Przez wprowadzenie automatycznego Bez limitu nie mogę wykupić ważności na rok

ROZWIĄZANE

Poziom 20, Odkrywca Przestworzy
  • 41
  • 114
  • 3

Mam problem bo po wprowadzeniu idiotycznej zamiany środków na usługę bez limitu Orange bez mojej zgody kradnie mi pieniądze mimo, iż mam tą usługę wyłączoną. Korzystam głównie z karty jako numer zapasowy do odbierania SMS weryfikacyjnych i przedłużam po prostu jej ważność o rok i tym razem także chciałem to zrobić za 39zł zgodnie z nowym cennikiem bo niestety nie można usługi kupić bez posiadania środków na koncie i w tym miesiącu doładowałem kartę na kwotę 40zł i teraz gdy chcę przedłużyć jej ważność okazuje się, że nie mam środków bo Orange mi je ukradł mimo nie wyrażenia zgody na tą zamianę!!!

usługa wyłaczona cd..pngusługa wyłaczona.png

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

• 41
  • 114
  • 3

Złożyłem reklamację ale z racji, iż system poinformował mnie, że czas na odpowiedź określono na 7 czerwca a czat z Ai "Maxem" jest niezwykle irytujący i w moim wypadku po złożeniu reklamacji uległ zawieszeniu postanowiłem zadzwonić na *100.

Miałem szczęście bo oczekiwałem zaledwie chwilę i bardzo miła Pani konsultant o imieniu na literę "A" dla wtajemniczonych imię tytułowej bohaterki filmu z 2001 roku w reżyserii Jean-Pierre Jeunet o dziewczynie żyjącej w wielkim Paryżu, która postanawia, że będzie uszczęśliwiać ludzi.

Okazało się, że mimo, iż miałem wyłączone usługi (to co widziałem w aplikacji na telefonie i komputerze) to system pobrał pieniądze bo w systemie usługa była aktywna.

Pani najpierw więc wyłączyła ponownie usługę a następnie zwróciła mi tylko 15zł ale system pobrał mi dwa tygodnie wcześniej także 15zł o czym nie byłem świadomy bo myślałem, że jak mam wyłączone usługi to nic nie pobierze.

Po krótkiej dyskusji miła Pani Konsultant coś poklikała i na konto wróciły pieniądze i mogłem aktywować rok ważności za 39zł.

Dodatkowe info nowe karty rejestrowane po 27 kwietnia 2026 mają z automatu włączoną usługę zamiany złotówek na usługę "bez limitu" i nie ma możliwości wyłączenia usługi ani SMS ani w Mój Orange jednak po kontakcie z BOK można to wyłączyć.

Podsumowując możliwe, że Orange kiedyś to naprawi ale obecnie radzę być czujnym i weryfikować stan konta po doładowaniu skoro mimo, że widzimy w Mój Orange stan konkretnych usług jako wyłączone to pewnie sztuczna inteligencja może je zignorować i automatycznie zabierze na złotówki.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

20 ODPOW. 20

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3233
  • 17342
  • 85

ORANGE kradnie moje doładowania!!!

@awalos taki przypadek zaraz się zgłasza i aktywuje BOK to co chciałeś 😎

• 41
  • 114
  • 3

Dzięki będę próbował jutro... choć nie powinno się coś takiego dziać skoro mam tą nową usługę wyłączoną a takie podejście Orange utrudnia tylko życie...

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 22060
  • 65363
  • 875

@awalos miałem podobną sytuację. Mimo wysłania SMS-a o treści STOP na numer 80440, środki zamienione zostały na dni bez limitu. Sprawę zgłosiłem na infolinii, w ciągu 24 godzin środki zostały zwrócone. Poprosiłem, aby zostało sprawdzone, że po mimo wysłania SMS-a środki mimo wyszyto zostały zmienione. Po rozpatrzeniu sprawy, dostałem potwierdzenie, że już taka sytuacja nie powinna nastąpić. Zobaczę za kilka dni.

