Czas aktywacji karty esim

Poziom 18, Badacz Przestworzy
  • 204
  • 255
  • 0

Zastanawiam się skąd ten maksymalny czas aktywacji karty 24h? Przykre jest że po 15 godzinach jeden z konsultantów nie chciał nawet kiwnąć palcem... 24h moim zdaniem to jakiś relikt przeszłości i regułka która została z dawnych lat. przy takich systemach tym bardziej esim nikt nie ustawi propagacji/synchronizacji na 24h... 

Czy ktoś może opisać ten proces od strony technicznej? co się musi zadziać do aktywacji karty? czyli mam enrollement karty esim  na urządzenie i co dalej się dzieje?

pozdrawiam,

Piotr

10 ODPOW. 10

Poziom 27, Znawca Przestworzy
  • 475
  • 2344
  • 42

To raczej relikt regulaminów i określenia jakiegoś gwarantowanego czasu. To samo z wszystkimi pakietami dodatkowymi. Wiadomo, że w praktyce usługa włącza się w kilka minut, ale nikt tego tak nie określi. Na wszelki wypadek... Żebyś nie składał skargi po 10 minutach, że miało być w 5.

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4429
  • 22199
  • 104

Rozczuliłeś mnie tą "propagacją" :). Czas aktywacji raczej jest taki sam jak w zwykłej simce.

Miałem kilka eSIMek i każda była aktywna w 20min. 

• 204
  • 255
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

Rozczuliłeś mnie tą "propagacją" :). Czas aktywacji raczej jest taki sam jak w zwykłej simce.

Miałem kilka eSIMek i każda była aktywna w 20min. 

no to dobrze:) lepiej ludzi rozczulać niż hejtować:) Ja generalnie za każdym razem jak wrzucam do telefonu do ogień od strzału. Ale np. w zegarkach jakieś jazdy(Samsung GW5 i 6). A od wczoraj walczę z routerem Mikrotika. Karta wpada do routera więc komunikacja z serwerem jest ale nie ma dostępu do usług...

Zaraz znowu testowo odpalę Redbull Mobile gdzie pójdzie pewnie od strzału.... 

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 22134
  • 65859
  • 880

@lancewicz najczęściej karta eSIM jest aktywowana w kilka minut. Czasami jednak mogą się zdarzyć problemy techniczne, dlatego podany jesz maksymalny czas do 24 godzin. 

• 204
  • 255
  • 0

@marcin0216napisał(-a)

To raczej relikt regulaminów i określenia jakiegoś gwarantowanego czasu. To samo z wszystkimi pakietami dodatkowymi. Wiadomo, że w praktyce usługa włącza się w kilka minut, ale nikt tego tak nie określi. Na wszelki wypadek... Żebyś nie składał skargi po 10 minutach, że miało być w 5.

ta... ale jak po 15 godzinach ma problem a konsultant odsyła mnie na drzewo i to jeszcze bezczelnie że mam przyjść równo po 24h czyli 21.41 kiedy w sobotę już czat nie jest aktywny to znaczy że siedzi tam za karę... ba większość konsulatów wymuszała ręcznie aktywację a ten nie... jakiś świeżak albo koń trojański z Playa...

• 4429
  • 22199
  • 104

A to chodzi o Mietka? Tak, też miałem z tym problem i zdrowe fikołki musiałem przejść żeby zadziałało. Ale to nie wina, jak to nazwałeś "propagacji esim",  tylko sam mikrotik nie do końca radzi sobie z esim. Pamiętam, że pomógł mi filmik z YouTube:) 

Btw.: Oczywiście router ma dostęp do internetu inny niż z WWAN? 

• 204
  • 255
  • 0

To chodzi o Orange... znów to samo. 

Czyli Redbull mobile po sekudnach jest ogień czy to w Mikrotiku czy zegarku.

a w OPL jakieś chocki klocki - mam już wrażenie że to może być kłopot z moim kontem bo inaczej przecież Klienci by się masowo irytowali.

Na Mietku oczywiście po stronie ETH mam internet. 

Dla T-mobile proces robi Idemia a dla Orange nie wiem kto ale póki co moja opinia jest kiepska jeśli chodzi o esim w Orange:(

lancewicz_0-1787401450919.png

• 4429
  • 22199
  • 104

Nawet miałem podesłać ci ten filmik ale widzę, że to nic nie da. Trzymam kciuki:) 

• 204
  • 255
  • 0

@atlas_cudownapisał(-a)

Nawet miałem podesłać ci ten filmik ale widzę, że to nic nie da. Trzymam kciuki:) 

też sprawdzałem sporo na YT czy Mikrotik czegoś nie udziwnił. Ten pacjent ze Szczecina co robi filmiki na YT opowiadał że np. miał zonka bo trzeba w MT przełączyć slot z sim na esim a wtedy jak tylko masz internet przez GSM to nie ma jak Ci się aktywować esim. Ale chyba obeszli to aktywacją z apki przez telefon. Tak czy inaczej ja po bożemu miałem Internet na  eth i z Redbull Mobile poszło bez problemów. w Orange już 3 karte sim próbuje... ewidetnie problem po ich stronie...