Nie można wyświetlić tego widżeta.

ZTE mc888 do pary z drugim

ROZWIĄZANE

Poziom 21, Odkrywca Przestworzy
  • 93
  • 317
  • 7

Pytania do praktyków:

1.Czy wykorzystanie zestawu mc888 (robiłby za modem-antenę) z innym routerem (robiącym za rozprowadzacza sygnału do innych urządzeń) to gra warta świeczki tzn. poprawi prędkość LTE/5G na laptopie połączonym przez wifi? Jaką robi różnicę? Widziałem, że zestaw mc888 +t3000 sprzedaje/sprzedawał zielony operator, więc to chyba się praktykuje

2. Czy w takim przypadku na jednym i drugim routerze, które są połączone kablem trzeba coś (co?) ustawiać, żeby zestaw działał?

3. Czy T3000 jest warty uwagi do tego celu?  Może jakieś inne propozycje sprawdzonych i niedrogich (niech będzie, że do 400 pln) popularnych routerów, które w takim zestawie się sprawdzą 

1 ZAAKCEPTOWANE ROZWIĄZANIE

Rozwiązanie:

Poziom 42, Mistrz Międzygalaktyczny
  • 20793
  • 59891
  • 819

@arthur 

Ad1) Router ZTE MC888 jest samodzielnym routerem, bez wyjścia na antenę zewnętrzną. Jeżeli postawisz go w miejscu wewnątrz pomieszczenia, gdzie masz najlepszy sygnał z nadajnika po LAN-ie podłączysz drugi router, aby zwiększyć zasięg WiFi, to miało by sens. Większe osiągi uzyskasz np. po przez zastosowanie routera zewnętrznego ZTE MC889.

Ad2) Najczęściej routery zakupione w kraju są domyślnie tak ustawione, że można z nich bez problemu korzystać od razu po podłączeniu i włożeniu karty SIM. Czasami trzeba drobne ustawienia wprowadzić w drugim routerze, np ustawienie numeru IP w ZTE T3000.

Ad3) Do routera ZTE MC888 możesz podłączyć dowolny inny router z wejściem WAN. Router T3000 jest wart uwagi ze względu na możliwość podłączenia sygnału internetowego z dwóch niezależnych źródeł jednocześnie, dwóch niezależnych operatorów, bo posiada dwa porty WAN, np: mobilny + mobilny, albo mobilny + światłowodowy. Wtedy istnieje możliwość poprawienia prędkości internetu, a tym samym stabilny internet.

Wyświetl rozwiązanie w oryginalnym poście

10 ODPOW. 10

Poziom 23, Odkrywca Przestworzy
  • 773
  • 2942
  • 19

@arthur 

1. Zależy, czy laptop jest daleko od tego ZTE . Czy jakieś urządzenia w jego pobliżu zakłócają wifi. Sprawdź sobie wifi analizerem. Wersją na komputer jak wygląda sytuacja.

2. Wpisanie loginu i hasła z ZTE do t300 powinno wystarczyć.

3. W tej cenie to ciężko znaleźć coś lepszego, chyba, że używanie.

Poziom 26, Entuzjasta Przestworzy
  • 1645
  • 6777
  • 39

Na pewno masz ma myśli MC888? Czy może MC889, czyli router zewnętrzny?

• 93
  • 317
  • 7

@atlas_cudow tak, moje pytania dotyczą mc888

• 1645
  • 6777
  • 39

1. To zależy jaki teraz masz zestaw. Ciężko porównać do nieznanego sprzętu.

2. W zasadzie nic trzeba robić, ale to tez zależy od konfiguracji. Jeżeli ten MC888 ma robić za bramę i będzie w brige, to spinasz je LAN  do WAN i koniec.

3. Drugi router to twoja fantazja.  Każdy będzie dobry, nawet jakiś tp-link za 200 zł,. który ma AX'a...

• 93
  • 317
  • 7

Mam mc888, który działa stabilnie. Ale chodzi o to, czy jeśli go odciążę od rozsyłania wifi, to jestem w stanie osiągnąć lepszy download/upload lte/5g. Akurat nie mam drugiego routera, żeby spróbować 

• 1645
  • 6777
  • 39

Aaaa. Hah. Sorki. Nie skumałem.  No jeśli router będzie stał jeden obok drugiego to za wiele nie zyskasz.  Mógłbyś coś tam ugrać , stawiając tego mc888 w miejscu gdzie ma lepszy zasięg 5G. Czyli w rezultacie możesz sobie polepszyć pokrycie wif-fi, jeżeli oba będą apekami.   Ale jeżeli oba routery  będą obok siebie, to szkoda zachodu.

• 20793
  • 59891
  • 819

@arthur 

Ad1) Router ZTE MC888 jest samodzielnym routerem, bez wyjścia na antenę zewnętrzną. Jeżeli postawisz go w miejscu wewnątrz pomieszczenia, gdzie masz najlepszy sygnał z nadajnika po LAN-ie podłączysz drugi router, aby zwiększyć zasięg WiFi, to miało by sens. Większe osiągi uzyskasz np. po przez zastosowanie routera zewnętrznego ZTE MC889.

Ad2) Najczęściej routery zakupione w kraju są domyślnie tak ustawione, że można z nich bez problemu korzystać od razu po podłączeniu i włożeniu karty SIM. Czasami trzeba drobne ustawienia wprowadzić w drugim routerze, np ustawienie numeru IP w ZTE T3000.

Ad3) Do routera ZTE MC888 możesz podłączyć dowolny inny router z wejściem WAN. Router T3000 jest wart uwagi ze względu na możliwość podłączenia sygnału internetowego z dwóch niezależnych źródeł jednocześnie, dwóch niezależnych operatorów, bo posiada dwa porty WAN, np: mobilny + mobilny, albo mobilny + światłowodowy. Wtedy istnieje możliwość poprawienia prędkości internetu, a tym samym stabilny internet.

• 93
  • 317
  • 7

@ketrasaArtur Ad.3 jeśli podłączę mobilny+mobilny np. pomarańczowy i różowy, to jak to działa? 

• 20793
  • 59891
  • 819

@arthur z tego co się orientuję, router ZTE T3000 sumuje dwa sygnały internetowe i udostępnia. Nie miałem okazji sprawdzić, może w niedługim czasie będę miał dostęp do ZTE T5400.