomyśle. Zachęcaj innych do poparcia pomysłu, dyskutuj, odpowiadaj na pytania. Dlaczego? Po 90 dniach sprawdzimy, czy Twój pomysł uzyskał minimum 10 głosów.
👍 Jeśli pomysł zdobędzie 10 głosów i więcej:
Zespół Nasz Orange zmieni status na Sprawdzany i podejmie analizę takiego pomysłu wewnętrznie w zespole lub skonsultuje się z odpowiednim działem, żeby uzyskać informacje na dany temat.
Po analizie podejmie decyzję o zmianie statusu.
👎 Jeśli pomysł będzie miał mniej niż 10 głosów Zespół Nasz Orange oznaczy pomysł jako Zamknięty.
Liczbę otrzymanych głosów Zespół będzie sprawdzał co 30 dni.
Statusy 🟦🟨🟧🟩
Otwarty - pomysł poprawnie dodany, jest np. w trakcie zbierania głosów, można go komentować 👍
Zespół Nasz Orange co 30 dni sprawdza liczbę oddanych głosów.
Jeśli po 90 dniach nie będzie wymaganej liczby głosów, pomysł zostanie zamknięty.
Sprawdzany - pomysł zebrał co najmniej 10 głosów zostanie oznaczony jako Sprawdzany.
Zespół Nasz Orange dokładnie zapozna się z pomysłem a w razie potrzeby skonsultuje się z odpowiednim działem w Orange. Jeśli w ciągu 90 dni nie udzieli odpowiedzi - pomysł zostanie zamknięty.
Jednak 🫣 to nic straconego. Jeśli pomysł zostanie zamknięty, ale doczeka się realizacji, Zespół Nasz Orange może "przywrócić" pomysł i zmienić status na Oczekujący.
Oczekujący - pomysł oczekuje na wdrożenie 👌
Zrealizowany - co tu dużo pisać 🎆
FAQ
1. Nie uzupełniłem wszystkich pól w opisie pomysłu. Co się stanie?
Otrzymasz od nas powiadomienie, że masz 24h na jego uzupełnienie. Jeśli tego nie zrobisz - pomysł zostanie ukryty. Pamiętaj - dobrze opisany pomysł, nie tylko pozwoli innym użytkownikom i ekspertom na dokładne zapoznanie się z nim, ale też będzie pełnił rolę uzasadnienia biznesowego.
2. Mój pomysł nie uzyskał 10 głosów, a zmienił się jego status. Dlaczego?
Zespół Nasz Orange może zmienić status, jeśli na podstawie opisu wie, że dany pomysł jest lub będzie zrealizowany i może taką informacją podzielić się publicznie.
3. Status mojego pomysłu został zmieniony (np. na Zamknięty) i nie ma podanego powodu. Dlaczego?
Zespół Nasz Orange zastrzega sobie możliwość zamknięcia pomysłu w dowolnym momencie, jeśli wie, że pomysł nie będzie realizowany. Nie musi podawać powodu takiej decyzji. Zawsze jednak będzie starał się dodać krótki komentarz dlaczego to robi.
4. Mój pomysł ma 10 głosów, jest na statusie Sprawdzany. Ile to potrwa?
90 dni. Po 90 dniach pomysł zostanie zamknięty, jeśli nie uzyska kolejnego statusu.
5. Co się stanie z pomysłami, które zostały już zgłoszone?
Zespół Nasz Orange sprawdzi wszystkie pomysły, które do 15 września 2026 r. :
➡️ uzyskają 10 głosów 👍
➡️ będą miały status Sprawdzany lub Realizowany.
Pozostałe pomysły zostaną zamknięte.
6. Czy pomysł ze statusem Zamknięty to koniec?
Nie. Zdajemy sobie sprawę, że coś, co dziś nie jest możliwe do wdrożenia może za jakiś czas okazać się możliwe. Status takiego pomysłu Zespół Nasz Orange może zmienić w każdej chwili.
Nie czekajcie. Zgłaszajcie swoje pomysły!
Zespół Nasz Orange
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przy moim pomyśle jeszcze pięć głosów brakuje, także..., nic na siłę, wszystko młotkiem 😁 .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Powiedział bym, że to rewolucja 😉
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Przejrzysta dla użytkowników procedura 👍
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Fajnie, sprawy nabiorą tempa i nie będzie zamrażarki. 🙂
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Swoją drogą jest sporo pomysłów, które mają zero głosów.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ten pomysł Zespołu Nasz Orange co do Pomysłów Społeczności to najlepszy pomysł na pomysły 😁 .
Oczywiście, odnośnie do mojego to żartowałem 🤪 .
Lubię jasne i przejrzyste zasady 💪😎👍 .