- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Po zakupie startera mnóstwo połączeń z nieznanych numerów
Wczoraj kupiłem starter Orange w Żabce z prefiksem 508 i nikt na razie nie dzwoni.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agnieszkav skoro karta SIM do internetu tylko, to filtr włączyć i tyle, tym bardziej że karty SIM na kilka miesięcy użytkowania 👍😎
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@IreneuszCD Jaki filtr? To że telefon mi pokaże możliwy spam ma uchronić przed kilkoma telefonami z windykacji dziennie? Bądźmy poważni. Orange powinno się z tym ogarnąć bo sprzedawanie tak obciążonych numerów jest obrzydliwym traktowaniem uczciwych ludzi którzy kupują starter w dobrej wierze. Na starterach innych sieci ten problem nie występuje. Oczywiście będziecie twierdzić że w innych sieciach jest to samo bo waszym zadaniem jest budowanie pozytywnego wizerunku firmy Orange. Istnienie tego forum moim zdaniem nie ma żadnego sensu ponieważ jest tu kilka osób którzy wychwalają Orange i dają sobie wzajemnie lajki aby uzyskać bonusy. Natomiast pomocy czy porady tutaj żadnej się nie uzyskuje.
Na pewno zwrócę się z tym problemem do UOKiK, ponieważ moim zdaniem Orange łamie prawa konsumentów uniemożliwiając normalne korzystanie z zakupionych starterów.
--------------------------------------------------
Scaliłem wpisy - Mikołaj
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agnieszkav Spodziewasz się, że pula numerów telefonicznych jest nieskończona? Numery są zasobem regulowanym , a ich przydziałem i gospodarowaniem zajmuje się UKE na podstawie przepisów Prawa. Numery mogą też po pewnym czasie wracać do ponownego wykorzystania.
Jeżeli więc problemem jest sam fakt ponownego wykorzystywania numerów, to pretensje należałoby kierować raczej do ustawodawcy i regulatora, a nie do Orange.
BTW. Dostałaś dokładne wytyczene, jak uniknąć numerów z recyklingu ale uznałaś, że to nie dla ciebie, więc czego oczekujesz? Że będziemy za ciebie odrzucać te telefony z windykacji?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Kilka lat temu trafił mi się taki numer z oferty Orange na kartę, że telefon klasyczny mi się zawieszał od naporu wiadomości i połączeń.
Na pewno problem staje się coraz poważniejszy i nie dotyczy on tylko jednej sieci, coraz bardziej społeczeństwo nam się zadłuża i ucieka od firm windykacyjnych, będzie to tylko narastać przy takim stylu życia.
Pewne są tylko numery z nowymi prefiksami, tylko wszystko ma swoje granice, jak pula numerów telefonii komórkowej z numerami dziewięciocyfrowymi...
Smartfony dają nam możliwość w większej mierze blokady spamu, tylko ja osobiście na windykację akurat bym uważał i na pewno takiego obciążonego numeru nie używał jako głównego.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Powinno być ograniczenie ilości posiadanych numerów a ceny starterów powinny być wyższe to problem na pewno by się zmniejszył. Taki dłużnik kupuje nowy starter i ma problem z głowy. A ty się człowieku męcz. To jest chore.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agnieszkavnapisał(-a)@IreneuszCD Orange powinno się z tym ogarnąć bo sprzedawanie tak obciążonych numerów jest obrzydliwym traktowaniem uczciwych ludzi którzy kupują starter w dobrej wierze. Na starterach innych sieci ten problem nie występuje. Oczywiście będziecie twierdzić że w innych sieciach jest to samo bo waszym zadaniem jest budowanie pozytywnego wizerunku firmy Orange. I
Niestety na starterach innych sieci również problem istnieje. Kupiłem starter u zielonego operatora i nękanie telefonami/smsami windykacyjnymi było agresywne i tak nieostrożne, że nawet byłem w stanie poznać imię i nazwisko ściganej za długi pani. Docelowo numer po przeniesieniu do Orange miał wylądować w routerze i nic z tym nie zrobiłem.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Prawda jest taka, że ten problem jest nagminny, w każdej sieci, o tym, że numer telefonu jest "tylko nasz", to chyba można zapomnieć. IMHO to nie jest problem operatorów, bo to te firmy windykacyjne robią sobie co chcą. Może jednak to ich należy zgłaszać do odpowiednich instytucji. Wszak, że na takie wydzwanianie też są paragrafy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To jest nienormalne że mam się zajmować firmami windykacyjnymi gdy po prostu chcę normalnie korzystać z numeru. Tak w ogóle ile oni mają tych numerów? Codziennie blokuję kilka a następnego dnia dzwonią z kilku następnych. Ignorowanie nic nie daje. Właściciele i pracownicy tych firm to chyba chorzy ludzie. Powinnam zgłosić nękanie w prokuraturze. Ale to jest marnowanie mojego czasu i nerwów. Lepiej kupić nowy starter a to wiadomo znów będzie loteria. Dziwię się że nikt nie widzi problemu i nie ma zamiaru nic z tym zrobić. W każdej sieci powinno być ograniczenie ilości posiadanych numerów oraz ilości rejestrowanych numerów na jeden pesel. Pewnie można by wymyśleć jeszcze jakieś inne rozwiązania.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@agnieszkav dokładnie, zgłoś nękanie na policję.