Taryfa IoT brak konsekwencji co do centrum SMSów

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 15
  • 0

Orange informuje, że w celu sprawdzenia ilości środków na karcie z taryfą Iot należy wysłać SMSa na numer: 600 o treści ILE.

Rzecz w tym że równocześnie Orange podaje że centrum SMSów to: +48501200777.

Taryfa iot dotyczy URZĄDZEŃ .

Tym samy pojawił się problem z ustawieniami dla systemu alarmowego w tym karty Satel INT-GSM LTE tak abym ja i moduł mógł odpytywać się o ilość środków na karcie pre-paid w taryfie Orange Iot.

Urządzenie to wysyła SMSa na numer: +48501200777. Dla zwykłego  prepaida byłoby to *124*#. I to działa.

Natomiast dla iot wprowadza się dodatkowy inny numer (600 - mam wątpliwość czy nie przypadkiem *600).

Jaka powinna być składnia SMSa wysyłanego na +48501200777 aby skierowany został on na numer 600 o treści: ILE.

Lub czy istnieje inna metoda rozwiązania tego problemu?

Czy ktoś zna kody USSD dla taryfy IoT?

4 ODPOW. 4

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21991
  • 65031
  • 873

@zukes_old kody USSD w taryfie IoT na kartę w Orange nie działają.

Odpowiedź z AMA:

https://nasz.orange.pl/t5/AMA-oferta-na-kart%C4%99-2/Aktywacja-pakiet%C3%B3w-i-sprawdzanie-przez-kod...

Postanowiłem również sam na swojej karcie SIM IoT sprawdzić działanie kodów USSD. Niestety za każdym razem przychodziło powiadomienie: Żądanie niewykonane. Tak więc nawet w ofercie IoT nie można doładować konta przez kod USSD.

Zarządzanie ofertą IoT to SMS-y oraz konto Mój Orange przez stronę internetową lub aplikację. 

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3194
  • 13231
  • 130

Cześć @zukes_old 

Kody w Orange na kartę działają tylko w taryfach Orange Free na kartę oraz w taryfie Zawsze bez limitu. Natomiast w taryfie.usłudze pakiet internetowy loT niestety ale nie ma żadnego kodu USSD ani nie działa nic poprzez kod USSD w tej taryfie 🙂

Zgodnie z regulaminie usługi pakietu internetowego loT mamy dwie możliwości aby sprawdzic wazność usługi oraz liczbę dostępnych środków w ramach pakietu danych:

1) poprzez wysłanie SMS-a o treści ILE pod numer 600 (koszt SMS-a zgodny z obowiązującym Abonenta cennikiem)

2) lub poprzez zalogowanie sie na swoje konto Mój Orange.

W tej kwestii innych możliwości nie ma 

@zukes_old więcej informacji znajdziesz w załączonych regulaminach usługi a także pod tym linkiem https://www.orange.pl/view/iot-na-karte 

Pozdrawiam 🙂

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 3
  • 15
  • 0

Czy można wysłac SMSa na centrum Wiadomości aby dotarł na numer 600 np #600#ILE?

Jeszcze jedna uwaga odnoście taryfy Iot. Po jaki grzyb orange wysyła smsy reklamowe i z pozdrowieniami do mojego urządzenia. COś co jest potrzebne (USSD) nie działa. Śmieci bez znaczenia, bo przecież strugarka nie podpisze nowej umowy, działają. Dzisiejszy świat :(.

Czy jest jakakolwiek taryfa umozliwiająca kontrolę salda podobna do Iot?

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3785
  • 17353
  • 95

Nigdy nie dostałem SMS od Orange z tego typu treścią 😞