"Zniknięte" gigabajty z BIZD po automatycznym przedłużeniu ważności konta.

Poziom 4, Obserwator Przestworzy
  • 1
  • 0
  • 0

Miesiąc temu pierwszy raz skorzystałem z tej nowej usługi - przedłużanie automatyczne za złotówki na koncie głównym. Wszystko zadziałało jak trzeba, BIZD też się przedłużyły do ważności konta głównego. W tym miesiącu, 1 lipca o północy kończyło się konto główne, a od 2 lipca automatycznie włączył się BL i konto główne przedłużyło się do 34 dni, natomiast gigabajty BIZD zniknęły. Konsultantka infolinii nie wie dlaczego (oprócz tego, że skończyła się ważność i mam siedem dni na doładowanie konta żeby je przywrócić). Czy ktoś wie o co chodzi? Czy to oznacza, że od teraz automatyczne przedłużanie nie przedłuża ważności BIZD?

1 ODPOWIEDŹ 1

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2362
  • 8849
  • 95

Dzięki za informację, która potwierdziła działanie usługi.

Cieszyłbym się, że tak to zadziałało. Teraz GB za doładowanie są zamrożone do 7 dni i nie blokują GB z NL.

Doładuj konto najniższą kwotą online Orange (np.w MO) pod koniec ostatniego dnia ważności NL, ale nie później niż ostatniego dnia zamrożenia GB za doładowanie, aby skorzystać z Gwarancji zwrotu na bonusowe GB 

Dla pewności warto sprawdzić stan konta w wersji webowej  MO:

zakładka --> zobacz szczegóły przy numerze.

Można zalogować się numerem telefonu a hasło przyjdzie SMSem.

W twojej sytuacji ustawiłbym od razu autodoładowanie Orange o najniższych parametrach 5 zł przy 1 zł lub mniej blikiem wymagającym potwierdzenia w aplikacji bankowej, aby efektywnie wykorzystywać GB w NL.

Z postu wynika aktywacja NL z zamiany złotówek następuje po zablokowaniu GB za doładowanie Te czyności są zaplanowane na północ ostatniego=zerowego dnia ważności złótowek i GB za doładowanie..

Zamiana złotówek zeruje konto i wyzwoli autodowałanie Orange, które przywróci zablokowane GB.

Dlaczego blik wymagający potwierdzenia, to już napisałem.

Jest jeszcze dodatkowy powód na opóźnienie autodoładowania.

Możliwość powstania tzw. śpiocha. Sytuacja, gdy po zablokowaniu GB za doładowanie o północy nastąpi doładowanie tuż po północy za nim dla systemu będzie dostępna przegródka z zamrożonymi GB i doładowanie nie ma co odmrażać