Wymiana Funboxa na własny router

Poziom 38, Pomocnik Międzygalaktyczny
  • 8678
  • 35100
  • 293

W ramach eksperymentu spróbowałem wpisać w FB to hasło które mam w papierach i nie zadziałało. Zerwało sesję bez restartu urządzenia i przez dłuższy czas próbowało bezskutecznie nawiązać. Co warto podkreślić, mimo zerwanej sesji i braku internetu TV nadal dało się oglądać.
Po restarcie także nie udało się sesji autoryzować od razu - trzeba było czekać duuużo dłużej niż normalnie.
Ciekawe też że opcja zmiany hasła przez portal MO okazała się niedostępna. W tej chwili u mnie jest tam możliwość stworzenia własnego hasła, spełniającego określone warunki (ciekawe że to "oryginalne" tych warunków nie spełniało). Ale próba wpisania tam czegoś w miarę sensownego nieodmiennie kończyła się błędem i informacją, że hasło nie zostało zmienione. W dodatku nie da się tej procedury powtarzać zbyt często, bo po porażce opcja jest na chwilę blokowana. Oczywiście w nocnym czasie, kiedy takie eksperymenty są w miarę nieszkodliwe, to wsparcie systemowe daje tylko MAX, który jednak w rzeczonym temacie wymięka.

Wygląda na to, że uzyskanie tego hasła może jednak być problematyczne.

Poziom 30, Pasjonat Galaktyczny
  • 2843
  • 12105
  • 74

Mi się udało zmienić hasło bez problemu. Tylko to było jakieś pół roku temu. Może to jakiś chwilowy problem po stronie Orange?

BTW. O ile pamiętam to nie tworzyłem własnego hasła, tylko po prostu przyszedł SMS z nowym.

Poziom 19, Odkrywca Przestworzy
  • 58
  • 253
  • 1

Z moich doświadczeń (w grudniu): zmiana hasła przez czat z konsultantem poszła bez problemu, natomiast FB6 nie pobrał sobie nowego hasła i musiałem hasło wpisać ręcznie. Restarty nie pomagały, w reset do ust. fabrycznych się nie bawiłem, bo i tak zmieniałem na własny router. 😉

W nowych umowach faktycznie hasła nie ma, co w zasadzie jest logiczne, bo w razie zmiany hasła stare hasło zapisane na umowie może tylko wprowadzać w błąd, a nie sądzę, żeby ktoś je na bieżąco tam zmieniał 🙂

• 8678
  • 35100
  • 293

Mała aktualizacja: na czacie chętnie zmienią hasło, ale pan stwierdził, że na aktywnym łączu nie da się tego zrobić. Więc trochę bez sensu, bo do zmiany hasła trzeba mieć zapasowe łącze internetowe, żeby nie stracić kontaktu ze zmieniającym - wszak wbicie się do tego samego pracownika obsługi jest praktycznie niemożliwe.
Z kolei robienie całej zabawy z czatem w nocy, kiedy internet nie jest tak potrzebny, jest niemożliwe bo wtedy czat śpi.
Spróbuję jeszcze samodzielnej zmiany przy wyłączonym ruterze - zobaczę czy jakiś sens miało to tłumaczenie. Ale to w nocy.

• 8678
  • 35100
  • 293

Guzik. U mnie w portalu MO samodzielna zmiana hasła jak nie działała z włączonym FB, tak i nie działa z wyłączonym.
Spróbuję jeszcze pocisnąć czaterów przy następnej okazji.

• 8678
  • 35100
  • 293

No dobrze. Czat był w stanie zmienić hasło, i tak jak już wcześniej sugerowano hasło to zostało przesłane SMSem na wskazany w czasie czatu numer. Warunkiem jest jednak wyłączenie rutera z prądu. Po restarcie wpisanie nowego hasła zestawia sesję bez tego długiego oczekiwania, więc zakładam że operacja się udała i że znam aktualne hasło do usługi. Sukces! 😀
Ciekawostka: pożaliłem się na niedziałanie stosownej funkcji w portalu MO, na co czater się zdziwił. Suponował że takiej funkcji w ogóle nie ma. Na co przesłałem stosowny zrzut ekranu (poniżej), co zostało przyjęte ze zrozumieniem. Wywiązała się krótka dyskusja wokół problemu zarówno niedziałania rzeczonej funkcji, jak i jej implementacji. W kontekście implementacyjnym dziwne jest to, że wprost wypisywane na MO wymagania dla nowego hasła nie są spełnione dla haseł generowanych (ani oryginalnych) do usługi - za to przypominają wymagania dla haseł WiFi. Padło podejrzenie, że może funkcja w portalu jest źle przypisana, co zakończyło się zgłoszeniem technicznym.
Morał: aby poznać hasło do usługi, trzeba koniecznie je zmienić przez czat, i aby to uczynić trzeba dysponować alternatywnym łączem do internetu. Funkcja w portalu MO jest podejrzana i raczej nie zadziała.

j131_0-1745671711545.png