U Ciebie jest problem, że doładowania zostały realizowane na kwotę 5 zł. Kwota poniżej 20 zł jest z automatu zamieniana na dni bez limitu. Jeśli nie był wysyłany SMS, to taka sytuacja mogła nastąpić. 

• 41
  • 114
  • 3

Mam nadzieję, że też mi się uda to załatwić bo mam jeszcze kartę córki której ważność kończy się w sierpniu i chciałbym ja też przedłużyć bo ma sporo GB a korzysta w telefonie tylko z internetu bo obecnie dzieciaki już nie używają telefonu do zwykłych połączeń ani sms do kontaktu bo są APKI więc od kilku lat jej przedłużam bonusowe GB.

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 22060
  • 65363
  • 875

@awalos wyślij więc na pozostałych numerach SMS o treści STOP pod numer 80440. W razie zamiany środków na dni bez limitu będzie podstawa do zwrotu środków po przez złożenie reklamacji. 

Więcej informacji na stronie:

https://www.orange.pl/omnibook/nowa-funkcja-w-orange-free-na-karte-zamiana-srodkow-na-dni-bez-limitu

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2111
  • 9164
  • 71

To jest chyba jakaś grubsza sprawa, bo wychodzi na to, że to STOP w ogóle nie działa. Chcąc wykupić np. pakiet roamingowy za 79 zł jest to samo😠

• 41
  • 114
  • 3

Na każdym numerze, który posiadam to wyłączyłem zaraz gdy było możliwe ale jak widać coś w Orange jest nie tak skoro mimo, że usługa jest nieaktywna to bez naszej wiedzy aktywują pakiet bez limitu. Tak jak pisałem wcześniej doładowałem kartę w tym miesiącu za ogółem 40zł co prawda w małych nominałach po 5zł czyli 8 doładowań bo do 2 czerwca trwa blikomania i zdobywam losy bo nigdy nie wiadomo czy czegoś nie wygram... I dziś chciałem aktywować "Przedłużenie ważności konta za 39z"ł a tu zonk bo środki znikły.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3074
  • 14743
  • 139

Chciałoby się napisać „Ja wiedziałem, że tak będzie”.

• 41
  • 114
  • 3

Złożyłem reklamację ale z racji, iż system poinformował mnie, że czas na odpowiedź określono na 7 czerwca a czat z Ai "Maxem" jest niezwykle irytujący i w moim wypadku po złożeniu reklamacji uległ zawieszeniu postanowiłem zadzwonić na *100.

Miałem szczęście bo oczekiwałem zaledwie chwilę i bardzo miła Pani konsultant o imieniu na literę "A" dla wtajemniczonych imię tytułowej bohaterki filmu z 2001 roku w reżyserii Jean-Pierre Jeunet o dziewczynie żyjącej w wielkim Paryżu, która postanawia, że będzie uszczęśliwiać ludzi.

Okazało się, że mimo, iż miałem wyłączone usługi (to co widziałem w aplikacji na telefonie i komputerze) to system pobrał pieniądze bo w systemie usługa była aktywna.

Pani najpierw więc wyłączyła ponownie usługę a następnie zwróciła mi tylko 15zł ale system pobrał mi dwa tygodnie wcześniej także 15zł o czym nie byłem świadomy bo myślałem, że jak mam wyłączone usługi to nic nie pobierze.

Po krótkiej dyskusji miła Pani Konsultant coś poklikała i na konto wróciły pieniądze i mogłem aktywować rok ważności za 39zł.

Dodatkowe info nowe karty rejestrowane po 27 kwietnia 2026 mają z automatu włączoną usługę zamiany złotówek na usługę "bez limitu" i nie ma możliwości wyłączenia usługi ani SMS ani w Mój Orange jednak po kontakcie z BOK można to wyłączyć.

Podsumowując możliwe, że Orange kiedyś to naprawi ale obecnie radzę być czujnym i weryfikować stan konta po doładowaniu skoro mimo, że widzimy w Mój Orange stan konkretnych usług jako wyłączone to pewnie sztuczna inteligencja może je zignorować i automatycznie zabierze na złotówki.