firmware do ZTE MF258K

Poziom 10, Zwiadowca Przestworzy
  • 5
  • 14
  • 0

firmware do ZTE MF258K

Posiadam ZTE MF258K wykupiony już na własność od Play. To najlepsza opcja na mojej wsi 😞 niestety prędkości nie są szałowe, średnio 40 Mbit. Właśnie wziąłem na próbę kartę SIM od Orange jednak niczego to nie zmieniło. (nadają z tego samego masztu) Długo szukałem aktualizację firmware do tego modemu ale to chyba święty gral, bo w całym internecie brak możliwości pobrania 😞
aktualnie mam B09 pd Play i zablokowane są tam różne opcje. Czy możecie mi podesłać wersję czystą niebrandowaną? Najlepiej B11? Albo wskazać gdzie mogę pobrać? Będę wdzięczny.

10 ODPOW. 10

Poziom 31, Pasjonat Galaktyczny
  • 3376
  • 14840
  • 82

firmware do ZTE MF258K

Jeżeli nie wiesz jak wyszukać odpowiednie firmware to nie bierz się za zmianę softu. Może się skończyć tym, że UARTem będziesz musiał ratować router.

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 570
  • 2776
  • 25

firmware do ZTE MF258K

Zapewne akurat w  tym modelu można samodzielnie wgrać niebrandowane oprogramowanie. Pytanie jednak zasadnicze: czego się spodziewasz? Że wgranie innego oprogramowania "magicznie" sprawi, że prędkości LTE wzrosną chociaż do 80 Mb/s? Masz do tego jakieś podstawy? 

Skoro sprzęt już wykupiony, to go sprzedaj, a następie, po szczegółowej analizie parametrów sygnału w okolicy i oferty operatorów,  wybierz sieć i modem, które w Twojej lokalizacji działają najlepiej 

• 3376
  • 14840
  • 82

firmware do ZTE MF258K

To jest wersja LTE CAT 15? Z urządzeniami ZTE Odu-Idu od Play trzeba delikatnie...  W niektórych modelach nawet zmiana ustawień LTE ubija router i potem tylko lutowanie ratuje...  To naprawdę specyficzne urządzenia. ZTE robi te routery specjalnie dla Play i oprogramowanie układowe nie zawsze jest dostosowane do zarządzania.

• 5
  • 14
  • 0

firmware do ZTE MF258K

Dobrze wiem jak się szuka, ale kilka godzin szukania włącznie z AI nie przyniosło skutku!
Nie w takich sprzętach zmieniałem firmware.
Mam kilkadziesiąt lat doświadczenia z hardwarem komputerowym.
Dlatego zapytałem tutaj. Może ktoś na taki plik i się podzieli.

Może pomóc, bo włączę agregację kanałów co zablokował Play. 

Będę też miał więcej opcji ustawień. 

_________

* Scalenie wpisów - Bartłomiej

Poziom 25, Entuzjasta Przestworzy
  • 570
  • 2776
  • 25

firmware do ZTE MF258K

Z ciekawości zapytam,  z jakich pasm LTE na tym routerze Play nie pozwala korzystać?

• 3376
  • 14840
  • 82

firmware do ZTE MF258K

O ile mnie pamięć nie myli, ustawienia LTE można telnetem zmienić. Pokaż co pokazuje konsola w U-Boot. I co Ci blokuje ten Play ? Bo nie napisałeś.

• 5
  • 14
  • 0

firmware do ZTE MF258K

wcale nie mam karty do ustawień agregacji 

Zrzut ekranu 2026-02-05 220025.png

https://www.youtube.com/watch?v=3NcnbClW_ac

tu film z otwartym softem 

• 5
  • 14
  • 0

firmware do ZTE MF258K

konsola w U-Boot - jak to zrobić? 

• 3376
  • 14840
  • 82

firmware do ZTE MF258K

Pisałeś, że wiesz co i jak więc zerknij w Google. Chodzi o sprawdzenie wersji HW. Od tego trzeba zacząć. Te same modele, na pozór identyczne mogą mieć różne warianty płyty głównej. W konsoli prawie na pewno wyskoczy info o wersji HW itp.  ZTE takie jest, że nawet na naklejce znamionowej jest inny model a w konsoli inny...