Nowość w Orange na kartę: Starter eSIM

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 584
  • 2981
  • 9

@einsiedler zgadzam się z tobą tradycyjną SIM wygodniej jest przekładać między telefonami.

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 230
  • 1071
  • 4

Pewnie, każdy ma swoje oczekiwania. Ja tam bardziej boję się subskrypcji, pre-paid mnie wkurza, wolę abonament 🙂

Co do kart SIM. Na razie jeszcze mamy wybór, ale świat powoli zmierza w kierunku eSIM. Tylko czekać, jak producenci smartfonów będą wypuszczać modele bez miejsca na tradycyjne SIMki. 

• 59
  • 292
  • 3

Wszystko fajnie, w końcu "nowości".

Tylko teraz niektóre informacje robią zamieszanie.

eSIM ładnie opisane, że ma 

Rok ważności konta i bonusowych GB

Ale już tradycyjne SIM

• konto ważne rok

Nie można jakoś tego bardziej doprecyzować i zrobić tak, by było to spójne?

Tak samo jak przy starterach za 5/49 zł są informacje, że usługa odnawia się automatycznie za 35 zł - tutaj również warto byłoby to połączyć w jedno tak jak jest przy eSIM. Aktualnie wszystko jest oddzielnie..

Nie każdy jest alfą i omegą by znał nazwy tych promocji i rozumiał, co dzięki tym starterom jest na rok, a co jest na miesiąc z ewentualnym dalszym odnowieniem za 35 zł.

@Wojciech 

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 736
  • 3899
  • 31

@szewolnapisał(-a)

Ja tam bardziej boję się subskrypcji

Korzystam z Orange Flex od 1,5 roku i wszystko do tej pory działa (odpukać) tak jak to jest w umowie, a aplikacja jest przejrzysta i przyjazna dla użytkownika, więc polecam, bez obaw.

Niemiła niespodzianka przyszła z innej strony. Jako subskrybent "renomowanej"  platformy streamingowej, dzięki której oglądam mecze swojej ulubionej ligi piłkarskiej otrzymałem niedawno maila z informacją o usunięciu mojego konta (konto regularnie od miesięcy opłacane, aktywne i praktycznie codziennie oglądane). No i rzeczywiście po wylogowaniu się z konta na www nie dało się z powrotem zalogować ani zarządzać usługami, czyli np. je wyłączyć. Tak, że tak

Zespół Nasz Orange
  • 3379
  • 14586
  • 73

@fargovitae zanim zostaną przygotowane takie informacje na stronę, to są dokładnie konsultowane. Czasem się zdarzają błędy oczywiście. Jednak w opisanych przez Ciebie przypadkach to jest zapewne balansowanie między prostotą, a faktycznym odniesieniem do tego, jak faktycznie usługi wyglądają. Dzięki za Twoje uwagi. Przy najbliższej okazji rozmowy z ekspertami od oferty na kartę postaramy się je przekazać.

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 584
  • 2981
  • 9

@arthur dla mnie zaś jest wygodniejszy prepaid z uwagi na to, że nie lubię podpinać kart płatnicznych.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 736
  • 3899
  • 31

@artur912napisał(-a)

@arthur dla mnie zaś jest wygodniejszy prepaid z uwagi na to, że nie lubię podpinać kart płatnicznych.

Z uwagi na bardzo dobre promocje na pakiety gigabajtów nie można nie skorzystać z oferty orange free na numerach dodatkowych. Flex dla głównego numeru ma tę przewagę, że jest łatwa zamiana esim-sim, dodatkowe sim z tym samym numerem, elastyczna zmiana planów, a przede wszystkim oferta unlmtd - ważna dla osób jak ja którzy nie korzystają ze światłowodu, a dla których 800GB/mc w prepaidzie może być za mało 

• 59
  • 292
  • 3

Oferta działa również na adapterach eSIM.

Wydaje mi się, czy kiedyś Orange miało problem z takimi adapterami i ich nie uznawało? Czyżby w końcu zmiana?

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3240
  • 17402
  • 85

@szewolnapisał(-a)

Pewnie, każdy ma swoje oczekiwania. Ja tam bardziej boję się subskrypcji, pre-paid mnie wkurza, wolę abonament 🙂

Co do kart SIM. Na razie jeszcze mamy wybór, ale świat powoli zmierza w kierunku eSIM. Tylko czekać, jak producenci smartfonów będą wypuszczać modele bez miejsca na tradycyjne SIMki. 

W USA są jednorazowe telefony z przypisanym nr, mogli by u nas to wprowadzić 😃

Tak poza tym, sporo nowych telefonów obsługuje już E-SIM i zwykłą SIM, taki to nowy dual SIM, jasne że lepiej mieć SIM kartę, bo szybko się ją przełoży do innego telefonu 😎

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 22068
  • 65439
  • 876

Zakup online startera karta eSIM z rejestracją. Zalogowałem się wiec na konto Mój Orange przez www.

Następnie przeszedłem na stronę:

https://www.orange.pl/view/kup-starter

Zrzut ekranu 2026-06-02 174126.jpg

Zrzut ekranu 2026-06-02 174248.jpg

Dodanie do koszyka startera z kartą eSIM:

Zrzut ekranu 2026-06-02 174327.jpg

Po przejściu Dalej, strona z danymi zamawiającego i z automatyczną rejestracja. Na dole strony jest suwak podświetlony na zielono, informuje o rejestracji kupowanej karty eSIM:

Zrzut ekranu 2026-06-02 174843.jpg

Uzupełnienie danych i przycisk Dalej, strona z finalizacją zamówienia:

Zrzut ekranu 2026-06-02 175046.jpg

I przejście do strony płatności:

Zrzut ekranu 2026-06-02 175128.jpg

Następnie strona z płatnościami, ja wybrałem BLIK-a. Po zakończeniu płatności przechodzimy na stronę potwierdzającą zakończenie zamównienia:

Zrzut ekranu 2026-06-02 175348.jpg

Następnie na e-maila przychodzą informacje:

• potwierdzenie i realizacja zamówienia
  • płatności
  • e-faktura za opłatę startera
  • Twoja karta eSIM (kod QR) w zaszyfrowanym pliku pdf

Jednocześnie z ostatnim e-mailem przychodzi na podany numer komórkowy hasło do pliku pdf.

Dla mnie z wykonaniem screen-ów, oczekiwaniem na dostarczenie wiadomości e-mail i zainstalowaniem karty eSIM zajęło około 15 minut.