- « Poprzedni
- Następny »
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Od kilku dni mam blokadę FTP na internecie mobilnym
@Zeuseknapisał(-a)Przerabiałem również to.
Prawdopodobnie CGNAT Orange jest dosyć restrykcyjnie skonfigurowany a tunelowanie VPN to omija.
Jakieś lepsze programy do tunelowania jeśli ktoś ma typ NAT większy niż 2 polecicie? Ja jak chciałem hostować serwer w grze Superfighters Deluxe dla przykładu to kombinowałem przez Hamachi ale łapał tylko starą sieć ADSL i w żaden sposób nie chciał używać nowej mobilnej z karty, a w grze i tak po sekundzie wyrzucało wszystkich pomimo niby udanego tunelowania
Radmin VPN łapał nową sieć ale skutek ten sam, więc wina leży po stronie restrykcji opa czy gry, że nie można używać VPN bo jest na niego blokada?
Lub jeśli źle myśle to moglibyście polecić jakieś dobre programy do tunelowania, vpny by dało sie hostować serwery gier?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
To wszystko jest bardzo ciekawe. Mając pewność że Orange coś blokuje, zgłaszałbym to na wsparcie techniczne aż coś z tym zrobią 😉 Ja bez problemu łącze się z Orange z FTP czy VPNami opartymi o wireguard lub fortigate.
Jeżeli jednak chcesz udostępniać jakąś usługę w sieci to masz na to kilka opcji:
- usługa Orange VPN z publicznym adresem IP
albo inne rozwiązania np.
- własny serwer VPS do którego połączysz się tunelem ssh/openvpn/wireguard i będziesz widziany ze świata pod jego adresem IP. Z najtańszych opcji możesz sprawdzić Mikrusa od Jakuba Mrugalskiego
- rozwiązania w stylu ZeroTier/tailscale - działają podobnie do dawnego Hamachi
- tunele cloudflare - ale nie wiem czy na nich można puszczać coś innego niż ruch http - muszę to zweryfikować
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Dawno dawno temu potrzebowałem takiego VPSa do zrobienia takiego tunelu. Wykorzystałem do tego celu VPSa od AWS czyli ec2. AWS dla nowych kont daje wiele usług za rok za darmo więc warto to rozważyć. Trzeba jednak podłączyć kartę
osobiście wtedy wykorzystałem Mikrotika CHR (miałem licencję) ale tak naprawdę można na dowolnej dystrybucji linuxa postawić sobie taki serwer VPN
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Najłatwiejszy sposób i możliwie najtańszy to obstawiam usługa Orange VPN ale czytałem tu na forum że w ofercie na kartę nie działa, czy to prawda? I jeśli Orange VPN odpada to jaki sposób byłby najszybszy i najprostszy żeby móc hostować serwery gier?
Dodam że w tej grze jest tradycyjny, klasyczny system hostowania jak dobrze rozumiem tu link do wiki gry na temat hostowania
Dzięki za pomoc swoją drogą
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
W ofercie na kartę i we Flex, Orange VPN nie jest dostępny, ale jak wspomniano wyżej można to obejść poprzez VPS z publicznym IP.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Odnośnie mojej sprawy, to problem rozwiązali inni ludzie za mnie hehe mianowicie ostatnio robiłem przegląd Steama i z tego co widzę główny problem po 8 latach w końcu został przez twórców gry rozwiązany w najnowszej aktualizacji 1.5.0 z 17 lutego, dzięki czemu nie potrzeba już stosować metod hostowania sprzed ponad 20 lat, tylko można po ludzku zapraszać kumpli do lobby przez system zapek na Steamie
Teraz tylko dobra reklama najlepiej u kiego strimera co jest na fali akurat i będzie można ogłaszać pełen sukces i otwierać piwo 😎
- « Poprzedni
- Następny »