Bonus internetowy za doładowania. Dlaczego mam czterokrotnie większy bez niczego?

Poziom 15, Badacz Przestworzy
  • 19
  • 48
  • 0

Bonus internetowy za doładowania. Dlaczego mam czterokrotnie większy bez niczego?

Rozmawiałem już w tej sprawie z konsultantem, który stwierdził, że stan konta jest poprawny, nie ma żadnego błędu. 

Jednak nie potrafi podać żadnej przyczyny zaistniałego zjawiska gdyż nie ma jakiegokolwiek śladu w historii konta. 

Jakie to zjawisko? bez żadnego doładowania, żadnego aktywowania czegokolwiek z dnia na dzień pakiet internetu na koncie zwiększył się ponad czterokrotnie... cudowne rozmnożenie.

Tylko zachodzi podejrzenie, że jak zacznę używać internetu w tempie stachanowskim (był taki robotnik za Stalina co to wyrabiał kilkuset procentowe normy) to po zużyciu tej ilości jaka była pierwotnie pozostała ilość tak jak cudownie przybyła tak i cudownie może wybyć... Może rzeczywiście jest to zjawisko metafizyczne i nikt mi nie będzie w stanie tego racjonalnie wytłumaczyć?

*Doprecyzowałem nazwę tematu - moderator Wojciech.

20 ODPOW. 20

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 768
  • 2730
  • 5

Problem z 4x zawyżaniem GB dotyczy kart które na MO wyświetlają 

Orange Free na kartę (starter promocyjny).

Radą do momentu gdy nie naprawią tego jest użycie kodu ussd *101*01#, bądź wysłanie płatnego SMSa (0,79zł dla kart aktywowanych do 1 I 2026, 0,99 zł dla kart aktywowanych po 1 I 2026) 

ILE pod numer 411

W tych 2 miejscach zobaczysz rzeczywistą ilość GB.

Jeśli nie masz startera kupionego przez internet który daje 20 GB po każdym  doładowaniu online to wtedy polecam przejście do zwykłego Orange Free na Karte, tam nie będziesz mieć tego problemu.

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 2193
  • 7888
  • 89

@Windowv2 sprawdziłem jak zadziała kod *101*40# na karcie z postu https://nasz.orange.pl/t5/Na-kart%C4%99/Jak-optymalnie-korzysta%C4%87-z-nowego-standardowego-Starter... 

Wyjąłem kartę z routera. Włożyłem do bieda telefonu.

wpisałem kod sprawdzający GB *101*01#

Oczywista informacja : nie posiadasz żadnych bonusowych GB nic o GB w UE

wpisałem kod *101*40#

zielona słuchawka.

Powitalny SMS z nr 3033 przyszedł tak w ciągu 1 minuty.

Sprawdziłem w MO i pokazuje 10GB jako oddzielny Bonus Internetowy za doładowania w UE.

W ogólnym bonusie  internetowym za doładowania jest

0 GB w tym 0 GB internet roaming do UE

PS. To zrobiłem dla testów, bo zmierzam sprawdzić działanie samej promocji 9600GB. Muszę wybrać odpowiedni moment. Może opiszę to w temacie z podlinkowanego postu.

• 19
  • 48
  • 0

Ale konsultant żadnego błędu technicznym czy systemu, który by miał wpływ na stan konta nie stwierdził ani nie miał wiedzy o jakiejś awarii systemu, która by miała coś takiego powodować bo o niczym takim nie wspomniał a wręcz przeciwnie radził cieszyć się z takiej ilości internetu.

Nie wiem też dlaczego sądzisz, że mam z tym problem? problemem by było gdyby pakiet zmniejszył się czterokrotnie.

I dlaczego w MO i na stronie Orange są niewiarygodne dane wgb Ciebie i skoro to jakiś błąd techniczny to dlaczego konsultant nie miał na ten temat żadnej wiedzy? Skąd jest Twoja wiedza o tym?

Nie skorzystam też z rady żeby dzwonić na płatne połączenie ani wysyłać płatnych sms a np. *100 "twierdzi", że nie mam żadnego pakietu danych do wykorzystania...

