Na nowym starterze nie mam 5G. Co mogę zrobić?

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 542
  • 2663
  • 8

Spróbuj jeszcze uaktywnić sms-em treść 5G na numer 815

Poziom 11, Tropiciel Przestworzy
  • 10
  • 36
  • 0

Zrobione ze 3 razy, na infolinii też potwierdzono że usługa 5G włączona.

Poziom 36, Nawigator Galaktyczny
  • 3194
  • 13231
  • 130

Treść stworzona z pomocą AI

Cześć @gross811 

Czy masz może w smartfonie Motorola g73 włączoną funkcje VoLTE, ponieważ włączenie tej funkcji jest niezbedne aby w pełni i poprawnie korzystac z 5G. Również mam Motorole g54 power edition, mam włączone VoLTE, ustawienie trybu pracy sieci 5G/LTE/3G/2G (automatyczne połączenie) i 5G u mnie działa. To spróbuj włączyć VoLTE na smartfonie. Aby włączyć VoLTE wejdź w Ustawienia > Sieć i internet > Sieci komórkowe i odznacz opcję Włącz VoLTE. 

Aby móc korzystać z 5G należy:
  • być w zasięgu 5G (mapę zasięgu tej sieci, na obszarach Polski, można sprawdzić tutaj https://www.orange.pl/view/mapazasiegu)
  • mieć smartfon lub router obsługujący 5G 
  • posiadać odpowiednią kartę SIM, (aby sprawdzić czy masz odpowiednią kartę SIM wyślij bezpłatnego SMS-a o treści KARTA pod numer 80233
  • w ustawieniach telefonu mieć włączoną sieć 5G oraz „VoLTE”

Więcej informacji znajdziesz w tym linku Bezpłatne i bezterminowe 5G dla klientów korzystających z ofert na abonament i na kartę od Orange https://biuroprasowe.orange.pl/informacje-prasowe/bezplatne-i-bezterminowe-5g-dla-klientow-korzystaj... 

@gross811 jeszcze ma dwa pytania czy masz najnowszą wersję oprogramowania w tym smartfonie? Jeśli nie to zaktualizuj oprogramowanie do najnowsze wersji 
Czy próbowałeś włączyć na 10 sekund tryb samolotowy i później go wyłączyć, aby wymusić ponowne logowanie do sieci.
Daj znać czy udało się rozwiązać problem 🙂
Pozdrawiam 🙂

• 10
  • 36
  • 0

1000011337.png

Telefon ma aktualne oprogramowanie, tryb samolotowy sprawdzony, nic nie pomogło. Nie przymusze tej karty by pracowała w 5g 🤦 Jedyna opcja jaka widzę to wymiana karty, mimo że nowa to może jednak wadliwa. 

• 3194
  • 13231
  • 130

@gross811 czy próbowałeś włożyc ta karte SIM do innego smartfonu który obsługuje 5G? Jeśli tam będzie 5G działać to wtedy będzie wina smartfonu a jesli nie to będzie wina karty SIM. To wtedy musiałbyś iść do salonu Orange, przedstawić zaistniałą sytuacje, jakie kroki zrobiłes aby 5G działało ale mimo to nie udało się połaczyć z 5G i doradca w salonie Orange powinien wymienić kartę SIM na nową 🙂

Przesyłam Ci w linku artykuł Orange na temat Karty SIM ( jak wymienić karte SIM itd.) https://www.orange.pl/omnibook/karta-sim# 

Może ten artykuł okaże Ci się pomocny 🙂

Pozdrawiam 🙂

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 3785
  • 17360
  • 95

Co ma VoLTE do 5G? Tu już Gemini popłynęło za daleko... 🙂

Wracając do tematu, chyba faktycznie jakim trafem 5G nie jest aktywne na tej karcie. Możliwe że o tym pisałeś, ale co to za oferta na tej karcie? Prepaid? Jeżeli tak to są środki na koncie?

• 3194
  • 13231
  • 130

@gross811 czy masz może założone konto Mój Orange/aplikacji Mój Orange https://www.orange.pl/twojekonto/? Jesli tak to może sprawdzić na koncie Mój Orange w zakładce pakiety i usługi, czy masz włączone 5G na Twoim numerze 🙂

Pozdrawiam 🙂

Poziom 32, Pasjonat Galaktyczny
  • 2315
  • 8545
  • 94

@gross811 taka uwaga ogólna. Z kontekstu (tematu z którego temat został wyodrębniony) wynika, że to nowy starter online.

Nie należy kasować SMSów informacyjnych bez dokładnego zapoznania się z ich treścią, szczególnie tych pierwszych otrzymanych po aktywacji startera.

Przy aktywacji startera będącego w urządzeniu z 5G i w zasięgu 5G od razu dostaje SMS informacyjny o włączeniu 5G.

505_02-24-2026_01.png

Screen z, że strony MO dla numeru zarejestrowanego przez MO i aktywowanego w routerze 5G. Data włączenia 5G to praktycznie data aktywacji startera o którym piszę w temacie:

Jak optymalnie korzystać z nowego standardowego Startera za 5 zł w 2026 roku ? 

Na początek poczekaj 24h.

Sprawdź działanie i stan 5G i dopiero jak nadal 5G nie działa

wyślij kolejny raz SMS 5G na 815

z urządzenia z 5G będącego w zasięgu 5G

zgodnie z tym co sugeruje screen.

• 10
  • 36
  • 0

Tak mam Mój Orange i widnieje tam 5G jako usługa aktywna. Dodam tylko ze dziś wymieniłem kartę w salonie i 5G jak nie było tak nie ma! Mało tego na drugiej karcie Orange na którą zmigrowałem z NJU, 5G oczywiście chodzi na tym samym telefonie 🤦

Uważam że na tym numerze ta usługa jest systemowo wyłączona, ograniczona do max 4G, czemu? Dobre pytanie... 

• 3194
  • 13231
  • 130

@gross811  a próbowałeś jeszcze zgłosić ten problem u doradcy/konsultanta na Orange czacie lub na infolinii Orange *100 lub 510 100 100 opisać zaistniała sytuacje, jakie kroki zrobiłeś w tej sprawie i poprosić doradcę/konsultanta o przekazanie tej sprawy do działu technicznego Orange. Może dzięki pomocy działu technicznego Orange uda się rozwiązać problem z 5G i bedzie działać na tym numerze 🙂

Daj znać o postępach 🙂

Pozdrawiam 🙂