- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Mam problem z konfiguracja openVPN na routerze, ddns skonfigurowany OK (rozwizuje poprawnie nazwę, ping nie przechodzi) , NTP też, server openVPN rówież, natomiast połczenie się nie zestawia, Wyglda jakby były poblokowane porty. NE211 powinien być przeźroczysty zatem miec wszystko przekierowane na HXa. Gdzie tkwi problem? Właczylem pingowanie z zewntrz, mimo to nie odpowiada. Czy jest opcja przekierowania portów na NE211?
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zestawie ODU-IDU NE211 + hx510 konfiguracja servera openVPN
Co wy wszyscy tymi "blokowanymi portami" XD.
Masz serwer na którym routerze? Serwer jest za NAT? Co mówią logi? Co, z czym łączysz? Telefon? PC? MAC? Każde z tych urządzeń ma troszkę inny config.ovpn.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
siec w tym rozwizaniu skonstruowana jest tak:
NE211 robi za modem, udostepnia łacze po sieci z maska 255.255.255.252
HX510 jest routerem w tej konfiguracji na którym można skonfigurować server openVPN
po skonfigurowaniu
generujemy config.ovpn
Router jako adres serwera podaje adres IP sieci miedzy modem/router oczywiscie niepoprawny,
podmieniam zatem na adres DDNS. (adres jest poprawnie rozwiazywany na IP, z którego łaczy się modem) niestety ping nie odpowiada - stąd założenie, że być może ruch z modemu nie jest przekazywany na router.
Łącze sie z Telefonu i PC używając klienta openVpn z zassanym configiem z routera.
Na routerze HX510 nie znalazłem konfiguracji NAT, na modemie (który de facto też jest routerem) pozyskanie konfiguracji i/lub jej zmiana jest niemożliwa. przy bezposrednim podlaczeniu PC do NE211 zestawia sie automatycznie łącze ale dostepu do parametru modemu nie ma. Stad założenie, że może na NE211 jest jakiś NAT ale jego konfiguracja jest niemożliwa. Czy się mylę? Czy komuś udało uruchomić działający serwer OpenVPN w tej konfiguracji sprzętu?
dodatkowa informacja jest taka, że po lokalnym połączeniu (czyli adres lokalny IP jako IP servera OpenVPN) VPN sie zestawia bez problemów, wniosek, cos nie gada z przekierowaniem ruchu z zewnątrz
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Desmontp Przede wszystkim napisz jaką masz taryfę. Jeżeli jest w niej możliwa opcja wykupienia usługi Orange VPN, która zapewnia unikalne, publiczne IP to nie zawahaj się jej użyć.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@Samotnick dzieki konfiguracji serwer VPN i DDNS powinno zastapic wykupywanie dodatkowych uslug. Tak mi się wydaje, że po to taka możliwość jest. Czy konfiguracja VPN na routerze to taka martwa usluga w tej konfiguracji?
Czy jakiś technik Orange moze sie wypowiedziec, czy konfiguracja dzialającego servera OpenVPN w tym zestawie jest możliwa?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
dzieki, o taka deklaracje mi chodzilo. Ponieważ przy zakupie wiele razy powtarzano, że to będzie możliwe, zatem zestaw do zwrotu.