- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zmiana wartości MTU w Funbox 6
MTU to maksymalny przesyłany pakiet danych wysyłany z serwera do urządzenia. Jego wartość w moim Funboxie 6 to 1540, jednakże optymalna wartość w moim przypadku to 1500. Logowałem się do routera, ale nigdzie nie mogę znaleźć miejsca w którym mógłbym zmienić tą wartość. W ogóle, widzę że to menu routera jest jakieś ograniczone, jest niewiele ustawień które mogę sam zmienić. Może znajdzie się ktoś kto wie jak to zmienić lub z kim się skontaktować żeby to zmienił?
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@orange12313 niestety ta wartość jest tak ustawiona fabrycznie i nie ma możliwości zmiany (być może wprowadzone zostanie to w następnych aktualizacjach softu, choć śmiem wątpić 🙁).
Edit.
Ewentualnie zgłoś to jako pomysł tu https://nasz.orange.pl/t5/forums/postpage/board-id/Nasz-Orange-Pomysly
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Głupotą byłoby, żeby to można było zmieniać.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@orange12313 możesz wyjaśnić dlaczego w Twoim przypadku optymalne MTU to akurat 1500?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
https://pl.ateasyday.com/articles/devices/parametr-mtu-kak-povisit-skorost-interneta.html
Tutaj można poczytać o co chodzi.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@jaryn mógłbyś wytłumaczyć dlaczego tak uważasz? Właściwie to każdy router pozwala na zmianę tej wartości i nie wiedzieć dlaczego tylko Orange zablokowało tą możliwość.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wydaje mi się, że wartość MTU widoczna to wartość Full Frame lub jeszcze inną nazwę.