Poziom 43, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 21837
  • 64155
  • 867

@nexus63 ten problem z czterokrotnie eiększą ilością GB występuje już jakiś czas na starterach Orange, ale tylko na koncie Mój Orange. Stan konta po sprawdzeniu kodem USSD , czyli *101*01# jest prawidłowy i prawidłowo rozliczany. Na koncie Mój Orange pobrane GB są rozliczane razy cztery. 

• 2193
  • 7888
  • 89

Inaczej odpowiedziałbym. MO nieprawidłowo pokazuje liczbę GB w bonusie internetowym za doładowania na starterach z taryfą OFnK (Starter promocyjny).

Odpowiedź SMSem  na kod ussd *101*01# jest prawidłowa i najbardziej zobowiązująca obie strony przy dowolnym kodzie ussd.

Czy błąd przedstawiania liczby GB w aplikacji nazwać błędem technicznym to nie wiem.

Można powiedzieć , że przy tej taryfie aplikacja źle interpretuje otrzymaną liczbę z bazy danych. Może też być inaczej. Baza danych inaczej zapisuje dane dla tej taryfy, ale to mało prawdopodobne.

• 19
  • 48
  • 0

Tak mam starter promocyjny kupiony na stronie Orange. Tylko, że mam go od ponad roku a ten rzekomy błąd pojawił się ok 10 dni temu i jakoś przez ponad rok rozliczanie i wskazywanie bonusowych gb odbywało się prawidłowo a wykonywałem doładowania co miesiąc. 

Czy Orange opublikował gdzieś komunikat na temat tego błędu czy nieprawidłowości? no nie znalazłem, czy konsultant miał taką świadomość czy wiedzę? no nie miał, więc te powyższe wypowiedzi to są z Waszej strony jakieś spekulacje... Piszecie o kodach, aplikacji a napisałem na początku, że stan konta sprawdził konsultant (nie ten od czarnej magii tylko od Orange) i stwierdził, że jest wszystko w porządku, że jest tyle co jest.

• 768
  • 2730
  • 5

@nexus63napisał(-a)

Tak mam starter promocyjny kupiony na stronie Orange. Tylko, że mam go od ponad roku a ten rzekomy błąd pojawił się ok 10 dni temu i jakoś przez ponad rok rozliczanie i wskazywanie bonusowych gb odbywało się prawidłowo a wykonywałem doładowania co miesiąc. 

Czy Orange opublikował gdzieś komunikat na temat tego błędu czy nieprawidłowości? no nie znalazłem, czy konsultant miał taką świadomość czy wiedzę? no nie miał, więc te powyższe wypowiedzi to są z Waszej strony jakieś spekulacje... Piszecie o kodach, aplikacji a napisałem na początku, że stan konta sprawdził konsultant (nie ten od czarnej magii tylko od Orange) i stwierdził, że jest wszystko w porządku, że jest tyle co jest.

Ja mam kartę którą kupiłem ze strony Orange od 2 lat.

Niektórzy na tym forum pomyśleli że rzeczywiście mają tyle GB co wskazuje MO, z ciekawości sprawdzałem po kodzie USSD i okazywało się że MO zawyża 4x GB tego co wskazuje na kodzie USSD.

• 2193
  • 7888
  • 89

@nexus63 ostatnio pochwalili się zrealizowaniem pomysłu

ujednolicenie-informacji-o-usługach w aplikacji i na stronie MO  

Przypuszczam, że to może być chwilowy niezamierzony efekt pracy nad ujednoliceniem informacji.

• 768
  • 2730
  • 5

@andrzej1441napisał(-a)

@nexus63 ostatnio pochwalili się zrealizowaniem pomysłu

ujednolicenie-informacji-o-usługach w aplikacji i na stronie MO  

Przypuszczam, że to może być chwilowy niezamierzony efekt pracy nad ujednoliceniem informacji.

Przecież ta informacja to jest odkop pomysłu z 2017 roku, , wtedy jeszcze było Nowe Mój Orange gdzie się zalogowywało się e-mailem i hasłem i na webowej wersji przechodziło się ze starego MO do nowego MO, oraz stare Mój Orange w którym logowało się Nr.Tel oraz Hasłem jak w obecnym Nju na Kartę i abonament, nie pamiętam, ale wtedy chyba można było dodawać nr tel do jednego konta, w NMO dodawały się wszystkie numery. Ujednolicenie o ile pamiętam to zostało wprowadzone wraz z wersją 5.