Problem z połączeniem do serwera VPN

ROZWIĄZANE

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

Postawiłem u siebie na światłowodzie (konfiguracja bez IPv6) serwer OpenVPN: Windows > VirtualBox > Debian 13.2.0 (sieć w trybie bridge) > PiVPN na porcie 1194 UDP, przekierowałem na FB3 port zewnętrzny 1194 UDP. Konfiguracja dla klienta bez hasła. Używany klient to OpenVPN Connect 3.7.2. Testy wykonałem w ofercie nju subskrypcja (APN: internetipv6) i OFnK (APN: internetipv6 oraz APN: internet). W każdym przypadku połączenie do serwera było zestawiane natychmiast a ruch w tunelu (do sieci lokalnej i Internetu) działał bez względu na używany protokół (UDP, TCP, ICMP). Niestety nie udało mi się odtworzyć problemu.

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8676
  • 35094
  • 293

@Samotnick: w konfiguracji bez IPv6 u OP też działa. To w konfiguracji z IPv6 przestało mu działać. Gdybyś mógł zweryfikować taką konfigurację...

Poziom 35, Ekspert Galaktyczny
  • 2928
  • 13882
  • 129

@j131 APN internetipv6 to konfiguracja z IPv6 oraz IPv4 i nie powoduje u mnie kłopotu z podłączeniem do serwera wystawionego na IPv4/UDP. Na co dzień używam konfiguracji IPv4/TCP i postanowiłem sprawdzić czy faktycznie na UDP jest coś nie tak.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2842
  • 12101
  • 74

I u mnie również bez różnicy czy ipv6 czy IPv4.  Wszystko się łączy do serwera openvpn. Z tym że firmy rzadko używają tak prostych protokołów... Oni tam mają jakieś check pointy I inne cisco connecty..