- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Witam,
czy mogę gdzieś znaleźć listę wspieranych systemów plików dla routera Funbox 6, w przypadku podłączenia dysku przez port USB 3?
Pytam, bo mam 5TB dysk z EXT4 (Linuksowy system), i chciałbym go udostępnić przez Funbox.
Obawiam się podłączyć i "zobaczyć co będzie", aby uniknąć sytuacji, że router będzie chciał coś naprawić i mi przeformatuje na extFAT, NTFS czy fat, skutecznie usuwając partycje i dane tylko do odratowania...
Pozdrawiam.
Rozwiązane! Idź do rozwiązania
Rozwiązanie:
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
IIRC tylko fatopodobne są wspierane ale najpewniej się dowiesz jesli podlaczysz maly pen dla testu. Przy dyskach może być też problem z wydajnością prądową gniazdka.
@PS. W uzupełnieniu tego co napisał@@Samotnick dodam że kontrola nad tą nazwą jest problematyczna bo nie jest nigdzie udokumentowane skąd FB wymyśla te nazwy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Wspierane systemy plików dla Funbox 6 przez USB?
Podłącz na próbę jakiś pendrive. Tak w ogóle to jest średni pomysł bo FB (przynajmniej 3) co jakiś czas zmienia nazwę udziału pod którym dostępny jest ten dysk i wszystkie stałe mapowania trafia szlag.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
IIRC tylko fatopodobne są wspierane ale najpewniej się dowiesz jesli podlaczysz maly pen dla testu. Przy dyskach może być też problem z wydajnością prądową gniazdka.
@PS. W uzupełnieniu tego co napisał@@Samotnick dodam że kontrola nad tą nazwą jest problematyczna bo nie jest nigdzie udokumentowane skąd FB wymyśla te nazwy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bluszcz jak chcesz udostępniać w lokalnej sieci, to zainteresuj się dyskiem sieciowym, podpinasz go do FunBox 6 kablem LAN, zero problemów 😉
Z podłączaniem od USB są problemy, jak format dysku nie standardowy i większy dysk musi mieć swoje zasilanie, bo port USB w FunBox6 nie ma wysokiej wydajności prądowej.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Ok, zrezygnuję z tego pomysłu w takim razie.
Ogólnie miałęm wątpliwości aby podłączać dysk do urządzenia wpiętego bezpośrednio w router (bezpieczeństwo), więc wrócę do swojego Raspberry Pi setup z domowym RAID.
Pozdrawiam!
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
Zdecydowanie lepszy pomysł.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Obserwuj
- Wycisz
- Subskrybuj źródło RSS
- Wyróżnij
- Drukuj
- Zgłoś
@bluszcz Czy nadal masz ten problem? Mam 2 dyski 2,5 cala o pojemności 1 GB podłączone do Funboxa 6 przez hub usb 3.0 w formacie ext4 i wszystko hula bez problemu.