Wydajność LTE+ w roamingu (Szwecja)

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 9
  • 0

Mam pytanie, czy Orange "przycina" prędkość LTE dla użytkowników w roamingu? Trochę informacji: Testuję na Samsung S23, dual sim, Orange i T-Mobile Polska. Ten sam dostawca roamingu (Tele2 SE). Obie sieci łączą się na LTE+ (5G wyłączone do testu), ta sama antena. Orange wyciąga 19Mbit/s, a T-Mobile w pobliżu anteny nawet 160Mbit/s. Jakieś pomysły dlaczego? Network Cell Info pokazuje ten sam punkt (antenę) dla obu sieci. Wsparcie twierdzi że Orange nic nie przycina, a różnica jest ogromna. Jakieś pomysły skąd się to bierze?

Screenshot_20240816_173512_Speedtest.jpgScreenshot_20240816_173630_Speedtest.jpg

10 ODPOW. 10

Poziom 28, Znawca Przestworzy
  • 1487
  • 5929
  • 57

@Rtur może to kwestia obciążenia nadajnika przez użytkowników danej sieci w momencie testu. Wystarczy jakiś hard user i już pozostali korzystający z BTS-u mają wolniej.

• 3
  • 9
  • 0

Wynik jest powtarzalny. Testuję przełączam SIM odpowiedzialny za internet i Orange zawsze kilka razy wolniej niż T-Mobile. Najciekawsze że na początku testu jest wysoko, a potem spada i równiutko niska prędkość.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3025
  • 15985
  • 80

Istnieje możliwość że operator zagraniczny przycina szybkość dla zagranicznych obywateli, bo opłata była by większa, żaden operator krajowy nie gwarantuje max prędkości LTE za granicą, na nawet w kraju, @Rtur możesz skargę złożyć, jak czujesz się poszkodowany.

• 1487
  • 5929
  • 57

@Rtur , ale tak naprawdę nie wiesz jakie jest obciążenie z danej sieci na konkretnym BTS.

• 3025
  • 15985
  • 80

Obciążenie BTS nie da się sprawdzić, chyba że testy o różnych porach dnia 😎

• 3
  • 9
  • 0

Aktualny test na polskiej karcie T-Mobile. Orange w tym samym czasie 12Mbit/s.

Screenshot_20240817_142415_Speedtest.jpg

• 1487
  • 5929
  • 57

@IreneuszCD no właśnie nie da się. Więc jeśli to by było przyczyną to się nie dowiemy.

• 3025
  • 15985
  • 80

@Rtur wszystko jest kwestią umów między operatorami, lepsze usługi jakościowo kosztują więcej, korzyści obopólne też się liczą, więc może Orange ma gorszą pozycję, ale to zgadywanie, nikt prawdy nie powie, @Rtur testy zjadają ci pulę GB 😎

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 34
  • 54
  • 0

Świetny temat i fajnie, że ktoś to właśnie podnosi na forum.

U mnie podobnie: mam Orange na kartę i abonament w Play. W Orange zawsze transfer mniejszy w roamingu - poszukałem i niestety, to wina umów Orange, ale nikt się do tego oficjalnie nie przyzna.

Obecnie jestem na Cyprze - to samo miejsce testów, ta sama sieć Epic, ten sam BTS. Orange - na testach ok 40 MB/s, Play - ponad 700 Mb/s. Poszukałem i: Play ma o wiele lepsze umowy roamingowe, 

często lepsze niż Orange, szczególnie dla ruchu danych, Orange w roamingu często nie korzysta z pełnych profili prędkości 5G, zwłaszcza w prepaid. Dodatkowo : 

prepaid często ma niższy priorytet QoS,

roaming prepaid często działa jak "fallback" – mniejsze profile przepustowości, czasem brak pełnej agregacji nośnych, lub brak 5G SA/NSA na roamingu, operatorzy zagraniczni (EPIC) często dają lepszy priorytet kartom Play niż Orange prepaid – bo tak przewiduje umowa.

I to by miało sens. Na obu SIM połączony z 5G. Na Play zgłasza się N78+B3 i mam 15 + 20 + 100 MHz = 135 MHz łącznej przepustowości, na Orange zgłasza się tylko B3 lub B20 i przepustowość to 20 lub 10 MHz (5G mam włączone w tel i aktywne w Orange na kartę - w Polsce normalnie łączy się z N78 i agreguje). Podobno w Orange postpaid jest trochę lepiej, ale nie ma też kolorowo jak u konkurencji.

Także dopóki Orange nie zmieni swoich umów, zasad to będzie jak jest 😞