Blokada RCS

ROZWIĄZANE

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 176
  • 481
  • 1

Blokada RCS

Ja nie narzekam 

świetnie rozwiązane anty spam

rcs będzie jak go sobie użytkownik świadomie dołoży do sms bo domyślnie jest tylko iMessage czyli od lat to co RCS wprowadza jako nowość 

-

w grupie między sobą i tak od dawna uzywamy uniwersalnych komunikatorów (komunikatora)

sms to sms a komunikator to komunikator i nie powodu mieszać obu w jednym 

Poziom 33, Ekspert Galaktyczny
  • 4616
  • 23240
  • 107

Blokada RCS

Klasyczny syndrom użytkownika iPhone. Że jeżeli coś jest na rynku od kilku lat to jest to " nowość". Ja używam RCS bardzo długo i na pewno nie jest to "nowość".  Poza tym te RCS nie są takie złe , skoro tak wielu użytkowników iPhone się o nie dopomina 🙂 

• 176
  • 481
  • 1

Blokada RCS

Wiadomości służą do komunikacji 

Żeby się komunikować obie strony muszą obsługiwać standard 

jedynym standardem powszechnie zaimplementowanym od baaaaaardzo dawna na praktycznie nawet najstarszych telefonach jest SMS

ani iMessage ani RCS dalej nie są wspierane przez wiele telefonów ciągle w użyciu 

imessage jest na każdym iPhone ale tylko iPhone i jest to zamknięty system

sms do innego użytkownika iPhone idzie domyślnie jako iMessage. Sms do pozostałej większości jako klasyczne sms

używanie od lat w wąskiej grupie która już wtedy obsługiwała rcs to jak używanie jakiegoś komunikatowra którego nie wszędzie dalo się wtedy zainstalować 

pazdzirrnik 2026 - rcs wchodzi do Orange 

SMS jest w użyciu od tak dawna że niektórych piszących jeszcze nie bylo wtedy na świecie kiedy pisano i odbierano juz smsy 

• 4616
  • 23240
  • 107

Blokada RCS

Ja jako użytkownik Androida mogę zdecydować od kilku lat, czy chce otrzymywać RCS czy SMS. A że jestem świadomym użytkownikiem to wiem, że standard SMS nie jest dla mnie bezpieczny, nie wspiera szyfrowania i jest podatny pod sniffing . Dlatego od dawna używam RCS i od dawna wielu moich znajomych go używa.  A do tych którzy mają tylko SMS wysyłam najwyżej życzenia świąteczne przez to archaiczne medium...

• 176
  • 481
  • 1

Blokada RCS

Kolega obok ma Androida i nie ma wsparcia dla rcs bo producent wypiął się z aktualizacja systemu. Tańsze modele szybko kończa wsparcie producenta

między sobą od zawsze kiedy pamietam uzywamy komunikatorów

• 4616
  • 23240
  • 107

Blokada RCS

Telefon telefonowi nie równy. Dlatego ja używam tylko Pixeli... 

• 176
  • 481
  • 1

Blokada RCS

I dlatego konunikator bo mozna go zainstalować na chyba każdym nawet starym telefonie i działa bezproblemowo 

a smsy dalej są w użyciu 

wysyłam i odbieram kilka w miesiącu (mms to nawet nie pamietam kiedy)

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 128
  • 494
  • 6

Blokada RCS

@jawwa2026napisał(-a)

Kolega obok ma Androida i nie ma wsparcia dla rcs bo producent wypiął się z aktualizacja systemu. Tańsze modele szybko kończa wsparcie producenta

między sobą od zawsze kiedy pamietam uzywamy komunikatorów

A czy operator tego kolegi wspiera RCS? Bo może jest fioletowy, a u nich tej usługi nie ma (poza kilkoma wyjątkami)? 

Mój 7-letni Huawei P30, który zatrzymał się z powodu sankcji na Androidzie 10 obsługuje bez problemu RCS w Orange. 

RCS ma być alternatywą dla SMS i MMS - jeśli Twój telefon lub odbiorca wiadomości nie obsługuje RCS, pójdzie tradycyjnie, przez SMS lub MMS. 

• 4616
  • 23240
  • 107

Blokada RCS

@jawwa2026napisał(-a)

I dlatego konunikator bo mozna go zainstalować na chyba każdym nawet starym telefonie i działa bezproblemowo

No właśnie nie. Jak masz jakiś stary telefon to taki Whatsapp lub Messenger nawet się nie zainstaluje. A jak nawet wygrasz starą wersję, to nie połączy się z serwerem. Świat idzie do przodu i tego nikt nie zmieni. 

• 176
  • 481
  • 1

Blokada RCS

What’s up działa nawet na takim iPhone 5s z 2013 roku

trzynastoletni iPhone spokojnie działa 

Platnosci Apple Pay z mBanku i innych też spoko działają 

nie mam nikogo obok siebie kto by miał starszy telefon więc nie powiem czy starsze od trzynastoletnich nie dadzą rady z komunikatorem